F1 Forma-1 Sir Jackie Stewart Mercedes

Kiléptetné a Forma-1-ből a domináns Mercedes istállót a korábbi háromszoros világbajnok Sir Jacki Stewart: a skót legenda úgy véli, hogy a csillagos márkának semmi szüksége a gyári csapatra, mert nagyon jól járnának akkor is, ha kizárólag motorszállítóként maradnának jelen az autósport csúcsosztályában.

 

Akárcsak az autósport minden más műfajában, a Forma-1-ben is nagy kincs manapság a gyári istálló: a csúcskategóriában hosszú ideig tartó vajúdás után, a Renault újbóli csatlakozásával bővült ismét az ilyen formációk száma, ám Stewart szerint a jelenlévő gyártók közül nem mindenkinek van szüksége ilyen szintű képviseletre. A skótok legendája a Mercedest találta meg a brazil Globo Esporte hasábjain, mivel szerinte az évek óta uralkodó csillagosok jól járnának akkor is, ha gyári csapat helyett motorszállítóként maradnának jelen a sportágban.

„Szerintem a Mercedes idén is megnyeri mindkét bajnokságot” – mondta Stewart. „Ha viszont jómagam is részese lennék a döntéseket hozó csoportnak, azt javasolnám, hogy a Mercedes távozzon a Forma-1-ből, ahogyan egyszer már megtették hasonló helyzetben. Motorszállítóként maradnék és felkínálnám a terméket mindenkinek, aki akarja, ahogyan a Ford tette annak idején a Cosworth-szel. Mindenki akarná, a Mercedes márkanév pedig maradna és továbbra is győzelmeket aratna.”
F1 Forma-1 Sir Jackie Stewart Mercedes
A 76 esztendős, a versenyeken manapság is gyakran feltűnő legenda szerint javaslata különösképpen akkor válhat aktuálissá, ha a Mercedes vereséget szenvedne a gárdát jelenleg mindhiába üldöző ellenfelek valamelyikétől, például a Ferraritól. Stewart szerint a pénz nem minden: ugyan a Mercedes anyagilag abszolút biztos lábakon áll, de úgy véli, hogy egy esetleges vereség felbecsülhetetlen károkat okozna a márka hírnevére nézve.

„Nem hinném, hogy a Daimler vezérkara örülne ennek” – mondta a skót, aki hozzátette: „Mennyibe is kerül az F1? Oké, a pénz nem minden, mert komoly szponzorok állnak a csapat mögött, de ne feledjük a kockázatot, amelyet az jelent, hogy esetleg kikapnak a Ferraritól, a Red Bulltól vagy valaki mástól. Lehet, hogy én vagyok az egyetlen, aki így gondolkodik, de pontosan ez az, amit én tennék. Ez ráadásul nemcsak a Mercedesnek lenne jó, hanem a Forma-1-nek is.”
F1 Forma-1 Sir Jackie Stewart Mercedes
Nagy kérdés, hogy Stewart szavai eljutnak-e a Mercedes gyáraiban működő reprezentatív szakszervezetekhez, amelyek az évek során mindig komoly nyomást helyeztek a márka vezetésére a költségesnek ítélt Forma-1-es program miatt. Dieter Zetsche, a Daimler fővezére soha nem titkolta, s az F+1 Blognak is elismerte, hogy a színfalak mögött komoly csatákat kellett megvívnia annak érdekében, hogy a gyári formáció – különösképpen a sikertelenebb évek során – életben maradhasson.