Régóta ismert tény, hogy a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) sportbírói gárdáját nemzetközi szinten is a legjobbak között tartják számon. Ennek újabb tanúbizonysága, hogy az F+1 Blog információi szerint a Forma-1-es vérkeringésbe jövőre visszatérő Mexikói Nagydíj szervezői máris jelezték: azt szeretnék, ha az ottani sportbírók felkészítésében a magyar szakemberek is szerepet vállalnának.

Információink szerint a mexikói autósport szövetség megkereste az autósportokat felügyelő hazai szervezetet, és tárgyalásokat kezdeményeztek arról, hogy a Mexikói Nagydíjra való felkészülés során a szakemberképzésbe bevonnák a sokszor bizonyított magyar sportbírói gárda tagjait is.

„Valóban történt ilyen megkeresés a mexikói szövetség részéről, végleges döntés azonban még nem született, de a néhány nap múlva esedékes következő elnökségi ülésünkön többek között ez is szerepel majd a napirenden. Természetesen komoly elismerésnek tartjuk, hogy ilyen ajánlattal fordultak hozzánk és bízunk abban, hogy a megállapodást sikeresen tető alá tudjuk hozni” – mondta az F+1 Blognak Benyó Miklós, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke.

Benyó Miklós, az MNASZ elnöke a Magyar Nagydíj dobogósaival

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a magyar sportbírói gárda rangos, külföldi autóversenyen bizonyít - és oktat. Valószínűleg sokan emlékeznek arra, hogy az Abu-Dzabi Nagydíj 2009-es debütálásakor is honfitársaink segítették a helyi sportbírókat és az alakulat tagjai közül többen azóta is évről évre visszajárnak besegíteni az összecsapásra. Korábban az FIA GT-világbajnokság azerbajdzsáni futamán is jelen voltak a magyar sportbírók, de a dicsőséglistán szerepel a Le Mans-i 24 órás viadal is: korábban a La Sarthe-versenypályán volt egy komplett magyar sportbírói poszt, néhány hazai szakember pedig idén is részt vett a leghíresebb megbízhatósági viadalon.

A Magyar Nagydíjat lebonyolító stáb a múltban számos díjat is kapott az FIA illetékeseitől. Háttérbeszélgetések során gyakran maguk a versenyzők is elismerik, hogy Mogyoródon a szokásosnál valamivel nyugodtabban, magabiztosabban ülnek autóba, mert sokat segít nekik a tudat, hogy itt biztosan akkor kapják a zászlójelzést, amikor kell és olyat, amilyet kell.

„Nagy öröm számunkra, hogy a szakembereinket nemzetközileg is magas szinten jegyzik. Ez bebizonyosodott az idei Forma-1-es Magyar Nagydíjon is, ahol a Nemzetközi Automobil Szövetség képviselői ismét elégedettségüknek adtak a hangot a magyar kollégák munkájával kapcsolatban. Charlie Whiting versenyigazgató méltatta a sportbíróinkat, de az FIA munkatársai dicsérték a technikai ellenőreinket, a műszaki beavatkozóinkat és mindenki mást is, akik a verseny sportszakmai lebonyolításában részt vettek” – mondta az F+1 Blognak az MNASZ első embere.


A Mexikói Nagydíj visszatéréséről már tavaly is tárgyalt Bernie Ecclestone a helyi illetékesekkel, megállapodniuk azonban csak néhány nappal az idei Magyar Nagydíj előtt sikerült. A fejleményt természetesen a jelenlegi mezőny két mexikói tagja, a Sauber-tehetség Esteban Gutierrez, valamint a Force Indiánál versenyző Sergio Perez is elégedettséggel nyugtázta. „Tudom, hogy otthon mindenki nagyon izgatott amiatt, hogy végre lesz Mexikóban is Forma-1-es nagydíj. Remek lesz a szenvedélyes hazai rajongók előtt versenyezni. Mióta bemutatkoztam a Forma-1-ben, érzem, hogy mögöttem állnak és támogatnak engem. Már az érkezésem előtt is imádták ezt a sportot, amelynek nagy múltja van nálunk és sokat vártak arra, hogy újra legyen verseny az országban” – mondta az F+1 Blognak Perez a Hungaroringen.

Mexikóban legutóbb 1992-ben rendeztek Forma-1-es futamot: előtte 1963-tól összesen 15 alkalommal versenyzett a mezőny Mexikóvárosban, a Hermanos Rodriguez versenypályán, amely jövőre újra fogadja a versenyzőket. Akkoriban az aszfaltcsík leghírhedtebb része a célegyeneshez vezető Peraltada-kanyar volt, amely azonban a pletykák szerint már nem szerepel majd a nagydíjhelyszín nyomvonalában.