McLarenTovább lépdel a McLaren istálló a Forma-1-es csúcstechnológiák mindennapos hasznosítása felé. Mint arról egy brit lap beszámolt: átütő sikernek bizonyult az a két évvel ezelőtt útjára indított program, amelynek keretein belül az F1-es telemetriát orvosi, gyógyászati területre próbálták átültetni.

Az már korábban bebizonyosodott, hogy a McLaren általában jó irányt választ, amikor a Forma-1-es technológiák más területeken történő alkalmazására törekednek. A közelmúltból több sikeres példát is lehet említeni: a brit női válogatott egy olyan bobbal nyert vb-aranyat 2009-ben, Lake Placidben, amelyet a wokingi mérnökök újítottak fel, de segítették már a szigetország kerékpáros nagymenőjét, Mark Cavendisht is.

Először 2010 végén lehetett kósza híreket hallani arról, hogy a McLaren egy újabb területet szemelt ki és gyógyászati frontra próbálják meg átültetni a minden Forma-1-es csapatnál kulcsfontosságú telemetrikus rendszer. Most, 2012 nyarán már eredmények is vannak, a Daily Mail című lap jelentése szerint nem is akármilyenek: a wokingi alakulat elektronikai részlege, a McLaren Electronics a birminghami gyermekkórházzal együttműködve tesztelte az utóbbi időszakban a rendszer – állítólag nem is jelentősen - átalakított változatát, s a visszajelzések még annál is kedvezőbbek, mint amire számítottak.

Az egészségügyi telemetrikus rendszer legfontosabb eleme a szoftver, amelyet úgy alakítottak át, hogy bármilyen kórházi számítógépes rendszeren futtatható legyen. Míg a versenpályán száguldó autóról 130 különböző szenzor ontja a jeleket a rendszer felé, amely egy futam alatt akár 750 millió beolvasást is képes feldolgozni, addig a kórházba kezelt gyermekek testén mindössze néhány szenzort - testhőmérséklet, vérnyomás, légzés, oxigénszint - helyeznek fel, de így is jelentősen javul az állapotfigyelés minősége: az orvosok szerint főként a szív EKG-vizsgálata során lett jobb a hatékonyság.

Mint arra a tesztelési folyamatban részt vett orvosok rávilágítottak, a McLaren rendszerének leginkább áldásos hatása az, hogy a normál körülményeknél jóval gyorsabban láthatóvá válik, hogy egy-egy kis beteg állapota rosszabbra fordulhat. „A Forma-1-ben a mérnökök valós időben elemzik az adatokat a versenyek során, s a nyert adatokat alapján döntenek például arról, hogy mikor cserélnek kereket az autókon. Tulajdonképpen előrejelzések alapján dolgoznak, amire mi az egészségügyben nem vagyunk hajlamosak. Bár azzal mindig tisztában vagyunk, hogy milyen a beteg állapota, a változásokat soha nem láthatjuk előre. Ez a szoftver tulajdonképpen ezt teszi lehetővé és ezzel jelentős mértékben javíthatjuk a beteg gyermekek túlélési esélyeit” – mondta Dr. Heather Duncan, a birminghami gyermekkórház intenzív osztályának munkatársa.

A fejlesztési időszakban eddigi részében a kórház ingyen használhatta a rendszert, s a lap információi szerint már dolgoznak azon, hogy előteremtsék a közös munka folytatásához szükséges 2 millió fontot. A McLarennél egyébként nem titkolják, hogy az újdonsággal szeretnék meghódítani az egészségügyet.

„Mérnökeink érdekes tapasztalatokra tettek szert a birminghami orvosokkal folytatott közös munka során” – nyilatkozta Peter van Manen, a McLaren Electronics ügyvezető igazgatója – „Ha valamit tudunk tenni annak érdekében, hogy az egészségügy jobb legyen, annak nagyon örülünk. Szeretnénk felajánlani a lehetőséget az ország más kórházainak is.”