Felipe Massa régi bútordarabnak számít a Forma-1-es mezőnyben, ám saját bevallása szerint elszántsága a legkisebb mértékben sem kopott meg. Miután a tavalyi csapatváltása jól sült el és a Williamsszel együtt újra lendületbe jött, a formát az idei évre is szeretné átmenteni: arra nem merne fogadni, hogy idén azonos szinten lehetnek a Mercedesszel, azt viszont leszögezte, hogy futamgyőzelmekért akar harcolni.

Mint ismeretes, Massa nyolc ferraris idény után szerződött a tavalyi évre a Williamshez, ahol gyengén indított, de az évad előrehaladtával egyre inkább sikerült meglovagolnia azt, hogy az előző években csak sínylődő brit csapat jórészt a Mercedes-erőforrásoknak köszönhetően felszállóágba került. Az előző évi ígéretes szereplésnek és sikereknek köszönhetően sokan arra számítanak, hogy a Williams idén talán újra felidézheti a régi dicsőséget, és jóval komolyabb ellenfele lehet a tesztek alapján ismét dominánsnak tűnő Mercedesnek.

Massa természetesen abban reménykedik, hogy a trend folytatódik és a Williams képes lesz magasabbra tenni a lécet. Jósolni persze a brazil sem mer és a Formula1.com-nak adott interjújában is pusztán annyit szögezett le: nem azért van jelen a mezőnyben, hogy a létszámot növelje, hanem azért, hogy futamgyőzelmekért harcoljon.

„Túlságosan korai lenne megmondani” – mondta a dél-amerikai, amikor arról kérdezték, hogy idén több esélye lehet-e a Williamsnek a Mercedes ellen. „Mostanáig egyszer sem fordult elő, hogy azonos időben azonos konfigurációt használtunk volna. Előfordulhat, hogy ugyanolyan időket teljesítesz, ugyanakkor, ugyanolyan abroncsokon, de lehet, hogy az egyik csapat harminc kilogrammnyi üzemanyaggal megy, a másik pedig tízzel, ami akár hat tizedet is jelenthet. Az ausztráliai időmérőig lehetetlen megmondani, hogy hol tartunk. Természetesen fantasztikus lenne, ha harcban tudnánk lenni a Mercedesszel, valamint más csapatokkal. Nagyon remélem, hogy így lesz, ezért dolgozunk, de túlságosan korai lenne választ adni erre a kérdésre.”

Arra a kérdésre, hogy pályafutása 14. Forma-1-es idényére változnak-e a célkitűzései, vagy továbbra is győzelmekért, a bajnoki címért akar-e harcolni, Massa nagyon határozott választ adott: „Természetesen! Ha nem így gondolkodnék, akkor már valami mást csinálnék, nem versenyeznék tovább a Forma-1-ben. Nem azért vagyok itt, hogy gyarapítsam az indulók számát. Azért vagyok itt, hogy nyerjek, harcoljak és fontos legyek. Ezért vagyok még mindig itt!”

Massa az interjúban sokadszorra is hangsúlyozta, hogy az utolsó néhány ferraris szezon vergődése után a Williams teremtette környezet új életet lehelt a pályafutásába. A versenyző ismét félreérthetetlen utalást tett arra, hogy a vörösöknél elnyomottnak érezte magát és mint fogalmazott, „ott mindig csak az számított, hogy mit mond a másik versenyző”. Ezzel szemben a szigetországi egyletnél a döcögős tavalyi indulás ellenére is azt érezi, hogy komoly figyelemben részesítik. „Amikor egy olyan csapathoz mész, ahol mindent megkapsz, amire szükséged van, és mindent megtesznek a javulás érdekében, amit kérsz, akkor neked hinned kell abban is, hogy a csapatnak két versenyzője van. Mivel sok pénzt fordítanak a versenyzőkre, hallgatni is kell rájuk és amikor jól ezt jól csinálják, az eredmények is jönni fognak. Nem csak az egyik versenyző számára, hanem az egész csapat számára és végső soron ez az, ami számít” – mondta a 33 esztendős brazil, aki a finn Valtteri Bottasszal együtt alkotja a Williams versenyzőpárosát.

A Formula1.com kikérte Massa véleményét a Ferrarinál az utóbbi fél évben lezajlott földcsuszamlásszerű átszervezésről is. A dél-amerikai ezzel kapcsolatban egy érdekes adalékkal is szolgált, ugyanis elkottyintotta, hogy a McLarenhez igazolt Fernando Alonso már évek óta igyekezett kitáncolni a maranellói kontraktusból: a paddock mélyén erről régóta ment a pusmorgás, de ilyen nyíltan még egyetlen tűzközeli személyiség sem jelentette ki.

„Szerintem Fernando már két vagy három évvel ezelőtt is megpróbált távozni, amikor én még ott voltam, de nem sikerült neki. A tavalyi autó valóban nem volt túl jó, nem jöttek az eredmények sem, ennek ellenére Fernando folytatta a harcot és próbálta megváltoztatni a csapatot. Viszont a csapat időközben belül teljesen megváltozott és úgy döntöttek, hogy még Alonsót is lecserélik. Ez már egy új együttes, de olyan, amely felett nem lehet szemet hunyni. Sebastian vettel tudja, hogyan kell nyerni, mert számos bajnokságot nyert és szerintem Kimi is sokkal jobban tud majd dolgozni így, hogy Fernando nincs a csapatban. Lehet, hogy jobban fognak dolgozni, de Fernando személyében elveszítettek egy fantasztikus versenyzőt. Ő nagyon gyors és tudja, hogyan kell sok pontot gyűjteni a bajnokság során. Várjunk és meglátjuk, hogy jobbak vagy rosszabbak lesznek” – vélekedett a tavalyi szezont a 7. pozícióban záró Massa.