Minden ízében óriási fejlődésen ment át a Forma-1 a világbajnokság 1950-es startja óta: természetesen nem úszta meg az evolúciót a kerékcsere sem, mégis elképesztő szembesülni azzal, hogy milyen volt a papucsok cseréjének művelete akkor, és milyen most.

Néhány napja a Youtube-on egy ilyen felvétel jelent meg. A videó az 1950-es Indianapolis 500-as futam egyik kerékcseréjével indít: az F1-es vb-menetrendbe a kezdetekkor még beleszámító észak-amerikai csúcsderbin Bil Holland boxkiállásánál – a szabály értelmében – mindössze négyen dolgozhattak az autó körül (beleértve magát a versenyzőt is), s mint jól látható, az akcióba még az is belefért, hogy a versenyző elfogyassza az egyik csapattag által felszolgált frissítőt és megtörölgesse az arcát.

Manapság a hipergyors kerékcserék korszakát éljük, amikor a szervizcsapatokat extra edzőtáborba küldik a szezonkezdet előtt, ahol tudományos alapokon kidolgozott koreográfiát gyakorolnak és még olyan is van, ahol egykori olimpiai bajnok gondoskodik az erőnléti felkészítésükről. Holland boxkiállását a videó Fernando Alonso egyik tavalyi, melbourne-i kerékcseréjével állítja szembe, ahol a Ferrari 21 fős szervizcsapata olyan gyorsan cseréli le a vörös versenygép tappancsait, hogy az embernek szinte káprázik a szeme.

Noha az utóbbi két évben több ízben is megdőlt a leggyorsabb F1-es kerékcsere világcsúcsa, idén egyelőre még nem érkezett jelentés csúcsdöntésről. A rekordot egyébként a Red Bull tartja: az energiaitalosok a tavalyi USA Nagydíjon 1,923 másodperc alatt cserélték le Mark Webber RB9-esének abroncsait. Az eredmény a csapat saját mérésein alapul, amelyhez a műholdas helymeghatározó adatait vették alapul.