Bár az évadnyitó Ausztrál Nagydíj rajtjáig 24 nap még hátravan, a viadalnak otthont adó Melbourne-ben már január óta zajlanak az évadnyitó verseny előkészületei. A szervezők egy látványos timelapse-videóval 2 percben foglalták össze, hogy több mint 2 hónapnyi munkával hogyan varázsolják versenypályává a meseszép Albert Parkot.

Az 5027 méter hosszú versenypálya városi utakból áll, s mint minden ilyen komplexum esetében, a felkészülés itt is rendkívüli kihívást jelent. A munkálatok általában már januárban elkezdődnek és mint a szervezők által közzétett timelapse-ből kiderül: 290 ezer munkaórát fordítanak a versenypálya felkészítésére.

A látványos képsorok mellett olyan érdekes számadatok is megtudunk, mint például azt, hogy a versenyhétvégére 34 ezer négyzetméternyi fedett területet húznak fel mobilépületek és sátrak formájában. A pálya biztosításához összesen 34 kilométernyi kerítést kell kitelepítenie az előkészületekben résztvevő dolgozóknak, akiknek fel kell állítaniuk az összesen 38 ezer néző befogadására alkalmas tribünöket is.

A munkálatok jelenleg is gőzerővel zajlanak és az utolsó simításokra bőven van még ideje az ausztráloknak: a Forma-1-es mezőny az évadnyitóig még két tesztelést is bonyolít, mindkét négynapos gyakorlást a Bahreini Nagydíj helyszínén, Szahírban tartják.

Szerdától négy napon át nyúzzák a jerezi évadnyitó gyakorláson bejáratott új gépeket a sivatagi aszfaltcsíkon, ahol február 27-én, azaz jövő csütörtökön kezdődik az utolsó előszezonbeli tréning. Noha a helyszínváltozás lehetősége fel sem merült, sajtójelentések szerint a közel-keleti államban továbbra sincs nyugalom, az ellenzék még mindig komoly csatákat, utcai harcokat vív az uralkodó családhoz hű erők ellen.

Melbourne előtt Szahír a legfontosabb helyszín

Aggasztó például az, hogy múlt pénteken a versenypályától alig 30 kilométerre követtek el robbantásos merényletet, amelyben egy rendőr életét vesztette, kettő pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Mint ismeretes, a zavargások 2011 óta rendszeresek Bahreinben, akkor az arab tavasz eseményei miatt a futamot is törölték.