Lewis Hamilton már ötszörös világbajnokként rajtol a hétvégi Brazil Nagydíjon, ahol csapattársával, Valtteri Bottasszal pontot tehetnek a konstruktőri titulusért zajló küzdelem végére is. A Mercedes munkatársai remélik, hogy így is lesz, csapatsiker esetén ugyanis a kiszivárgott hírek szerint 3,5 millió forintnak megfelelő prémiumra számíthatnak – mind a kilencszázan!

 

A turbós hibridek korszakának 2014-es kezdete óta veretlen Mercedes az utolsó két forduló előtt 55 ponttal vezet az üldöző Ferrari előtt. Amennyiben a hétvégi Brazil Nagydíj végeredménye után az előnyből legalább 43 pontot megmenekítenek, a csillagos gárda munkatársai már bonthatják a pezsgőt és magukra ölthetik a konstruktőri vb-címet ünneplő egyedi trikókat, így az Abu Dhabiban tartandó idényzárón ugyanis a Ferrari akár kettős győzelmet is arathatna. Hogy miért? A vörösök akkor is csak pontegyenlőségig jutnának, márpedig a futamgyőzelmet száma ebben az esetben is a Mercedes javára billentené a mérleget.


Lehetséges forgatókönyvek bőven vannak, a Mercedes istálló munkatársai pedig biztosan számolgatnak is, hiszen van miért: a napokban kiszivárgott, hogy amennyiben behúzzák a konstruktőri vb-t, a különítmény összes, nagyságrendileg 900 munkatársának fejenként 10 ezer fontnyi, azaz körülbelül 3,5 millió forintnyi extra pénz ütné a markát.  

Hamilton, a Mexikóban ötödször is megkoronázott világbajnok a hétvége kezdete előtt jelezte: márkatársával, Bottasszal együtt tisztában vannak azzal, hogy mi a küldetés, mit várnak tőlük az egész évben a sikerükért dolgozó kollégák. „Nagyon szeretném, hogy megnyerjük a konstruktőri világbajnokságot is. Tudom, hogy ez az egész világot jelentené a csapatnak. Az egyetlen célom az, hogy megpróbáljuk megnyerni a következő két futamot, hogy megadjuk nekik azt, amit szeretnének” – fogalmazott a brit klasszis, akivel kapcsolatban kiszivárgott: az idei év végén lejáró szerződése szerint járó, a becslések alapján évi 33 millió fontot kóstáló fizetése mellé 3 millió fontnyi bónuszra számíthat az újabb egyéni vb-címért.


Nagy kérdés, hogyan „politizál” a Mercedes az utolsó két futamon: Hamilton már megkapta idén, amit akart, Bottas viszont még nem nyert futamot, így vannak, akik arra számítanak, hogy Toto Wolff és a menedzsment a finn versenyzővel szeretné megnyeretni az utolsó két menetet. Az északi pilótának jól is jönnének ezek az eredmények, hiszen van sansza arra, hogy megelőzze az egyéni tabellán előtte állomásozó ferraris honfitársát, Kimi Räikkönent: a Mercedes versenyzője 227 ponttal állomásozik a ponttáblázat 4. helyén, riválisától 9 egységgel van lemaradva.  


Bár a Mercedes elméletileg „tartozik” is Bottasnak, például amiatt, hogy Szocsiban Hamilton mögé parancsolták, a világ fogadóirodái kevésbé bíznak a finn sikerében, a hétvégi brazíliai fordulóra legalábbis mindenképpen a világbajnok britet tartják esélyesebbnek.