Háborog az F1 kirúgott főorvosa: Gary Hartstein a Twitteren, csípős hangvételű üzenetkben kürtölte világgá, hogy indoklást vár a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) menesztésével kapcsolatban.

Mint ismeretes, Hartstein az évadzáró Brazil Nagydíj előtt szintén a Twitteren adta hírül, hogy az FIA nem hosszabbítja meg lejáró szerződését. A szakember már akkor is jelezte, hogy értetlenül áll a fejlemények előtt: „A döntés ’miértjeiről’ semmit nem tudok, de nem is nekem kell tudnom ezekről” – írta akkor mikroblogján.

Hartstein ügye hétfőn váratlan fordulatot vett, a főorvos ugyanis csípős, fenyegetőző hangvételű támadást indított az FIA ellen, magyarázatot követelve menesztésének hátterére.

„Egy ideje már nagyon dühös vagyok” – írta Hartstein. „Lehet, hogy keresztes hadjáratot (elnézést kérek muszlim követőimtől az érzékeny kifejezésért!) indítok annak érdekében, hogy megkapjam a válaszokat, vagy visszakapjam a kib*sz*tt állásomat. Ha nem így lesz, akkor az egész világ tudni fogja, hogy mi zajlik VALÓJÁBAN az FIA orvosi részlegénél. Értsék így: NEM vagyok elkeseredett és szomorú. Simán dühös vagyok, márpedig ez rossz.”

Később Hartstein – akinek a Twitteren 7,5 ezer követője van, ami Forma-1-es viszonylatban nem számít soknak - megjegyezte, hogy ’sötét fellegek’ gyülekeznek és ’kib*sz*tt robbanás’ várható, majd hozzátette: „Oké, most türelmesnek kell lennünk. Most pár hétig a saját dolgaimat fecsegem majd itt, aztán pedig meglátjuk, hogy hol tartunk.”

Hartstein az egyik követőnek címzett posztjában megjegyezte: 2008 óta hivatalosan az orvosi gyorsbeavatkozó stáb koordinátoraként tevékenykedet a Forma-1-ben, az orvosi delegátus tisztségét ugyanis a francia Jean-Charles Piette tölti be.

Az 1955-ben, az USA-ban született Hartstein Belgiumban végezte el az orvosi egyetemet és aneszteziológusként kezdte pályafutását a tengerentúlon. 1989-ben visszatért Belgiumba és több ízben is felbukkant Spa-Francorchamps-ban, ahol a pálya orvosi stábját erősítette. 1990-ben ott ismerkedett meg a nemrégiben elhunyt Sid Watkins professzorral, akivel együtt alkották az orvosi autó személyzetét és hamar összebarátkoztak egymással. 1997-ig Hartstein csak a Belga Nagydíjakon teljesített szolgálatot, akkor azonban Watkins hívására csatlakozott az FIA orvosi részlegéhez és attól kezdve minden F1-es futamon jelen volt. Amikor Watkins 2005-ben visszavonult, Hartsteint javasolta a Forma-1 főorvosának tisztségébe.

Hartstein 247 F1-es nagydíjon dolgozott és közeli barátságot, bizalmi viszonyt ápolt szinte minden versenyzővel. Ezt jól szemléltet az is, hogy a Brazil Nagydíjon a versenyzői szakszervezet (GPDA) képviseletében az elnök, Pedro de la Rosa is spendírozni kezdte Hartstein menesztését: a spanyol hangsúlyozta, magyarázatot várnak az FIA-tól, mert a főorvossal, tevékenységével mindenki elégedett és nem tudják mire vélni a döntést.

„Nem tartozom azon emberek közé, akik mindent megtesznek azért, hogy visszakerülhessenek az F1-be. Csodálatos életem van” – írta mikroblogján Hartstein.