Nem mindenki fanyalog az idei Forma-1-es szezonban látottak miatt: bár az egykori versenyzők közül sokan hajtogatják, hogy „bezzeg a mi időnkben…”, 1998 és 1999 világbajnoka, Mika Häkkinen például elismeri, hogy a sportág mostanára jóval izgalmasabbá vált.

Nico Rosberg és Mika Häkkinen / Mercedes

Bár Häkkinen kortársai közül többen is leszólták, túlságosan kiszámíthatatlannak nyilvánították a Forma-1-es szezont a minden eddiginél fordulatosabb kezdés kapcsán, a finn klasszis a Turun Sanomat című lapnak kerek-perec kijelentette: tetszik neki mindaz, amit az évad eddigi részében látott.

„Manapság a versenyzés kétségkívül jobb, mint amikor én magam is versenyeztem” – mondta a száguldó cirkuszban 1991 és 2001 között 161 futamon induló, 20 győzelmet arató ex-pilóta – „Most különböző csapatok különböző pilótái aratják a győzelmeket, ráadásul rengeteg az előzés és a csata a pályán. Összességében véve sokkal több az izgalom a futamokon, mint amikor még én is versenyeztem.”

Noha az év eleje óta többen is rámutattak, hogy a KERS-DRS-Pirelli konstellációval mesterkélten tették mozgalmassá a versenyeket, Häkkinen nem talál kivetnivalót ebben. A finn még azt is megjegyezte, hogy az egykori nagy rivális, a mezőnyben jelenleg is szereplő Michael Schumacher ellen 2000-ben, Spában végrehajtott előzése – amelyet akkoriban és manapság is a legszebbek közé sorolnak – „sokkal egyszerűbb lett volna a DRS segítségével”.

Abban mindenképpen egyet kell érteni a kétszeres vb-elsővel, hogy látványosság szempontjából jót tett a sportágnak a felfrissülés. Érdemes ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a fordulatokban gazdag küzdelem miatt épp az hiányzik a Forma-1-ből, ami a finn pilóta fénykorának egyik legfőbb jellegzetessége volt: az, amikor két – kedvezőbb esetben több - nagyágyú egészen a szezon legvégéig vérengző csatát vív egymással a végső sikerért.

Van azonban esély arra, hogy a változatos csaták után a folytatásban a bajnoki harc is különleges izgalmas lesz. Az éllovas Fernando Alonsót lassan már ki lehet kiáltani űzött vadnak, és szerencsére úgy tűnik, hogy potenciális ellenfelekben sem lesz hiány.