F1 Forma-1 McLaren-Honda Stoffel Vandoorne
Hosszú évek óta várják a McLaren istálló rajongói, hogy a wokingi istálló egy napon talán újra tradicionális színezetében, narancssárgában versenyezteti majd a versenygépeit. Egyes források szerint nem kizárt, hogy az új vezetőség bevállalja ezt a lépést.

 

Az új McLaren-Honda prezentációját a csapat tájékoztatása szerint a Ferrarival azonos napon, február 24-én tartják, a találgatások pedig máris elkezdődtek azzal kapcsolatban, hogy az átalakult vezérkar meglépi-e a színezetcserét. Zak Brown, a narancssárga autósfestés élesben történő használatát mindig ellenző Ron Dennis helyére lépő új ügyvezető már tett utalásokat arra, hogy látványosan változhat az autóik külleme, a napokban pedig egy zártkörű szponzori eseményen fekete-narancs színezetben pompázott a kiállított Forma-1-es versenygép, így sokfelé máris arra számítanak, hogy az idei autó az alapító Bruce McLaren kezdeti járgányainak színében pompázik majd.

F1 Forma-1 McLaren-Honda Stoffel Vandoorne
Ott van a narancssárga szín a bemutatóra szóló meghívón is...


Hogy a tavalyi évad végén távozott Dennis miért ellenezte a narancssárga színt évtizedeken keresztül, nem tudni pontosan, de tény: a különítmény csak néhány bemutató és év eleji teszt alkalmával használta a tradicionális színezetet. Míg a festés megújulására nincs garancia, addig az biztos, hogy a különítmény versenyzői összeállítása változik: Fernando Alonso marad, Jenson Button helyén pedig az együttes saját nevelésű pilótája, a tavaly beugróként pontszerzéssel debütáló korábbi GP2-bajnok, Stoffel Vandoorne foglalja el, aki saját bevallása szerint nem merne mérget venni arra, hogy az együttesnek két évnyi küszködés után idén biztosan összejön a nagy áttörés.

„Nehéz lenne megmondani” – mondta a Le Dernier Heure című lapnak, amikor arról kérdezték, hogy nagyot ugrik-e előre idén a különítmény. „Csak annyi biztos, hogy a McLaren fejlődik. Az utóbbi két év nem volt könnyű a Honda számára, de sikerült javulni és bízom abban, hogy ez a trend folytatódik. Reménykedem abban, hogy az autó versenyképes lesz és a legjobb helyekért harcolhatunk.”

F1 Forma-1 McLaren-Honda Stoffel Vandoorne
Vandoorne és az egyedi festésű McLaren


Karrierje első teljes Forma-1-es szezonja előtt Vandoorne természetesen hisz abban, hogy felkészült a feladatra és sikerül bebizonyítania, hogy nem véletlenül kapott bizalmat a McLarentől. Arra a kérdésre, hogy megelégedne-e azzal, ha sikerülne beállítania Alonso tavalyi eredményét, a ponttáblázat 10. helyét, ambiciózus választ adott.

„Nem az a célom, hogy bekerüljek a legjobb tízbe. Győzni akarok! Persze azt most még nem tudhatjuk, hogy ez sikerülhet-e vagy sem, idén talán még nem, de azért meg fogom próbálni. A McLaren kilátásai kedvezőek a jövőre nézve, én pedig jó helyen vagyok. Hiszek a csapatban” – fogalmazott a belga pilóta, aki a 2-es rajtszámot választotta magának, mert – mint indokolta – „2010-ben is ezt használtam, amikor bajnoki címmel debütáltam a Formula 4-ben az együléses autók között és bízom benne, hogy ez a szám most is szerencsét hoz majd.”