Elrajtolt végre a 2013-as Forma-1-es évad, ennek apropóján a McLaren és a Ferrari is igyekszik megmutatni azt, amivel a versenypályán kívül rendelkeznek. A brit csapat az új szerzeményt, Sergio Perezt ültette be a vadonatúj P1-esbe a Top Gear tesztpályán, a Dunsfold-reptéren, míg az olaszok párosa, Fernando Alonso és Felipe Massa egymást furikázta Barcelonában, de nem az új ékkővel, a LaFerrarival, hanem a 458 Italiával.

Mivel az Ausztrál és a Maláj Nagydíjat mindössze egy hét választja el egymástól, időszűke miatt mindkét csapat jóelőre leforgatta a most közzétette felvételeket. Ez az oka annak, hogy Perez még az álcázott színezetű P1-est terelgeti, a vörösök párosa pedig ’csak’ a 458 Italiával játszadozik: az új, végleges P1-ről és a LaFerrari nevű maranellói csúcsmodellről is a Genfi Autószalonon hullt le a lepel, napokkal a melbourne-i nyitóverseny előtt.

Perez idejét nem mérték a Top Gear tesztpályáján, de ahogyan arra számítani lehetett, a Saubertől átigazolt mexikói tehetség áradozott a wokingi gyártó újdonságáról. Noha az MP4-28 típusjelű új versenygép teljesítménye a tesztidőszak és a nyitóhétvége tapasztalatai alapján messze alulmúlja az előzetes várakozásokat, a Forma-1-es technológiai megoldások garmadájával felvértezett 903 lóerős hibriddel a brit gyártó – Perez visszajelzései alapján – elérte a kitűzött célt és F1-közeli élményt nyújt majd annak a 375 szerencsésnek, akik vásárolhatnak a limitált szériás modellből.


szólj hozzá: Sergio Perez a P1-es McLarennel

„Lenyűgöző” – méltatta a P1-est a menetpróba után Perez. „Még nem ültem olyan közúti autóban, amely ennyire hasonló lenne egy F1-eshez. Rendkívül gyors, jól vezethető. Amikor rálépsz a fékre, a lassulásnál azonnal érzed a saját szerepedet. Ha meg akarsz állni, a fékek valóban megállítják az autót. Éppen olyan, mint az F1-es autóban. A leszorítóerő is csodálatos. Forma-1-es pilótaként nyugodtan kijelenthetem, hogy csodálatos tapasztalatokat szereztem. Amikor ezt az autót vezeted, igazán lehet érezni, hogy egy Forma-1-es cég készítette.”

Nem meglepő módon Perez áradozott arról is, milyen nagy megtiszteltetés számára a McLaren versenyzői státusza, s maximálisan magáénak érzi a McLaren filozófiáját, amely szerint a győzelem a legfontosabb cél. Mint ismeretes, a Saubernél két szezont lehúzó mexikói tehetségről sokáig úgy hírlett, hogy a pályafutását segítő Ferrarinál jut majd versenyzői álláshoz, ebből azonban semmi nem lett, s a napokban azt is elárulta, hogy miért.

„Tavaly, amikor a Ferrarival beszéltem, mindig azt kérték tőlem, hogy vigyázzak Alonsóra. Nem tudom, hogy csak tőlem kérték ezt, vagy az egész mezőnytől” – mondta a Marca című lapnak, utalva arra, hogy a vörösöknél még inkább alárendelt szerepbe került volna a kétszeres világbajnok mellett. A 23 esztendős versenyző elárulta azt is, nem bánja, hogy nem igazolt a minden versenyző álmának tartott olaszokhoz: „Ez csak egy tapasztalat volt, aminek köszönhetően sokkal jobb helyre kerültem. Bízom benne, hogy sokáig a McLarennél maradhatok, talán a pályafutásom végéig.”

Ha Perez másként döntött volna, Massa helyett valószínűleg neki jutott volna szerep abban a videóban, amelyet a Ferrari a tesztidőszakban készített Barcelonában, ahol a két versenyző egymást furikázta a 458 Italiával. Az olasz gyártó hierarchiájának tetejére ugró 952 lóerős hibrid Enzo-utód, a LaFerrari a felvétel készítésekor még nem volt leleplezve, de a spanyol és a brazil így is rendkívüli módon élvezte a száguldozást a Circuit de Catalunyán. A széles mosoly és néhány kisípolt vulgáris kifejezés jól árulkodik arról, hogy az 562 lóerős gép is képes volt komoly örömet okozni F1-es pilótáknak.


szólj hozzá: Alonso és Massa a 458 Italiával

Melbourne tovább fokozta az élvezetet a ferrarisok számára: ugyan a győzelemről lemaradtak, Alonso 2. és Massa 4. helyével bebizonyosodott, hogy idén lényegesen jobb alapokra építkezve indulnak a bajnoki címekért dúló csatába.

„Nekünk, itt a Ferrarinál jó telünk volt, az autó többé-kevésbé olyan, mint amire számítottunk. Idejöttünk és a terveinknek megfelelően a dobogóért harcoltunk, csökkentettük a hátrányunkat és a csomagunk versenyképes. Úgy gondolom, hogy sikerült elérnünk a kitűzött célokat” – vonta le a konzekvenciát az nyitóhétvégéből Alonso.