A színfalak mögött jóideje zajlik az ötletelés azzal kapcsolatban, hogy az F1-es világbajnoki sorozatnak vissza kellene térnie Afrikába, a kérdés pedig immáron nem az, hogy lesz-e futam a fekete kontinensen, sokkal inkább az, hogy hol és mikor. Mint az F+1 Blog az F1-es kereskedelmi ügyek felelősétől, Sean Bratches-től megtudta: döntés egyelőre nincs.

 

 
A legelitebb autósport-széria legutóbb 1993-ban vizitált Afrikában, abban az évben futották a mindmáig utolsó Dél-Afrikai Nagydíjat Kyalamiban. A fekete kontinens azóta nem szerepel a menetrendben, emiatt pedig sokszor érte és éri kritika a mindenkori illetékeseket, mondván, egy igazi világszériának minden kontinensre el kellene látogatnia. 

Mióta a Liberty Media kezébe került a kormányrúd, láthatjuk, hogy a vezetőség nem riad meg olyan furcsának ható helyszínektől sem, mint például Vietnám, ahol jövőre rendezik az első nagydíjat, ugyanakkor egy ideje már tudjuk, hogy Afrikába is szeretnék visszavinni a „portékát”. A közelmúltban tisztázódott az is, hogy két érdemi helyszín van, amely szóba kerülhet: Kyalami, valamint a Marokkó ékkövének számító Marrakech. A dél-afrikaiak a régi pálya kipofozott változatára vinnék a futamot, a marokkóiak pedig városi pályán rendeznék meg a versenyt. 

„Szükségét érezzük annak, hogy Afrikában is legyen F1-es futam, hiszen a kontinens régóta nem szerepel a menetrendünkben, ráadásul minden fronton azt tapasztaljuk, hogy megvan az ottani érdeklődés a verseny iránt” – mondta az F+1 Blognak Sean Bratches, aki a Formula One Management vezérkarát alkotó hármasfogat tagjai közül az üzleti- és kereskedelmi ügyek felelőse.

 

Sean Bratches dolgozik az afrikai F1-es futam megvalósításán (Fotó: F+1 Bog)


Ami bizonyos: jelenlegi állapotában egyik lehetséges helyszín sem alkalmas nagydíjak lebonyolítására. Ugyan Kyalamit a közelmúltban kipofozták, de így is csak Grade 2-es minősítéssel fut a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA), az F1-hez pedig elengedhetetlen a Grade 1, vagyis további módosítások és javítások szükségesek. Ugyanezzel a minősítéssel rendelkezik Marrakech városi pályája is, ahol a Formula E jelenleg is szerepel, ám éppen ebből kiindulva lehet tudni, hogy az elitkategóriához komolyabb feltételeket szükséges biztosítani.

„Mindkét helyszín nagyon szeretné az F1-es nagydíjat és tenni is hajlandóak ezért. Tárgyalunk, egyeztetünk és vizsgáljuk a lehetőségeket, döntés azonban még nem született” – fogalmazott Bratches, aki azzal kapcsolatban nem kívánt belemenni a részletekbe, hogy mikorra dőlhet el a visszatérés helyszíne és időpontja. Tűzközeli források szerint egyébként jövőre még biztosan nem, leghamarabb 2021-ben lehet realitása az afrikai versenynek.

A múltban Kyalamiban 21 alkalommal vizitált az F1 mezőnye, de járt már a világbajnoki sorozat mezőnye Marokkóban is, igaz, nem Marrakechben: az 1958-as szezonzárót Casablancában futották.

Dél-Afrikában bemutatózott a Red Bull

Vasárnap Fokvárosba látogatott a Red Bull demonstrációs rendezvényekre szakosodott gárdája, az esemény pedig többek szerint azt hivatott erősíteni, hogy Dél-Afrika nagyon akarja az F1-et. David Coulthard több mint 50 ezer néző előtt táncoltatta meg az RB7-es versenygépet, a skót veterán lenyűgözőnek találta az ottani hangulatot.

„El kell mondanom, hihetetlen, hogy ilyen sokan eljöttek itt, Fokvárosban” – mondta a tizenháromszoros nagydíjgyőztes. „Délután elbeszélgettem az emberekkel és kiderült, hogy mindenféle ember volt itt, helyi keményvonalas F1-rajongók, de a világ más országaiból ide utazók is. Úgy gondolom, ez jól szemlélteti, hogy Dél-Afrika komoly vonzerővel bír a turisták számára, de az esemény megmutatta az F1 erejét is, hiszen komoly tömeg érkezett a belvárosba ezen a vasárnapi délutánon.”