London 2012

Noha a Forma-1 és az Olimpiai Játékok összekapcsolásának gondolatáról számos alkalommal lehetett hallani különféle ötleteket az elmúlt évtizedekben, a nullával egyenlő az esélye annak, hogy az autósport csúcskategóriája valaha is szerepelni fog az ötkarikás játékok programjában. A fíling viszont meglehet, Bernie Ecclestone egyre inkább ezen mesterkedik.

Miért ne lehetne az olimpiai években legalább egy versenyt olimpiai F1-es futamnak nyilvánítani? A kérdést sokszor, sokan, sokfelé feltették már, érvek és ellenérvek tömkelege is elhangzott az évtizedek során azzal kapcsolatban, hogy a Forma-1 illeszkedne-e a Pierre de Coubertin báró által felélesztett eszméhez, nem kell látnoknak lenni azonban ahhoz, hogy már most nyugtázzuk: a száguldó versenygépekés pilóták csatája soha nem kerül majd fel az ötkarikás programba.

Ennek ellenére nem kizárt, hogy az F1-es versenyzők – akik a közhiedelemmel ellentétben ízig-vérig sportembernek tartják magukat – is részesülhetnek az élményből. Pilótaként olimpikonok aligha lesznek, ám Bernie Ecclestone a jelek szerint egyre komolyabban gondolja tervét, amely szerint Forma-1-es futamot akar az idei játékok helyszínén, a londoni Olimpiai Parkban.

Múlt szombaton a szakági főmogul a helyszínen járt és úgy tűnik, hogy a látottak csak fokozták az elszántságát: „Meglepő, hogy milyen sok ember jött el ide, ez nagyon jó” – mondta Ecclestone a Reuters hírügynökségnek – „Biztos vagyok benne, hogy nekünk is óriási közönségünk lenne itt. Minden azon múlik, hogy milyen lenne a pálya, így jelen pillanatban ezt vizsgálgatjuk. Vannak, akik úgy képzelik el, hogy bemennénk a terület központjába, majd ki onnan, de hogy ez megvalósul-e, azt majd meglátjuk.”

Az Olimpiai Park hasznosítására többen is pályáznak, az illetékes szervezet szerint néhány labdarúgócsapat mellett egy Intelligent Transport Services nevű cég motorsporttal kapcsolatos hasznosítási terveket nyújtott be. Bár az ominózus vállalkozás nem túl ismert, a Reuters információi szerint van köze a Forma-1-hez, igaz, Ecclestone a hírügynökségnek határozottan cáfolta, hogy bármiféle köze lenne az ügyhöz.

„Várjuk ki, míg vége lesz ennek, aztán meglátjuk, hogy mi történik” – mondta az Olimpiai Parkkal kapcsolatban Ecclestone.

Mint ismeretes, a 81 esztendős brit már régóta szeretne futamot rendezni Londonban. Nemrégiben a Santander és a McLaren elkészített egy promóvideót, amelyben virtuálisan bemutatták, milyennek képzelnének el egy londoni, városi aszfaltcsíkot. Ecclestone ezen olyannyira felbuzdult, hogy leszögezte: saját pénzéből akár 35-40 millió fontot is hajlandó lenne áldozni arra, hogy a szigetország fővárosában is legyen Forma-1-es összecsapás. Azt már bejelentette: 2014-ben a Téli Olimpia városában, az oroszországi Szocsiban is színre lép majd a száguldó cirkusz.

A videó, amely felcsigázta Ecclestone-t