Sokszor éri az a vád a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA), hogy fittyet hány a rajongók véleményére, de a jelek szerint a Forma-1 és más autósport-szériák irányító testülete változtatni kíván ezen. Az idei évtől például kikérik a rajongók véleményét arról, hogy melyik volt a versenyévad legszebb pillanata.

Mint arról az Autosport című brit szaklap beszámolt: az FIA égisze alatt futó különféle versenyszériák – Forma-1, Rali-vb, WTCC, Megbízhatósági-vb és egyebek – legszebb momentumai közül egy zsűri választ ki és terjeszt fel szavazásra 12 emlékezetes momentumot. A drukkerek a szövetség hivatalos Facebook-oldalán voksolhatnak, az eredményt pedig a december 6-án esedékes díjkiosztó gálán hozzák majd nyilvánosságra.

A 12 különleges pillanatot kiválasztó zsűri tagjai között lesz az FIA versenyzői bizottságának elnöke, Emerson Fittipaldi, az FIA Academy elnöke, Rosario Alessi, valamint a szövetséget megalapító tagszervezetek klubjának elnöke, Claude Miffon is.

Az FIA legutóbb 2005-ben és 2006-ban fordult közvetlenül a rajongókhoz: a szervezet – amelyet akkoriban még Max Mosley irányított – internetes szavazás keretein belül kérte ki az autósport-fanatikusok véleményét elsősorban a Forma-1 jövőjét érintő kérdésekben, az utóbbi években viszont nem volt semmiféle kommunikáció az irányító testület és a rajongók között.

Míg az év pillanatának megválasztását a szurkolókra bízzák, addig a szintén most életre hívott „Az év személyisége” kategóriában az újságírók döntenek: a brit lap szerint azok a médiamunkások kapnak majd szavazati jogot, akik állandó akkreditációval tudósítanak az FIA égisze alatt zajló különféle bajnokságok eseményeiről.

„Ez az év fantasztikus a motorsportban, ezért nagyon bízom benne, hogy minél több rajongó és sajtómunkás adja majd le a szavazatát” – idézte a szigetországi újság online kiadása Fittipaldit, a Forma-1 korábbi kétszeres világbajnokát.