Saját honfitársai évek óta Sebastian Vettelhez hasonlítják a Toro Rosso orosz újoncát, Danyiil Kvjatot, aki azonban – mint az F+1 Blognak elárulta – hallani sem akar erről. Pedig ezzel is épp a négyszeres vb-elsőre emlékeztet.

„Jusson eszedbe majd, amit most mondok: szerintem van olyan tehetséges, mint Vettel!” Az ominózus mondatot a kiváló Forma-1-es szakíró, Oleg Karpov mondta eme sorok írójának 2012-ben, Spa-Francorchamps-ban, amikor épp arról folyt a terefere, hogy ki lehet a következő orosz versenyző a királykategóriában. Kvjat akkoriban még a Formula-Renault 2.0 bajnoki címéért csatázott, így nem meglepő módon nagyot néztünk az orosz – egészen pontosan baskíriai - tehetséggel kapcsolatos optimista kinyilatkoztatáson.

A tavalyi évad végére már nyilvánvalóbb volt, hogy kollégánk lelkesedésének motorja nem pusztán a patriotizmus volt: Helmut Marko – a sokak szerint a volánra jobban rászolgáló Antonio Felix da Costa helyett - a GP3-as bajnokságot kapásból megnyerő Kvjatot delegálta Daniel Ricciardo helyére a Toro Rossóhoz, így akárcsak annak idején a WSR-ből importált német, az orosz is egy nagy ugrással, a GP2 kihagyásával érkezett a Forma-1-be. Idén újabb adalékokat kaptunk, ugyanis Kvjat pontot szerzett első futamán, az Ausztrál Nagydíjon, amivel Vettelt felülmúlva lépett elő a szakági történelem legifjabb pontszerzőjévé, majd rátett még egy lapáttal: az első öt futamból összesen három alkalommal szerepelt eredményesen, ilyen mutatót pedig a német sem produkált annak idején.

Erős a hasonlóság a két versenyző személyiségjegyei között is: Kvjat ugyan kevesebbet humorizál, de – akárcsak annak idején Vettel – korát meghazudtolóan céltudatos, elszánt és alázatos, ráadásul még az is közös bennük, hogy gyűlölik az összehasonlítgatásokat. „Őszintén szólva nem foglalkozom ezzel. Én én vagyok, punktum. Igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani, nem foglalkozom senkivel. Mindenkinek megvan a maga személyisége, így természetesen nekem is. Számomra semmilyen jelentősége nincs annak, hogy kihez hasonlítanak” – mondta az F+1 Blognak Barcelonában Kvjat, éppen azzal a tűzzel, vehemenciával, amellyel annak idején Vettel tiltakozott, amikor Michael Schumacherhez hasonlították.

Az idény első európai futamán egyébként nem alakultak jól a fiatal pilóta dolgai. A időmérőt a 13. pozícióban zárta és a Toro Rosso hivatalos közleményében pusztán annyiról tett említést, hogy „néhány dolgot talán jobban is csinálhattunk volna”, ám a környezetében mozgók szerint késő estig a pályán maradt és mérnökével, Marco Matassával, valamint a többi koponyával együtt igyekezett minél mélyrehatóbban tanulmányozni a helyzetet. Másnap sem kedvezett neki a lapjárás, így csak a 14. helyen sikerült célba kormányoznia az STR9-est: a futamot követően csalódott ábrázattal nyugtázta az eredményt és az ilyenkor szokásos, túlontúl bizakodó előrejelzés helyett rendkívül realista képet vázolt azzal kapcsolatban, hogy mi vár rá a következő futamon, Monacóban.

„Nem lesz könnyű dolgom, ebben teljesen biztos vagyok” – fogalmazott Kvjat. „Tudjuk jól, hogy az idei autókat elég trükkös vezetni és azt is, hogy Monaco az egyik legnehezebb versenypálya egy újonc számára. Semmilyen elvárást nem fogalmazok meg magammal szemben és mást nem is mondhatok, csak azt, hogy teszem a dolgom a legjobb tudásom szerint!”

Az orosz és rutinosabb csapattársa, Jean-Eric Vergne 4-4 egységgel az egyéni tabella 14-15. helyén állomásoznak. Mivel a harmadik Forma-1-es idényét gyűrő francia egységei a Melbourne-ben szerzett 8. helyezésből származnak, övé a jobb pozíció az eredménylistán: az orosz az ausztráliai 9. hely után Szepangban és Sanghajban egy-egy 10. helyezéssel egészítette ki pontjainak számát.