Továbbra sem tett le arról a Liberty Media és a Formula One Management, hogy már a közeljövőben a versenyzők sisakjában, szemmagasságban elhelyezett kamerák képével színesítsék a televíziós közvetítéseket. A kísérletek jelenlegi legfőbb hajtóereje Fernando Alonso, aki ilyen felvételeket szeretne magával vinni emlékként a Forma-1-ből.

 

Alonso a hétvégi USA Nagydíj helyszínén maga árulta el, hogy kérvényezte a FOM-nál és a sisakjairól gondoskodó Bellnél, hogy szereljék fel a fejvédőjét a különleges mini-kamerával. Az előkészületek meg is történtek, a bevetést azonban az utolsó pillanatban mégis lefújták: a döntést állítólag a FOM hozta meg, ugyanis a televíziós szakembereik állítólag elégedetlenek azzal a minőséggel, amelyet a parányi szerkezet jelenleg produkálni képes. A kiszivárgott hírek szerint a probléma elsősorban az, hogy a mini-kamera által sugárzott kép lezárt sisakrostélynál nem elég éles, így azt a televíziós közvetítésben nem tudják felhasználni.


Hasonló kamerákat a megbízhatósági-vb (WEC) és az Indycar televíziós közvetítéseiben is alkalmaznak, ám az F1 vezérei mindenképpen komolyabb színvonalú, csúcsminőségű megoldással kívánnak előrukkolni. Mint arra emlékezhetünk, idén több próbát is bonyolítottak már: Monacóban a Toro Rosso versenyzője, Pierre Gasly próbált ki egy sisakra rögzített kameramegoldást, Montrealban pedig a Haas versenyzője, Romain Grosjean hajtott pályára egy speciális, kamerával felszerelt szemüveggel. A felvételek látványosra sikeredtek, de a FOM egyik megoldással sem volt elégedett, ezért a sisakgyártókkal együtműködve azóta is dolgoznak a sisakba, a versenyző szeme mellé beépített mini-kamerák tökéletesítésén.


„Nem tudom, hogy a hátralevő hétvégék valamelyikén lesz-e lehetőség erre, de nagyszerű lenne, hogy kísérletezhetnénk vele” – mondta Alonso, aki elárulta azt is: reményei szerint az idény utolsó futamán már élesben is használhatja a mini sisakkamerát. Az idény végén a sportágtól búcsúzó ktszeres világbajnok szerint „csodálatos emlék” lenne, ha ilyen felvételek készülhetnének utolsó futamáról, az Abu Dhabi Nagydíjról.