Ahogyan arra számítani lehetett, Le Castellet-ben, a Francia Nagydíj sajtónapján minden a Montreal-ügyről szólt. Arról talán csak a Renault tudta valamelyest elterelni a figyelmet, akik robbantottak: a gárda a hazai futamot választotta ki arra, hogy bemutassák vadonatúj motorhome-jukat, amely mutatósra sikerült.

 

Egy-egy új motorhome bemutatkozása mindig fontos esemény az F1 világában, a Renault pedig jóideje adós volt egy új mobil hospitality-egységgel. A franciák gyári csapata a jogelőd Lotustól örökölt motorhome-ot használta az utóbbi években, akik pedig a sportágtól 2009-ben elköszönt Toyotától vásárolták azt.


A létesítmény tetszetős volt a maga idejében, de kiszolgálta a maga idejét, így valóban megérett a nyugdíjazásra. Az F+1 Blog már a tavalyi Olasz Nagydíjon, a motorhome-ok évenkénti utolsó használatakor hallott arról, hogy a Renault is döntött a cseréről, Barcelonába, az idény első európai futamára viszont nem hoztak újdonságot. Erre a célra Le Castellet-t, a hazai versenyt választották ki és sikerült is meglepetést okozniuk.

Az új létesítmény messze nincs akkor, mint mondjuk a Red Bull vadonatúj fapalotája, de szégyenkezésre így sincs ok. Az épület mutatós és tágas, igaz, a bemutatkozás is franciásra sikeredett: csütörtökö reggel még javában pakolásztak, keresték a dolgok helyét és nem is túlságosan örültek a külsős vendégeknek. Részleteket sem nagyon árultak el az épülettel kapcsolattal.

 

Menza a Renault új motorhome-jában


„Most még összesítünk, majd holnap! Addig remélhetőleg minden a helyére kerül. Csapunk egy nagy nyitóbulit is, amelyre mindenkit várunk a paddockból!” – mondta a gárda sajtóért felelős munkatársa az F+1 Blognak, amikor az új komplexummal kapcsolatos részletekről érdeklődtünk.

Mivel a Renault a tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy erőket vonultat fel a hazai nagydíjon, ahol szponzorként is jelen vannak és több tribünt is lefoglaltak munkatársaiknak, a teljes örömhöz már tényleg csak egy jó eredményre lenne szükség. Az FIA hivatalos sajtótájékoztatón a csapat pilótája, Nico Hülkenberg meg is kapta a kérdés: lát-e esélyt arra, hogy visszatérése óta először a Renault dobogós eredményt érjen el?

„Imádnám, de sajnos a jelek szerint ettől még nagyon messze vagyunk. Van pár fejlesztésünk erre a hétvégére, de biztos vagyok benne, hogy más csapatok is hoztak magukkal újításokat. Természetesen kíváncsi vagyok, hogy ezek a fejlesztések milyen hatással lesznek az autónkra. Remélhetőleg teszünk egy lépést a csúcsistállók felé és talán valamikor az év során meg is tudjuk nehezíteni majd az életüket. A legfontosabb célunk idén az, hogy valódi negyedik erő legyünk és a mostani fejlesztések is hozzájárulhatnak ehhez. Izgalmas hétvége vár ránk, és tényleg szeretnénk büszkévé tenni Franciaországot” – fogalmazott a német, aki továbbra is őrzi az F1 talán legdicstelenebb rekordját: mostanáig 163 nagydíjon vett részt anélkül, hogy dobogóra állhatott volna.

A Francia Nagydíj szervezőit tavaly számos kritika érte a versenyhétvége közlekedési káosza miatt: ezzel kapcsolatban fogadkoznak, hogy idén nem történik meg ugyanez.

A helyi szervezők egy szép, követendő példával is szolgáltak: felajánlották a környékbeli iskoláknak, hogy a diákok testközelből is megtekinthetik az F1 utazó cirkuszát, a lehetőségre pedig le is csaptak. A nap folyamán buszok garmadájával hozták az iskolásokat a pályára, akik betekinthettek a paddockba, a boxutcába, itt-ott pedig még a csapatok garázsába is.

Ez csupán egy aprócska dolog, de a csillogó szemeket látva biztosak lehetünk benne, hogy a sportág számos új rajongót nyert ezzel a kezdeményezéssel!

Fotók: F+1 Blog, Renault Sport