F1 Forma-1 Fernando Alonso tereprali Toyota Hilux Dakar-rali Stephane Peterhansel Jutta Kleinschmidt
Jelenleg is zajlik az Abu Dhabi Desert Challenge, az FIA Tereprali-világkupa sorozatának idei második fordulója, ahol természetesen komoly téma: vajon valóban érkezik-e a műfajba az F1 kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso? A versenyzői mezőny krémje tárt karokkal várja a spanyolt, akinek nemrégiben bonyolított dél-afrikai tesztjéről is pusmognak ezt-ezt…

 

Mint ismeretes, Alonso terepralis terveiről az év eleje óta hallani különféle pletykákat, nemrégiben pedig az első komoly visszajelzés is megérkezett azzal kapcsolatban, hogy vélhetően nem alaptalan a spekulációáradat. A spanyol a közelmúltban Dél-Afrikába utazott, hogy a Toyota félgyári csapatánál egy kétnapos tesztelésen vegyen részt. Az már korábban kiszivárgott, hogy az F1-től tavaly visszavonult, a pályaautózás világának hármas koronájára hajtó klasszis minél hamarabb ki akarta próbálni az idén Dakart nyerő Hiluxot, mivel – s erről természetesen maga az érintett mélyen hallgat – állítólag szeretné egy negyedik gyémánttal, a világ leghíresebb tereprali-versenyének megnyerésével díszíteni az a bizonyos koronát.

F1 Forma-1 Fernando Alonso tereprali Toyota Hilux Dakar-rali Stephane Peterhansel Jutta Kleinschmidt
Az Abu Dhabi Desert Challenge szervizparkjában kiemelt téma, hogy vajon valóban érkezik-e a spanyol, a szakmában mozgó emberektől pedig hallani apró információmorzsákat a Kalahári sivatagban bonyolított tréningről. A jólértesültek szerint Alonso kifejezetten élvezte a gyakorlást, s bár erről részleteket nem közölt a Toyota-projektet működtető Hallspeed, állítólag kifejezetten jól is ment neki az ismerkedés a Hilux-szal. A spanyolt a gárda vezérpilótája, az autó fejlesztésében a kezdetek óta fontos szerepet vállaló 2009-es Dakar-győztes, Giniel de Villiers gardírozta, aki maga is meglepődött a látottakon. Ha minden igaz, a korábbi F1-ász a Hallspeed által rendszeresen használt tesztterületen kijelölt szakaszon nagyjából hasonló időeredményeket produkált, mint a rutinos dél-afrikai pilóta.

Ugyan a korábban érkezett információmorzsák szerint az Alonsót segítő stáb már egy éles futamokból álló felkészítőprogramot is kidolgozott a pilóta számára, hivatalos megerősítés egyelőre nincs. Csupán az biztos, hogy a terepralis mezőny krémje tárt karokkal várja a hispán fenegyereket: erről árulkodik az a videó is, amelyet két orosz újságíró-vlogger, Sveta Amelichkina és Marina Maximova készített, s amelyben a futamon induló vagy ott érintett összes nagyágyút megszólaltatták az Alonso-üggyel kapcsolatban.


„Imádnám, ha Fernando Alonso csatlakozna a sportágunkhoz, de persze tudni kell, hogy ez nagyon eltér attól, mint amihez ő hozzá van szokva. Ha csatlakozik hozzánk, igazi kalandokban lesz része, hiszen itt neki kell cserélnie az autó kerekeit, néha még neki is kell megszerelnie az autót. Hallgatnia kell valakire, aki ott ül mellette és még az is előfordulhat, hogy eltéved a sivatagban. Fernando, gyere, hidd el, csodálatos lesz!” – mondta fülig érő mosollyal Jutta Kleinschmidt, az FIA tereprali-bizottságának elnöke, aki 2001-ben mindmáig egyetlen nőként győzedelmeskedett a Dakar-ralin.


Alonsót olyan terepralis nagyágyúk bátorítják és biztatják a csatlakozásra, mint például a jelenleg is a dél-afrikai Toyota-formáció kötelékébe tartozó Bernhard Ten Brinke, a motoros győzelmei után néhány éve már autóval versenyző Cyril Despres, a quados legenda Rafal Sonik vagy épp Kees Koolen, aki egyedülálló rekordot tart: a sivatag show történelmében a holland az egyetlen, aki autóval, kamionnal, motorral és quaddal is indult már a megmérettetésen. Természetesen egyikük sem felejtette el megemlíteni, hogy a tereprali más, mint a pályaversenyzés, a spanyolnak itt másféle kihívásra kell felkészülnie.

F1 Forma-1 Fernando Alonso tereprali Toyota Hilux Dakar-rali Stephane Peterhansel Jutta Kleinschmidt
Peterhansel is bátorítja Alonsót a terepralis váltásra


Megszólította Alonsót a videóban a műfaj élő legendája, Stephane Peterhansel is: „Mindenképpen szeretném elmondani, remek ötletnek tartom, hogy talán csatlakozik hozzánk, mert nagyszerű lenne egy olyan fantasztikus sráccal osztozni a kalandokon, mint amilyen ő. A Dakar-ralinak és az egész sportág imázsának jót tenne az érkezése, mert fokozódna a figyelem, nagyobb lenne a média érdeklődése is. Hogy mit tanácsolnék neki? Ne légy túl gyors! Tudjuk, hogy borzalmasan gyors vagy, talán az elején túlságosan is, de itt jobban jársz, ha megpróbálsz tanulni. Ami a versenypályán volt, azt el kell felejteni, mert itt terepen megyünk és rendre jó döntéseket kell hozni például a navigációval kapcsolatban. Itt sok a csapda, könnyű hibázni, ezért érdemes lassan kezdeni, lépésről lépésre fokozva a tempót. Ha így csinálod, biztos vagyok benne, hogy meg fogod nyerni a Dakart. Fernando, természetesen nagy szeretettel várunk a tereprali világában!” – nyilatkozta a Dakart hat ízben motorral, hétszer pedig autóval megnyerő francia legenda, aki jelenleg az X-Raid Mini kötelékét erősíti, csakúgy mint Alonso egyik mentora, a kétszeres győztes és kétszeres rali-világbajnok Carlos Sainz.

F1 Forma-1 Fernando Alonso tereprali Toyota Hilux Dakar-rali Stephane Peterhansel Jutta Kleinschmidt
Az F+1 Blog információi szerint a vasárnap közzétett videó linkjét a Toyota egyik munkatársa – nevét fedje jótékony homály – megküldte a Bahreinben tartózkodó Alonsónak, aki végignézte és széles mosollyal az arcán nyugtázta a neki szánt üzeneteket.