Igazi csemegével szolgált a rajongóknak a Forma-1-es világbajnokság kommunikációs partnere, a Tata Communications, amely első ízben engedett betekintést a televíziós közvetítések főhadiszállására. Mint kiderült: amit a képernyőn látunk, azt csak részben szerkesztik a pályán, ráadásul az idei évtől egyebek mellett például a csapatrádiós üzeneteket is a nagy-britanniai központból illesztik majd az adásfolyamba.

Biggin Hill neve nem biztos, hogy minden Forma-1 rajongó számára ismerősen cseng, pedig a London délkeleti részén található terület ezer szállal kötődik a sportághoz. A kapcsolódási pont természetesen a főmogul, Bernie Ecclestone, aki évtizedekkel ezelőtt megvásárolta az ottani kis reptér déli szárnyát: ez szolgál a nagyfőnök privát gépeinek otthonául, innen indul és ide érkezik útjai során, ugyanakkor ide telepítette a Formula One Management televíziós központját is.

Ez a bázis az, ahol állomásozik a Forma-1-es közvetítések televíziós- és kommunikációs felszerelése: itt tárolják az időmérő rendszert és azt a zárt láncú belső kamerarendszer is, amelyen keresztül a sportfelügyelők kísérik figyelemmel az eseményeket. A felszerelést a tengerentúlra természetesen repülőgépekkel, míg az európai helyszínekre körülbelül kéttucat kamionnal juttatnak el.

A FOM telekommunikációs partnere immáron három éve az indiai Tata Communications, amely jócskán megkönnyíti a FOM televíziós szakembereinek életét. A vállalat által biztosított nagysebességű és atomstabil kapcsolatnak köszönhetően jött létre Biggin Hillben az a részleg, amelynek már elutaznia sem kell a helyszínekre: a Remote Operations Centre és a pálya között közvetlen kapcsolat van, a NASA-irányítóközpontot idéző létesítményben a szakemberek azonnal hozzáférnek a FOM operatőreinek kameraképeihez, de vannak olyan robotkamerák is a versenyek helyszínein, amelyeket ebből a teremből vezérelnek.

Nem csak a televíziós munkában vállal oszlopos szerepet a Remote Operations Centre: a központ besegít az időmérési adatok feldolgozásában, de innen szerkesztik a hivatalos honlap, a Formula1.com bizonyos részeit, például az élő időeredményeket közlő live timing rendszert.

„Az idei évtől kezdve innen működtetjük a csapatrádióval kapcsolatos tevékenységet, innen szerkesztjük a napi híranyagokat, illetve a külső producer is innen dolgozik majd” – nyilatkozta a FOM technikai vezetője, John Morrison, aki hozzátette: a Remote Operations Centre minden tekintetben előnyös, mivel kisebb a teher a helyszínen dolgozó stáb tagjain és kevesebb embert, illetve felszerelést kell utaztatni.

Amikor jövő hétvégén elrajtol a szezon a melbourne-i Albert Parkban és leülünk a tévékészülékek elé, a videóban látottak alapján egy pillanatra érdemes lesz belegondolni abba is, hogy nemcsak a csapatok, hanem a FOM is elképesztő technológiai megoldások tömkelegét alkalmazza ahhoz, hogy minél színvonalasabb közvetítést kapjunk.