F1 Forma-1 MNASZ FIA Oláh Gyárfás Magyar Nagydíj Hungaroring
Eldőlt, hogy a Forma-1-es Magyar Nagydíj lebonyolítását végző sportbírói gárda kapja az idei év legjobbjainak járó elismerést. A díjra Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke terjesztette fel a hazai sportbírókat, és a sikerről is a hazai FIA-tagszervezet első embere számolt be.

 

„Büszkén tájékoztatlak Titeket egy megtisztelő és örömteli hírről, miszerint az önkéntes és hivatalos személyek munkáját felügyelő és értékelő FIA bizottság, az Awards Committee of the Volunteers and Officials Commission, a Hungaroringen dolgozó pályabírókat a 2015. év legjobb pályabíró csapata kitüntetésben részesíti. Ezzel hosszú évek munkáját ismerte el az FIA. Az indoklásban a pályabíró sporttársak rendszeresen végzett magas szintű munkáját emelték ki” – közölte az MNASZ honlapjn Oláh Gyárfás.

Az elnök kifejtette: az MNASZ sportbírói 1986 óta dolgoznak a Hungaroringen, képzésüket a szervezet Sportbírói Bizottsága végzi. A 300 fős csapat évente közel 50 eseményen vesz részt, amelyek sorában az F1, a WTCC, az ETRC és a Ferrari Challenge sorozat magyarországi futamai a kiemelt kategóriába tartozó versenyek. A magas szintű szakmai tudást és megbízható feladat ellátást az FIA mellett más, a világ több országából érkezett felkérések is elismerik: a magyar sportbírók több alkalommal is teljesítettek már szolgálatot az FIA GT sorozat bakui viadalán, a DTM Red Bull Ringen tartott összecsapásán, valamint a Le Mans-i 24 órás futamon és az Abu Dhabi versenypálya különféle eseményein, például az ottani F1-es versenyeken is.

 

F1 Forma-1 MNASZ FIA Oláh Gyárfás Magyar Nagydíj Hungaroring
Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke


„A tevékenység elismerése nem maradt el a versenyzők részéről sem, akik szinte minden hungaroringi esemény után elmondják, hogy a Hungaroring egy olyan versenypálya, ahol a legnagyobb biztonságban érzik magukat, mert a pályabírók láthatóan mindig az eseményekkel együtt ténykedve a biztonságot közvetítik feléjük. Kiemelendő, hogy ez naponta 10-12 órás, rendkívüli koncentrációt igénylő munka, olyan környezetben, ahol a versenyzők több mint 300 km/h sebességgel száguldanak” – fogalmazott Oláh Gyárfás, aki hozzátette: megtisztelő Charlie Whiting Forma-1-es versenyigazgató véleménye is, mely szerint a Hungaroringi pályabírók tevékenysége első osztályú, egyedülálló és követendő példa.

Mint a tájékoztatásból kiderült, az FIA postán juttatja el a díjat az MNASZ-nek: „Személyesen fogom átadni az évadnyitó sportbírói értekezleten. Gratulálok a kitüntetett csapatnak és további sikereket kívánok az autósportban!” – írta a kommünikében Oláh Gyárfás.