Többen is várnak arra a versenyzők közül, hogyan alakul a Forma-1 2020 utáni jövője, a Ferrari négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel pedig Bahreinben ki is mondta: a változásoktól teszi függővé, hogy egyáltalán akar-e a királykategóriában versenyezni.

 

Mint ismeretes, 2021-től új fejezet kezdődik az F1 életében, amelynek kidolgozásán a sportág üzleti és kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media jelenleg is dolgozik. A változások érintik sok egyéb más mellett a bevételek elosztását, a csapatok költségvetésének szabályozását, a sportág szakmai irányítását és a technikai szabályzatot is. Konkrétumok még nincsenek, ám a napokban a Liberty képviselői találkoztak a csapatok vezetőivel, hogy felvázolják az elképzeléseket: az első visszajelzések kedvezőek voltak a csapatvezetők részéről, ám az általános közvélekedés az, hogy érdemes kivárni a végét…

Így van ezzel a versenyzői társadalom egy része is: a jelenlegi nagyágyúk közül például Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is 2020 végéig szerződött, arra gondolván, hogy mielőtt elkötelezik magukat az ezt követő időszakra, látni szeretnék, hogyan alakulnak a dolgok. Vettel a Bahreini Nagydíj hétvégéjén például odáig merészkedett, hogy kijelentette: amennyiben nem olyan irányba mennek majd el a változások, amelyeket jónak tart, akár szakítani is hajlandó az F1-gyel.

 „Idén és jövőre természetesen mindenképpen itt akarok versenyezni, de nem tudom, hogy utána hogyan változnak majd a szabályok. Egyelőre senki nem tudja, jómagam viszont nem akarok itt ülni, hogy elmondhassam magamról, ’nem távozom, csak azért, hogy továbbra is az F1-ben maradhassak’” – nyilatkozta Bahreinben Vettel.

A német bírálta azt az irányt, amelybe az autósport csúcsosztálya jelenleg halad, ugyanis véleménye szerint az F1 már jelenleg is sokkal inkább show, mint sport.

„Sok olyan érték, amelyhez hozzá voltunk szokva, már csak részben van meg. Az F1 jelenleg sokkal inkább show és business, mint sport. Ez talán más sportokban is így van, de talán nincs másik olyan sportág, ahol ez annyira az adott sportolókon csapódna le, mint itt. Meg kell hoznunk a döntést azzal kapcsolatban, hogy mit akarunk. Ha show akarunk lenni, akkor váljunk show-vá. Úgy érzem egyébként, hogy eléggé sok időt és energiát vesztegetünk el olyan szabályokra, amelyek túlságosan sok pénzbe kerülnek és nincs semmi értelmük” – háborgott a Ferrari pilótája.


Vettel egy másik, jóval mókásabb kijelentéssel is előrukkolt a szahíri sivatagi hétvégén, ahol felfedte, honnan kapta az inspirációt legújabb arcszőrzet-hóborjára, a bajuszra. „Imádom Nigelt. Csodálatos személyiség, aki az autóban igazi oroszlán volt” – fogalmazott a német az 1992-es világbajnok britre, az akkoriban szintén bajuszt viselő Nigel Mansellre utalva.