F1 Forma-1 Azerbajdzsáni Nagydíj Arif Rahimov Claire Williams George Russell
Kemény éjszakai műszakra kapcsoltak a bakui városi F1-es versenypálya munkatársai azok után, hogy az Azerbajdzsáni Nagydíj pénteki edzésnapján egy meglazult csatornafedél komoly galibát okozott. A promótercég vezetője az F+1 Blognak nyilatkozva azt ígérte: a folytatásban rend lesz, néhány órával később pedig megmutatkozott az is, hogy valóban „eligazította” a személyzetet…

 

Mint ismeretes, az ominózus csatornafedél az első szabadedzés elején húzta keresztül a számításokat: amikor a Williams újonca, George Russell áthajtott rajta, a meglazult vasdarab összeroncsolta a versenyautó alját. A versenyirányítás előbb piros zászlóval félbeszakította a nyitógyakorlást, hogy ellenőrizzék a helyszínt, majd úgy döntöttek, hogy nem is indítják újra a körözést: a hátralevő időben az FIA szakemberei és a promóter munkatársai végigjárták a pályát és az összes, 360 darab hasonló elemet ellenőrizték, hogy a nap hátralevő részében minden rendben legyen.

F1 Forma-1 Azerbajdzsáni Nagydíj Arif Rahimov Claire Williams George Russell
„Mindent megtettünk és megteszünk annak érdekében, hogy hasonló problémák ne forduljanak elő a hétvége hátralevő részében” – mondta az F+1 Blognak az Azerbajdzsáni Nagydíj promótercégének vezetője, Arif Rahimov, aki a nap végén speciális stábot hívott életre, akik – mint a helyszínen készült fotóinkon is látható – az éjszaka során a délutáninál jóval nagyobb gonddal és részletességgel vizsgálják át a csatornafedeleket.

Rahimov tudja, hogy a történtek nem vetnek jó fényt sem a helyszínre, sem a szervezőkre, ennek ellenére úgy érzi: nem szabad eltúlozni a történtek jelentőségét. „Ez a pálya egy város kellős közepén található, ahol mi annyit tudtunk tenni, hogy az elmúlt 3-4 napban mindent maximálisan átnéztünk, hogy rendben van-e. 360 darab ilyen csatornafedél van a pályán, ezek közül egyetlenegy lazult meg és okozott ilyen problémát. A partnerek, az alvállalkozók, az állami ügynökségek, az önkéntesek, a sportbírók létszáma összesen negyvenezer, ennyien dolgoznak annak érdekében, hogy ez a verseny itt Bakuban megvalósulhasson. Az előző három futamunk során is adódtak apróságok, amelyeket senki nem vett észre, most viszont sajnos egy ilyen jól látható probléma merült fel. Sajnáljuk, ami történt, de higgyék el, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk” – fogalmazott az üzletember.

F1 Forma-1 Azerbajdzsáni Nagydíj Arif Rahimov Claire Williams George Russell
Emlékezetes: 2017-ben Romain Grosjean autóját is egy meglazult csatornafedél roncsolta meg Malajziában, a Haas pedig akkor kártérítési igényt nyújtott be a pályával szemben. Nem tudni, hogy mekkora összeget kaptak végül, de kaptak, így nem meglepő, hogy az eset miatt felháborodásának hangot adó Claire Williams, a Williams csapatfőnök-helyettese is kilátásba helyezte, hogy kártérítési igénnyel élnek majd. „Volt egy szívélyes beszélgetésünk Claire Williamsszel az ügyről, de szerintem neki is meg kell értenie, hogy néha előfordul, hogy rosszul sülnek el a dolgok. Ez most sajnos egy ilyen helyzet volt. Nagyon bízom abban, hogy a biztosítás fedezni fogja a költségeket!” – mondta az F+1 Blognak Rahimov.