Amikor egy-egy aukción felbukkan Michael Schumacher valamelyik kibelezett, vagy épp működőképes Forma-1-es versenygépe, mindig óriási az érdeklődés és a gyűjtők akár komoly vagyonokat is hajlamosak áldozni a megszerzéséért. Olyan viszont csak ritkán fordul elő, hogy a hétszeres világbajnok klasszis valamelyik közúti járgányát lehet megszerezni…

Pedig ilyen is van: nemrégiben egy gyűjtő egy olyan Ferrari 430 Scuderiát kínált eladásra, amelynek korábban Schumacher volt a tulajdonosa, ráadásul a német sztár a Ferrari pilótájaként az autó fejlesztésében is tevékeny részt vállalt.

Mint ismeretes, a 430 Scuderiát a 2007-es Frankfurti Autószalonon az előző évi Forma-1-es idény végén először visszavonuló – ám 2010-ben a Mercedes színeiben három szezon erejéig visszatérő – Schumacher leplezte le. A 4,3 literes, V8-as, 510 lóerős motorral szerelt sportkocsi erősebb és 100 kilogrammal könnyebb a normál 430-asnál, de más nyalánkságokat is tartalmaz: félautomata váltója egy speciális szoftvernek köszönhetően 60 milliszekundummal gyorsabb váltásokat tesz lehetővé, ráadásul az alkotók Forma-1-es kipörgésgátlóval vértezték fel az autót.

Álló helyzetből százra 3,6 másodperc alatt képes felgyorsulni a Schumacher által a fejlesztési időszakban több ízben is tesztelt kocsi, míg a végsebessége akár 324 kilométer/óra is lehet. A Ferrari szerint az autó a fioranói, házi tesztpályán felveszi a versenyt a LaFerrari előtt a márka zászlóshajójakén jegyzett Enzóval, valamint a két évvel később, 2009-ben bemutatott 458 Italiával is.

Az autót jelenleg birtokló német tulajdonos legalább negyedmillió eurót szeretne kapni a különlegességért, amelynek dokumentumai is megerősítik, hogy Schumacher volt az előző tulajdonosa. A forgalmi engedély szerint a Ferrari 2007. szeptember 13-án helyeztette forgalomba a 430 Scuderiát a klasszis pilóta számára, s az autó mindössze 18 ezer kilométert tett meg.