Egyelőre nem tudni, hogy mire lesz képes idén a Williams istálló, ám a Ferraritól átigazolt Felipe Massa máris biztos benne, hogy jobban járt a grove-i egyletnél szerzett volánnal, mintha a Lotus által felkínált lehetőséget fogadta volna el. A brazil versenyző célokat egyelőre nem fogalmazott meg az idei évre, ám azt leszögezte: a világbajnoki cím elhódításáról továbbra sem tett le.

Jó döntésnek érzi Felipe Massa, hogy tavaly a Williams ajánlatát fogadta el a Lotus helyett: a Ferraritól hosszú idő után távozó brazil mindkét alakulattal tárgyalt, s végül a brit csapatot választotta az adott pillanatban lényegesen jobban muzsikáló, ám pénzügyi fronton és más tekintetben is labilisnak mondható enstone-i gárdával szemben. A brazil a Formula1.com-nak adott interjúban részletesen beszélt a döntés hátteréről.

„Az összes lehetőségem közül a Williams volt az egyetlen csapat, amelynek sikerült új embereket igazolnia, a többi csapat csak elveszített embereket” – mondta a dél-amerikai. „Meggyőzőnek találtam, hogy a Williams tényleg tesz annak érdekében, hogy újra versenyképes legyen. Nézzük például a Lotust: sok mérnök távozott tőlük az utóbbi időben, ami jól megmutatja, hogy nincsenek könnyű helyzetben. Míg a Williams invesztál, addig többi csapat nem ezt tette. Ráadásul ez a csapat a múltban több bajnokságot nyert és tudják, hogyan kell nyerni. Most együtt kell ugyanezt elérnünk.”

2002-es debütálása óta a dél-amerikaival most először fordul majd elő, hogy nem Ferrari-erőforrással hajtott autóval fog versenyezni. Az előző két szezonban Renault-egységeket használó Williams az új turbókorszaknak már a Mercedes ügyfeleként vág neki, s Massa elismeri, hogy a csillagos hajtómű is fontos szerepet játszott a döntésében: „Ez volt az egyik ok” – mondta a versenyző. „Örülök annak, hogy a Williams a Mercedes partnere, mert hihetetlen, ahogyan dolgoznak. Biztosan sokat segítenek majd abban, hogy újból versenyképessé váljunk.”

Ferrari vs Williams: így látja Massa

Amikor tavaly kiderült, hogy Massa nem kap újabb lehetőséget a Ferrarinál, a szakma és a rajongók is egyetértettek abban, hogy a versenyzőnek – bárhová is igazoljon – jót tesz majd a környezetváltozás. A brazil nem is leplezi, hogy élvezi, amit új munkaadójánál tapasztal: „A brit emberek nagyon másak, mint az olaszok. Bár a Ferrarinál is sok nemzet képviselteti magát, a dolgok menete mégis nagyon olasz, nagyon latin, nagyon érzelmes. Olaszt például soha nem látsz úgy beszélni, hogy közben ne hadonászna a kezeivel, míg a britek nagyon precízek és korrektek mindenben. Örülök a változásnak, a Williamsnél nagyon jól bánnak velem. Úgy gondolom, hogy a lehető legjobbkor váltottam, hiszen a Forma-1 is új korszakba lép és ilyenkor jól mennek a személyes változások is.” Arra a kérdésre, hogyan tudná egyetlen szóval jellemezni az olasz és a brit csapatot, így felelt: „Ferrari: érzelmes. Williams: egyenes. A Ferrarinál egy kis probléma is óriási, míg a Williamsnél a mértékének megfelelő. A problémák elfogadása a brit emberek esetében teljesen más” – sommázott Massa.

Bár a Mercedes-erőforrások az idén kulcsfontosságúnak számító megbízhatóság terén az első két jerezi tesztnapon jeleskedtek, következtetéseket túlságosan korai lenne levonni. Ezzel egyetért az eddigi 191 futamán 11 győzelmet és 15 pole pozíciót szerző Massa is, így az idei évre vonatkozó célokat legkorábban a bahreini záróteszten szeretne megfogalmazni, ám azt már most leszögezte: továbbra sem tett le az álmáról, hogy egy napon megszerzi a vb-címet, amelyet a 2008-as évadzárón néhány másodpercig már a magáénak érezhetett.

„Soha!” – felelte, amikor arról kérdezték, hogy a Williams köteléhez csatlakozva lemondott-e a bajnoki reményekről. „Amikor ez eljön, távozom is a Forma-1-ből. Amikor a győzelmi éhséged elmúlik, többé nem teljes szívvel versenyezel, az pedig nem az én stílusom, hogy csak itt legyek. Versenyeket szeretnék nyerni, a Williams pedig ugyanezt akarja, ez közös bennünk. Hiányolják a győzelmeket, én is hiányolom a győzelmeket, márpedig ez jó kiindulási alap.”

Massa a múltban olyan világklasszisok csapattársa volt, mint Michael Schumacher, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso, a Williamsnél viszont a másodéves finn tehetség, Valtteri Bottas mellett vezérszerepet szánnak neki, amire saját bevallása szerint készen áll. A brazil hisz abban, hogy amennyiben vegyítik a Ferraritól hozott élvonalbeli tapasztalatait a Williamsnél már meglévő alapokkal, az a patinás, de régóta sínylődő egylet felemelkedéséhez vezethet.

„A Williamsnek mindene megvan a visszatéréshez. A gyár kifinomult és igényes, övék a legjobb szélcsatorna és nagyon jó emberek dolgoznak itt. Minden megvan ahhoz, hogy a csapat ismét sikeres legyen és ez az elsőszámú tényező. A második az, hogy ezt az egészet működésre kell bírni. Megvan minden hozzávaló, most készítsd el a sütit! A csapat készen áll, de nem elég hozni egy új pilótát és arra számítani, hogy ez megváltoztatja a helyzetet. Ehhez olyan erőfeszítés szükséges, amelyet együtt tudunk megtenni. A Williams kiváló szakemberekkel erősítette meg az összes részlegét, ami különösen fontos akkor, ha valóban vissza akarsz térni a sikerek útjára” – adott hangot optimizmusának a 32 esztendős pilóta.