Bár a hátralevő kilenc futamon bármi megtörténhet, nehéz elképzelni, hogy nem Sebastian Vettel nyeri az idei világbajnokságot – véli a korábbi Forma-1-es pilóta, David Coulthard. Mark Webber lehetséges utódjával kapcsolatban tanácstalan a skót, aki szíve szerint mindhárom jelöltet beültetné Vettel mellé.

Sebastian Vettel újabb, zsinórban negyedik vb-címe mellé teszi a garast a BBC tévés szakkommentátoraként dolgozó, aktív versenyzői pályafutása során 13 F1-es nagydíjat nyerő David Coulthard. A skót ex-pilóta szerint a szezon hátralevő részének kilenc futama akár fordulatokat is tartogathat, mégis úgy érzi, hogy a Red Bull háromszoros világbajnok listavezetőjének jó esélye van az újabb címvédésre.

 „A Mercedes erősnek tűnik, semmi kétség. Roppant gyors az autójuk az időmérőkön, bizonyos tekintetben talán még előnyben is vannak a Red Bullhoz képest, de a Red Bull csomagja roppant kiegyensúlyozott. Sebastian pedig megkérdőjelezhetetlenül remek pilóta, ha a rajtokat, a sikereket, a kvalifikációs- és versenyteljesítményt nézzük. Természetesen nem tudom, hogy mi fog történni, hiszen a hátralevő kilenc futamon még nagyon sok pontot lehet szerezni, de nagyon meg lennék lepve, ha idén nem lenne zsinórban negyedszer is világbajnok” – mondta a GPUpdate internetes szakportálnak a skót, aki múlt hétvégén, a hollandiai Assenben vett részt egy utcai bemutatón a Red Bullal.

Vettel a nyári szünetre 172 ponttal a tarsolyában vonult el: előnye a 2. helyen álló Lotus-ásszal, Kimi Räikkönennel szemben 38, a finnt követő ferraris Fernando Alonsóval szemben 39 pont, míg a hungaroringi győzelme után egyre komolyabb ellenfélnek tekintett Mercedes-menőt, Lewis Hamiltont 48 egységgel előzi meg, amely szintén nem ledolgozhatatlan.

Bár Vettelről nehéz elképzelni, hogy a folytatásban defenzív stratégiára rendezkedne be, Coulthard szerint az is elég, ha a Jenson Button féle 2009-es taktikát követi. A brit akkor jelentős előnyre tett szert, az évad elején sorra nyerte a futamokat, míg a szezon második félidejében alig volt kiemelkedő eredménye. A jelenleg McLaren-színekben versenyző brit előnye - igaz, a korábbi, 10-8-6-5-4-3-2-1-es pontrendszerben - 23 egység volt csapattársával, Rubens Barrichellóval szemben, Vettelnél pedig 25 ponttal állt jobban kilenc fordulóval az évad vége előtt.

„A történelem azt mutatja, hogy amennyiben előnyt szerzel az évad első felében, még akkor is meg tudod nyerni a bajnokságot, ha valaki időközben komolyabb teljesítménybeli javulást produkál. Button is így volt annak idején a Brawnnal. Sorra nyerte a futamokat a szezon elején, az évad második félidejében pedig szinte semmit nem csinált és mégis megszerezte a bajnoki címet” – fogalmazott Coulthard.

Ki ülhet Webber helyére?

A Red Bullal és Vettellel kapcsolatban jelenleg megkerülhetetlen a kérdés: ki lesz a német ász csapattársa Mark Webber év végi visszavonulása után? Coulthard saját bevallása szerint tanácstalan, s mint elárulta: szíve szerint mindhárom esélyest megnézné az energiaitalosok kötelékében.

„A három együtt lenne az igazi, az egyik taposná a gázt, a másik a féket, a harmadik pedig kormányozna” – mondta nevetve a skót. „Fernando sztorija nem tűnik valószínűnek, az viszont teljesen megszokott, hogy ezek a srácok és a menedzsereik tárgyalnak a csapatokkal. A menedzser nem is lenne menedzser, ha nem tárgyalna a győzelemre esélyes csapatokkal. A Ferrari név csodálatos, de futamokat és bajnoki címeket nyeri még csodálatosabb. Fernando a Renault-val nyert két vb-címével már megmutatta, hogy remek versenyző. Egyértelműen győzni akar, a Ferrari rendre ott van az élmenők között, így lehet arra számítani, hogy később erősek lesznek.”

„Kimi világbajnok, hihetetlenül egyenletes teljesítményt nyújt pontszerzés és versenyeredmények terén. Nem lehet nem valós esélyesként tekinteni rá, mivel éppen ahhoz segítené hozzá a Red Bullt, amit nagyon akarnak, ez pedig nem az egyéni, hanem a konstruktőri vb-cím elhódítása. Daniel Ricciardót jól ismerik a Red Bullnál, kedves srác és nagyon népszerű lenne a csapatnál. A közönség még nem ismeri annyira, mert még nem állt a dobogón és egyéb hasonlók, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az emberek jól megismerjék. Ha őt választják, azzal megerősítést nyerne, hogy a Red Bull tehetséggondozó programjának van értelme, hiszen Sebastian után egy újabb versenyző lépne elő. Nagyjából tudom, hogyan zajlik a kiválasztási folyamat, de azt nem tudom, hogy kit fognak választani. Idővel megtudjuk” – tette hozzá Coulthard.

Christian Horner és a Red Bull-vezérkar többi tagja korábban azt ígérte, hogy a nyári szünet végére hozzák meg a várva várt döntést, így a szakma arra számít, hogy a jövő hét végén esedékes Belga Nagydíjon már kiderülhet, hogy kit ültetnek az energiaitalosok Webber helyére 2014-től.