Igazi csemegére csaphatnak le Michael Schumacher rajongói az egyik népszerű aukciós portálon, ahol a tavaly decemberi fejsérülése óta még mindig kómában lévő hétszeres világbajnok 1998-as Ferrarijának, az F300-asnak dobozolt kipufogógázához lehet hozzájutni.

Első hallásra inkább mulatságosnak tűnhet a konzervált kipufogógáz, pedig van ilyen: az ominózus adagot 1998-ban az egyik telefontársaság, a Vodafone németországi jogelődjének számító D2 egyik promóciójának keretein belül állították elő. Schumi akkoriban a vállalat egyik vezető reklámarcaként vett részt a kampányban.

Abban az évben a német klasszis az F300-as Ferrarival vitézkedett: noha a McLaren a Mercedes-erőforrással szerelt MP4-13-assal, Mika Häkkinen és David Coulthard révén elsöprő fölénnyel kezdte az 1998-as szezont, Schumacher szenzációs teljesítménnyel egészen az évadzáró Japán Nagydíjig életben tartotta bajnoki esélyeit és rendkívül közel járt ahhoz, hogy megszerezze karrierje harmadik, Ferrari-színekben első vb-címét. Az utolsó futamon megszerezte a pole pozíciót, de kocsija lefulladt a rajtnál, így a mezőny végéről rugaszkodott neki a távnak, ahonnan úgy vágta át magát a mezőnyön, mint kés a vajon: hívei szerint biztosan elkapta volna az élen karrierje első vb-címe felé robogó Häkkinent, de 20 körrel a leintés előtt egy defekt miatt feladni kényszerült a futamot.

A kipufogógázzal töltött kis palackok egyikét egy német férfi – a hirdető szerint bizonyos W. Schleicher – vásárolta meg abban az évben egy jótékonysági aukción, amelynek bevételét az UNESCO-nak ajánlották fel. A fanatikus rajongó 30 ezer márkát fordított a nem mindennapi ereklyére, amelyet most egyik cimboráján keresztül hirdet eladásra és azt ígéri, hogy a befektetésen – amit mostani árfolyamon 15 ezer euróra becsülnek – felüli bevételt egy koponyasérülések gyógyításának támogatásával foglakozó német alapítványnak ajánlja fel. Bár a hirdető még az aukcióról készült archív videofelvételt is előbányászta és közreadta, a licitrobbanás egyelőre várat magára: három nap után a legmagasabb ajánlat 2232 euró.

Schumacherről egyébként nincs friss információ: a tavaly decemberi síbaleset óta a hétszeres vb-első továbbra is kómában fekszik, menedzsmentje mostanában semmilyen hivatalos hírt nem adott közre a 45 éves sztárról.