Vissza a gyökerekhez! Lassan akár ez is lehetne a mottója a Forma-1-ből távozni kénytelen pilótáknak, közülük ugyanis ketten biztosan visszatérnek idén a gokartozás világába: Michael Schumacher és Jaime Alguersuari is a parányi járgányok világában vetélkedik idén, igaz, nem egymás ellen csatáznak majd.

Mint ismeretes, a múltban azok, akik nem élték ki eléggé a versenyzéssel kapcsolatos perverzióikat a Forma-1-ben, karrierjük lezárulta után levezetésként túraautózással, endurance-versenyzéssel csapták agyon az időt. Azt egyelőre túlzás lenne kijelenteni, hogy új trend van kibontakozóban, mindenesetre tény: F1-es állásaik elvesztése után Schumacher és Alguersuari is a gokartozás felé veszi az irányt.

Schumacher – akiről még mindig nem tudni biztosan, hogy pályafutása második felvonásának tavalyi lezárulta után vállal-e valamilyen szerepet a Mercedesnél – már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy felcsap fejlesztő pilótának az egyik legjobb nevű gokartépítő műhelynél, a Tony Kartnál. A hétszeres világbajnok a Forma-1 pályaépítő mesterével, Herman Tilkével közösen egy ultramodern gokartpálya építésébe is belefogott, ráadásul a friss hírek szerint azzal is megmutatja a gokartozás iránti híres-hírhedt szenvedélyét, hogy hétvégén nekivág a WSR Euro Series egyik fordulójának, amelyre az olaszországi La Concában kerül sor.


szólj hozzá: Így gokartozik Schumacher

A Mercedes F1-es csapatánál Lewis Hamiltonra cserélt klasszis természetesen a Tony Kart színeiben indul, s először fordul majd elő a 44 esztendős versenyzővel, hogy olyan pilóta ellen csatázik, akinek az édesapjával is megmérkőzött. Nelson Piquet fiával, Nelsinhóval épp elkerülték egymást az F1-ben, a másik korábbi benettonos csapattárs, Jos Verstappen csemetéje, a nagy tehetségnek tartott 15 éves Max viszont ott lesz a hétvégi gokartos mezőnyben. Bár Schumi gokartos menetrendjéről keveset tudni, egyes források szerint a veterán pilóta egész évben aktív lesz, de nem teljes szezont fut, hanem a különböző bajnokságok egy-egy futamán áll majd rajthoz.

Jobb híján gokartozásra adja a fejét Jaime Alguersuari is, aki a spanyol El Confidencial című lap szerint a Pirelli tesztpilótai státusza mellett teljes szezont fut majd a KZ kategória Európa-bajnokságán. Mint ismeretes, a katalán tehetséget 2011 végén csapattársával, Sebastien Buemivel együtt tette lapátra a Toro Rosso, s míg a svájci maradt a Red Bull kötelékében, addig a 22 esztendős pilóta kikerült onnan és tavaly a Pirelli-gumitesztek mellett a BBC rádiós szakértőjeként dolgozott.

Alguersuari néhány napja nyílt levélben fakadt ki amiatt, hogy pénzügyi okok miatt – bár ígéretet kapott egy csapattól, vélhetően a Force Indiától – idén sem lehet jelen az F1 mezőnyében. Kitudódott az is, hogy komoly ajánlata volt a BMW DTM-es csapatától, de addig-addig várt az F1-es volánra, hogy végül arról is lemaradt, így a bajorok inkább a Marussiától távozott Timo Glockot igazolták le.

„Az igazság az, hogy hiányzik a versengés, ezért egy olyan kategóriában fogok versenyezni, amely a leginkább hasonlít a Forma-1-hez. Nem tudom, hogy visszatérhetek-e az F1-be, de ugyanakkor azt sem akarom elhinni, hogy a versenyzői karrierem már 22 éves koromban befejeződik” – nyilatkozta a DJ-ként is sikeres pilóta, aki abban a gokartos géposztályban kíván meccselni, amelynek a múlt olyan világbajnokai voltak, mint például Gabriele Tarquini és Jarno Trulli.