Üzenetértéket tulajdonít borostájának a Mercedes versenyzője, Valtteri Bottas: a tavaly csúnyán leszerepelt finn a téli időszakban arcszőrzetet növesztett, amellyel elmondása szerint külsőleg is azt szeretné sugallni, hogy lezárta „jófiús” korszakát. Állítja: ha kell, csapaton belüli balhékba is belemegy, mert nem elégszik meg a jelenlegi státuszával.

 

Bottas 2018-ban a szezon egyik legnagyobb lebőgését produkálta: előző évi önmagától messze elmaradva egyetlen futamot sem nyert, az idénye zöme magyarázkodással telt. Több alkalommal, például Szocsiban látványosan kiszolgálta a világbajnoki címért harcoló és azt végül meg is szerző Lewis Hamiltont, a végén pedig ultimátumot kapott a csapattól: ha idén sem villant, vélhetően mennie kell. A nyomást ráadásul fokozza, hogy a bajnokcsapatnak két alternatívája is van arra, hogy leváltsa: a Racing Pointtól kiebrudalt Esteban Ocon a gárda tartalékjaként a partvonalon várakozik, hogy lehetőséget kapjon, s a Williams kötelékében immáron az F1-ben pallérozódhat a márka másik patronáltja, a tavalyi F2-es bajnok George Russell is.


Mese nincs, Bottasnak magasabb sebességi fokozatba kell kapcsolnia, a pilóta pedig az előszezon első hivatalos tesztje során kijelentette: készen áll erre. „Az többször nem fordulhat elő, ami tavaly” – nyilatkozta a pilóta. „Készen állok arra, hogy idén megtegyem azt, ami a céljaim eléréséhez szükséges. Tisztában vagyok azzal is, hogy vannak területek, amelyeken keményebben kell dolgoznom. Ez része ennek a dolognak.”

A Forma-1-es közvélekedés szerint Bottasszal a legfőbb gond az, hogy nem eléggé kemény a száguldó cirkusz világához. A finn versenyzőt túlságosan is jófiúnak tartják, olyan mentalitással, amelyet Hamilton könnyedén bedarál. A napokban az elődje, a brit klasszist 2016-ban csapattársként legyőzve vb-címet szerző Nico Rosberg azt a tanácsot adta neki egy német lap hasábjain, hogy itt az ideje gazfickósabban viselkedni, ha eredményt akar elérni. Bottas saját bevallása szerint erre is készen áll: mint mondta, a télen növesztett borostával is azt kívánja sugallni, hogy befejezte a jófiúskodást.


„Nem borotválkoztam a télen, mert ez tetszik így nekem és ez a külső jól mutatja azt is, amit közvetíteni szeretnék” – vázolta az összefüggést az arcszőrzet és a kívánt mentalitásbeli változás között a háromszoros nagydíjgyőztes. A pilóta kifejtette, hogy mostantól akár arra is hajlandó lesz, hogy fittyet hányjon a csapatutasításokra, ha a helyzet úgy hozza: „Ha ismét olyan helyzetbe kerülnék, mint akkor, másként cselekednék. Csak egyetlen karrierem van, és ha mindig támogató szerepet játszok ahelyett, hogy a saját érdekeimet szem előtt tartva támadnék, soha nem fogom elérni a célomat. Hat éve versenyzem az F1-ben és nem ott tartok, ahol szeretnék. Azt akarom, hogy amikor a végére érünk ennek az évadnak, elmondhassam magamról, hogy megtettem mindent, semmit nem tudtam volna jobban csinálni.”


Sem a Forma-1-ben, sem más sportágakban nem ritka, hogy egy-egy rosszabb periódus közben vagy után a sportoló pszichológushoz fordul segítségért, hogy kilábaljon a hullámvölgyből. A legnagyobbak sem cáfolják, hogy alkalomadtán igénybe vesznek ilyen jellegű külső támogatást. Hogy Bottas konzultált-e szakemberrel a holtszezonban? „Csak egyel: azzal, akit a tükörben látok, ha belenézek!” – mondta ezzel kapcsolatban a finn, aki elmondása szerint nem aggaszt különösebben, hogy a felkészülési időszak első tesztje alapján úgy tűnik, hogy idén egyelőre nem a Mercedes fújja a passzátszelet: „Függetlenül a beállításoktól és az üzemanyagmennyiségektől, a Ferrari tényleg borzalmasan gyorsnak tűnik. Ausztráliában viszont már mindenkinek más lesz az autója, szóval a dolgok ott már biztosan másképp festenek majd!”