Ha a Sauber orosz befektetői révén 2014-ben valóban lehetőséghez jut, Szergej Szirotkin 18 évesen válna Forma-1-es versenyzővé, ami abszolút csúcs lenne. A mezőny tagjai egyelőre csodálkoznak az új jövevényen, s mint a Hungaroringen többen is elárulták: nem feltétlenül a szemtelenül fiatal kor, sokkal inkább az előképzettség hiánya miatt tartanák kockázatosnak az orosz előléptetését.

Amennyiben a Sauber és az orosz konzorcium – amelynek egyik alappillére Szirotkin édesapja – között minden a tervek szerint alakul, a pilóta átadná a múltnak Jaime Alguersuari rekordját. A spanyol a 2009-es Magyar Nagydíjon 19 éves és 125 napos korában mutatkozott be a Toro Rossónál, amit akkoriban sokan túlzásnak, komoly kockázatokat magában rejtő lépésnek tartottak. Utólag kiderült: megalapozatlanul.

„18 éves? Hol is versenyeztem én 18 éves koromban?” – így reagált egy újságírói kérdésre az ügy egyik legfőbb érintettje, Nico Hülkenberg, akit akár Szirotkin elődjének is tekinthetünk: minden jel arra utal, hogy a német az évad végén távozik a Saubertől és helyét az orosz ifjonc veszi majd át. A minden tekintetben gyengélkedő svájci csapat jelenlegi vezérpilótája sietve hozzátette: „Jómagam annyi idős koromban még biztosan nem álltam készen a Forma-1-re. Egy ilyen lépés ambiciózus, talán kockázatos is, de tudják, szerencsére ezt a döntést nem nekem kell meghoznom...”

Szirotkin tavaly a szokványos Forma-1-es előszobának legkevésbé sem mondható Auto GP-ben szerepelt, ahol bronzérmesként zárt, míg idén a World Series by Renault 3.5-ös géposztályában pallérozódik, ahol egy dobogós helyezésen túl mást nem sikerült felmutatnia. Bár a manapság a Pirelli tanácsadójaként dolgozó ex-pilóta, Jean Alesi az F+1 Blog kérdésére válaszolva Monacóban úgy fogalmazott, „nem probléma” az a tény, hogy a versenyzők egyre fiatalabb korban szállnak be a Forma-1-be, mert a jelenkor menői is „fiatalon érkeztek”, szkeptikusokból nincs hiány.

Hülkenberghez hasonlóan Lewis Hamilton is elismerte, hogy 18 évesen még nem állt készen a Forma-1-re, s ugyanezt az álláspontot képviselte Daniel Ricciardo is: „Nem az én tisztem megítélni, hogy őt kellene-e ültetni a volán mögé vagy sem, de úgy vélem, hogy túlságosan fiatal és van pár nála jóval tapasztaltabb srác, akik megérdemelnék a lehetőséget” – mondta az ausztrál.

Valtteri Bottas és Pastor Maldonado, a Williams párosa nem foglalt állást, mondván „túlságosan keveset tudunk róla” és akadnak olyanok is, akik szerint Szirotkin kora miatt felesleges jóelőre aggodalmaskodni. Egyikük Kimi Räikkönen, aki 2001-ben maga is mindössze 23 formulaautós futam után kötött ki a Forma-1-ben: „Biztos vagyok benne, hogy csak akkor dobják be a mély vízbe, ha úgy érzik, hogy ez a megfelelő lépés. Nem hinném, hogy a kor lenne itt a probléma, sokkal inkább a tapasztalat. Az idő fogja megmutatni, hogy készen áll-e vagy sem.” Paul di Resta, a Force India versenyzője is úgy véli, hogy pusztán a kor alapján nem szabad előre ítélkezni: „Soha ne mondd, hogy soha, nem igaz? Az emberek képesek meglepetést okozni. Valaminek biztosan kell lennie a döntés mögött.”

Noha a Saubernél fogadkoznak, hogy képesek felkészíteni Szirotkint a Forma-1-re, a feladat nem ígérkezik könnyűnek. A fiatal pilótának nincs Szuperlicensze, ezért nem vehet részt pénteki szabadedzéseken, ami a legjobb módja lenne az ismerkedésnek, ráadásul a 2014-es előszezon kezdetéig az érvényben lévő teszttilalom miatt szinte semmilyen sansz nincs F1-es tapasztalatszerzésre. „Őszintén szólva nem tudom, milyen tanácsot adhatnék neki” – mondta Hülkenberg. „Annyi biztos, hogy folytatnia kell a versenyzést a Formula-Renault-ban. Ezen felül sokat szimulátorozhat, de azt mindenképpen érdemes szem előtt tartania, hogy az nem a valóság.”

Hungaroringi sajtóértekezletén Monisha Kaltenborn – aki állítja, hogy az orosz befektetők érkezése után is csapatfőnök marad, igaz, ebben szinte az egész paddock kételkedik –leszögezte: senkinek nincs aggódnivalója Szirotkin miatt. „Tudjuk, hogy milyen komoly felelősséggel tartozunk. Lehet, hogy nem ilyen fiatallal, de van tapasztalatunk olyan versenyzőkkel, akik abból a szériából érkeznek, mint ő. Mindent megteszünk, hogy megfelelően felkészítsük, lépésről lépésre haladunk, attól pedig senkinek nem kell tartania, hogy bárkinek sérülést vagy kért fogunk okozni” – fogalmazott a szakvezetőnő.