Immáron biztos, hogy a tavalyi Forma-1-es szezon végén már csak döglődő Caterham istálló számára nincs visszaút. Noha január elején úgy hírlett, hogy van sansz a leafieldi alakulat megmenekülésére, a csődbiztosok csütörtökön bejelentették, hogy online aukciókkal kiárusítják az együttes felszereléseit.

Emlékezetes, hogy a Caterhamből tavaly nyáron kivonult az alapító csapatfőnök, a légiforgalmi vállalkozásai révén milliárdossá vált maláj üzletember, Tony Fernandes. Ezzel elkezdődött a 2010-ben még Lotus Racing név alatt életre hívott együttes szélmalomharca a túlélésért: a Colin Kolles közreműködésével színre lépett új menedzsment mindössze néhány hónap után bedobta a törölközőt, így Austinban és Interlagosban a gárda nem is volt jelent.

Noha az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjra a sebtében csapatfőnökké előlépő csődbiztos, Finbarr O’Connell vezetésével, rajongóktól összegyűjtött pénzekből részt tudtak venni, a gárda számára nem sok esély maradt a túlélésre. O’Connell próbálkozott ugyan befektetőket találni a csapat megmentéséhez, de erőfeszítéseit nem koronázta siker: a felszámolócég csütörtöki bejelentése szerint a Caterham felszereléseit online aukciókon árusítják ki.

„Az első aukción a versenyfelszerelésekre és a boxutcai eszközökre - beleértve a 2014-es vázat és bemutatókocsikat is – lehet licitálni, s erre a tervek szerint március elején kerül majd sor” – közölte a Smith & Williamson nevű felszámolócég, amely a Wyles Hardy & Co-t bízta meg az aukciók lebonyolításával.

Az első aukciót március 11-12-én tartják, ezt további öt követi majd május 13-14-ig. Többfelé úgy sejtik, hogy a legnagyobb licitáló Gene Haas lesz: az amerikai üzletember gőzerővel dolgozik 2016-ban debütáló csapatának beindítását és már a Marussia csődje után tartott aukción is sok dolgot felvásárolt.