F1 Forma-1 Pastor Maldonado Pirelli
A Forma-1 száműzött rosszfiúját, Pastor Maldonadót hívta segítségül a Pirelli a 2017-es abroncsok tesztelésének kezdeti fázisában: a venezuelai pilóta előbb Mugellóban, majd Barcelonában gyakorolt az olasz gumigyártó GP2-es autójával. A fenegyerek célja nyilvánvaló: szeretne visszakerülni az elitkategória mezőnyébe.

 

Mint ismeretes, a sportág modernkori történetébe balesetkirályként bevonult egyszeres futamgyőztes dél-amerikait az idei évad előtt tette ki a Renault-vá avanzsált Lotus, részben annak köszönhetően, hogy szponzora, a venezuelai állami olajtársaság nem tudta teljesíteni vállalásait. A pilóta sutyiban letudott tesztjeiről a Motorsport.com című online szaklap számolt be, amely közölte: az olasz gumigyártó megbízásából Maldonado előbb két napon át nyúzta a 2017-re szánt F1-es gumik keverékeinek prototípusait Mugellóban, majd egy napot lehúzott Barcelonában is.

F1 Forma-1 Pastor Maldonado Pirelli
Barcelonából még posztolt is, csak azt nem árulta el, hogy mit keresett ott...


Az elkövetkezendő hetekben a Pirellitől valószínűleg nem kap több megbízást a dél-amerikai: a teszteket jelenleg – a gyártó friss közlése szerint – a Ferrari tesztpilótája, Jean-Eric Vergne végzi Mugellóban a 2014-ben használt F14-T-vel, míg a folytatásban a két évvel ezelőtti autókkal valószínűleg szerepet kap a fejlesztési programhoz szintén csatlakozott Red Bull, Mercedes és Renault is.

A gumiszállító tájékoztatása szerint egyelőre idei méretű, ám kísérleti összetételű gumikat használnak, készülve a jövő évi változásokra. Ha minden igaz, a Pirelli nyár végén szeretné magasabb fokozatra kapcsolni a 2017-es gumik fejlesztését: akkor már módosított, a jövő évre várható teljesítményszintnek megfelelően módosított tavalyi autóval szeretnének teszteléseket bonyolítani.
F1 Forma-1 Pastor Maldonado Pirelli
Maldonadót valószínűleg nem invitálják majd a Pirelli tesztprogramjához csatlakozott együttesek, a pilóta azonban elszánt: az F+1 Blog információi szerint a 31 esztendős versenyző továbbra is bízik abban, hogy menedzsere, Nicolas Todt megtalálja számára a Forma-1-be visszavezető utat. Noha számos más versenysorozat van, ahol lehetne kilincselni, úgy tudjuk, hogy az elitkategóriát kezelik prioritásosként és a versenyző éppen olyan tréningprogramot bonyolít, mint amikor aktívan szerepelt a versenysorozatban, bízva abban, hogy beugróként akár a szezon közben is lehetőséghez juthat valahol.