Elkövethet-e valaki akkor szentségtörést, hogy a McLaren MP4-8-asának színezetébe öltöztet egy valódi Williams-konstrukciót? A jelek szerint igen, sőt, nagy valószínűség szerint olyan is lesz, aki borsos összeget fizet majd a furcsa öszvérért.

Manapság egyre gyakoribb, hogy a nagyobb aukciósházaknál egy-egy régebbi Forma-1-es versenygép kerül kalapács alá, néhanapján pedig privát gyűjtők magánúton hirdetik eladásra féltve dédelgetett kedvenceiket. Ezek az esetek túlnyomó többségében hajtómű nélküli, ám kiváló állapotban lévő, jól dokumentált múlttal bíró autók, amelyekről pontosan tudni, hogy ki, mikor és hol száguldott azokkal a versenypályán.

Ezen a héten a Christie’s aukciósháznál egy olyan furcsaságra lehet licitálni, amely versenypályát sohasem látott, ráadásul a meglétét túlzás nélkül lehet akár szentségtörésnek is nevezni. Más jelzőt aligha lehet használni akkor, ha egy olyan masináról beszélünk, amely a Williams-nél készült, ám a McLaren legendás festése díszíti: ez bizony ilyen, a grove-i egylet a ’90-es évek elején készítette eredeti alkatrészekből demonstrációs célokra, tavaly viszont megkapta az 1993-as McLaren MP4-8 festését.

Az ok egyszerű: a demókocsit kiállították egy londoni rendezvényen, amelyet a mindkét csapatnál megfordult legendás háromszoros világbajnok, Ayrton Senna imolai tragédiájának 20. évfordulója alkalmából tartottak. Bár azt is gondolhatnánk, hogy a Forma-1-es szemmel nézve kétségkívül bizarr négykerekűért senki nem ad majd egy lyukas garast sem, a Christie’s-nél bizakodóak és arra számítanak, hogy a portéka 25 és 40 ezer font közötti összegért cserél majd gazdát a február 17-én, azaz kedden tartandó londoni árverésen.