F1 Forma-1 Williams Valtteri Bottas Felipe Massa Claire Williams
Nagyon úgy tűnik, hogy a Williams pókerezik a pilótapiacon: a csapattal kapcsolatban hónapok óta az a hír járja, hogy mindkét versenyzőjük helye veszélyben van, ha nem teljesítenek bizonyos pénzügyi kívánalmakat, ám két nappal a Belga Nagydíj után már úgy hírlik, hogy Valtteri Bottas helye legalább két évre biztosítva van. Ha így van, akkor lehet sejteni, hogy honnan fúj a szél.

 

„Tényleg nem tudom, hol leszek és mit csinálok jövőre” – mondta Bottas az F+1 Blognak július végén, a Hungaroringen, amikor a paddock tele volt olyan híresztelésekkel, hogy sem neki, sem Felipe Massának nincs garantált helye 2017-re, ha nem járulnak hozzá a büdzséhez. A finn pilóta múlt hétvégén, Spa-Francorchamps-ban is arról beszélt, hogy csak reménykedni tud a szerződéshosszabításban, ám a belgiumi hétvége másnapján már két fontos forrás, a német Auto Bild és a svájci Speed Week is arról számolt be, hogy valójában már megszületett az új szerződés, Bottas további két évig maradhat és már csak a bejelentés van hátra.

Garancia nincs arra, hogy valóban igaz a kontraktus meghosszabbításáról szóló spekuláció, pláne annak fényében, hogy Claire Williams, a grove-i egylet csapatfőnök-helyettese Spában sokakat megnevettetve arról beszélt, hogy „az év végéig” véglegesítik a jövő évi versenyzőpárost. Ha viszont igaz, akkor sejthető, hogy honnan fúj a szél: Bottas menedzsmentjének oszlopos tagja a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff, aki szívügyének tekinti a finn patronálását, így nem kizárt, hogy a csillagos márka hajtásláncát használó Williams okosan pókerezett és azért fenyegetőzött hónapokon át nyilvánosan, hogy valamiféle kedvezményt csikarjanak ki a stuttgarti márkától.

F1 Forma-1 Williams Valtteri Bottas Felipe Massa Claire Williams
Bottast a Renault-val is hírbe hozták az utóbbi hetekben, ám a finn nem titkolta, hogy amennyiben marad a Forma-1-ben, a nagy múltú együttes kötelékében képzeli el a jövőjét. Amikor a Hungaroringen faggatta az F+1 Blog, az északi reménység azt sem tartotta kizártnak, hogy a csapat sokat profitálhat a 2017-es, jelentős szabályváltozásokból és komoly eredményeket érhetnek el. „Úgy gondolom, hogy van erre esélyünk, igen!” – felelte, amikor arról kérdeztük, hogy lehet-e sansza a Williamsnek győzelmekre a közeljövőben. „Ez a csapat híres arról, hogy mindig jól reagált a szabályváltozásokra, jövőre pedig komoly változások jönnek. A Williamsnek ilyenkor az autókkal mindig sikerült jelentős előrelépést elérnie. A szabályok változása komoly lehetőséget kínál a felzárkózásra. 2014-ben is közel jártunk párszor, volt néhány jó versenyünk tavaly is, így hiszek benne, hogy összejöhet a győzelem.”

Ha Bottas meg is menekül, Massának még mindig van aggódnivalója, a brazil veteránt ugyanis a jelek szerint semmi sem menti meg attól, hogy menesszék az idény végén. Spában a dél-amerikai újra deklarálta, hogy eddig sem fizetett, ezután sem fog, márpedig ez sok jót nem jelenthet számára. Még akkor sem, ha a Williams által kiszemelt és körbeudvarolt Jenson Button – akit a McLarentől szeretnének állítólag meneszteni, hogy helyet biztosítsanak a saját nevelésű GP2-bajnok Stoffel Vandoorne-nak – a legfrissebb híresztelések szerint nem tervezi, hogy visszatér pályafutása első Forma-1-es istállójához levezetni.

F1 Forma-1 Williams Valtteri Bottas Felipe Massa Claire Williams
Ha Buttont bukják, még mindig bőven van lehetősége Sir Frank Williams csapatának, hogy pilótát találjanak, akár olyat is, aki tetemes pénzt tud magával vinni. „Tudom, hogy szinte mindenki arra vár, hogy döntést hozzunk, mert sok csapat már meghozta a magáét, mi viszont egyelőre még állunk készen arra, hogy bejelentsük a 2017-es párosunkat” – fogalmazott Claire Williams a belgiumi hétvége folyamán.

A Williamsnek a pályán is van javítanivalója, ugyanis hiába a belgiumi kettős pontszerzés, a Force Indiának sikerült átvennie a konstruktőri tabella 4. helyét a grove-i csapattól. A pilóták versengésében Bottas 62 ponttal a 7. helyen áll, míg Massa 39 egységével a 10. helyen tanyázik.