Kitett magáért Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke a sportrészleg szombaton, Maranellóban tartott karácsonyi ünnepségén: a nagyfőnök mókásan rápirított Felipe Massára, ugyanakkor újfent nyomatékosította, hogy komoly elvárásai vannak a 2013-as szezonra.

Lezárta az évet a Ferrari istálló szombaton, a maranellói főhadiszálláson, ahol a sportrészleg apraja-nagyja jelen volt, többek között Luca di Montezemolo elnök is, aki kitett magáért.

A politikai pályára készülő nagyfőnök a márkát szokásához híven nagy családnak minősítette, s külön méltatta a két versenyzőt, Fernando Alonsót és Felipe Massát: a ferrarisként három éven belül másodszor bajnoki ezüstérmes spanyol szezonját ’rendkívülinek’ nyilvánította, s dicsérte az évad utolsó harmadára drasztikusan feljavuló brazilt is. A karizmatikus vezető nem állta meg, hogy ne csípjen bele a dél-amerikaiba, akiről gyatra teljesítménye miatt egész évben az a hír járta, hogy kirúgják, de végül a csapat újabb egy évvel megtoldotta a szerződését.

„Fogalmam sincs, hogy a szezon első felében hová tűntél, de örülök neki, hogy visszatértél közénk, mert ennek köszönhetően sikerült fontos riválisaink zöme előtt végezni a konstruktőri tabellán, s azért is, mert a következő évad különösen fontos” – mondta Montezemolo az ünnepi beszéd közben Massának. Az elnöktől egyébként nem idegen az ilyesfajta móka: a Ferrari California 2008-as, az interneten is közvetített prezentációja során a meghívott vendégek jelenlétében pörkölt oda szemrebbenés nélkül Kimi Räikkönennek, mondván, a rosszul sikerült őszi futamokon nem is a finn, hanem ’valószínűleg az unokatestvére’ ült a versenyautó volánja mögött.

Noha a Ferrarinál nehezen nyelték le, hogy 2010 után ismét veszítettek a Red Bullal és Sebastian Vettellel szemben Montezemolo a csapat kommünikéje szerint nagy tapsot kért a németnek és a megjegyezte, hogy ’a győztesnek mindig gratulálni kell, mert nem a véletlennek köszönhetően érte el az eredményét, s azért is, mert remélhetőleg jövőre valaki másnak kell ezt megtennie a mi irányunkba’.

Ahogyan a vb-címről döntő évadzáró óta többször, Montezemolo újfent nyomatékosította a csapat munkatársaiban, hogy komoly elvárásai vannak a 2013-as szezonra vonatkozóan: „A Forma-1-ben a győzelemhez mindent tökéletesen kell csinálni” – mondta az elnök. „Elégedettek lehetünk azzal a javulással, amit idén értünk el a stratégia, a boxkiállások és a versenyfelkészülés területén, ezeket az erősségeinket át kell mentenünk a következő évre is. Idén az autónk nem volt gyorsabb a többiekénél, ezért oda kell figyelnünk erre lés meg kell találnunk a megoldást, mert 2013-ban a cél – nem csak számomra, számotokra is – az lesz, hogy az autó azonnal győzelemre alkalmas legyen. Mindenkinek egy picit többet kell tennie ezért, úgy, hogy közben semmit nem veszítünk az idei értékeinkből, főleg a megbízhatóságból.”

A karácsonyi esemény keretein belül Alonso és Massa kapcsolta fel a fényeket azon a karácsonyfán, amelyet Brunico városa ajánlott fel a Ferrarinak. Felavatták a francia művész, Jean-Yves Lechevallier új alkotását is, a krómozott fémcsövekbe épített valódi Forma-1-es versenygép a múzeum előtt tekinthető meg.