F1 Forma-1 Sauber Fred Vasseur Monisha Kaltenborn Osztrák Nagydíj

Már megvan a Forma-1-es Sauber istálló új csapatfőnöke: az Osztrák Nagydíj helyszínén már mindenki tényként kezeli ezt, a bejelentés viszont várat magára. Hogy meddig, egyelőre nem lehet tudni, azt viszont igen, hogy sorra távoznak a leköszönt csapatfőnök, Monisha Kaltenborn emberei is.

 

Akárhányszor hangzik el a kérdés, hogy ki lép a Sauber istálló élén az Azerbajdzsáni Nagydíj előtt távozott csapatfőnöknő, Monisha Kaltenborn helyére, mindannyiszor egyetlen név hangzik el a Red Bull Ring paddockjában: Fred Vasseuré. Abban szinte biztosak lehetünk, hogy a tavaly a Renault vezetői székében is megfordult francia szakember lesz a befutó (az F+1 Blog megbízhatóbb forrásai közül többen is erre esküdnek), nagy kérdés azonban, hogy mikor történik meg a bejelentés és a hatalomátvétel.

 

F1 Forma-1 Sauber Fred Vasseur Monisha Kaltenborn Osztrák Nagydíj
Fred Vasseur lesz a Sauber új vezére?


Az utóbbi napokban úgy tűnt, hogy a helyszín a Red Bull Ring lesz, a csütörtöki sajtónapnál jobb alkalmat aligha lehetett volna találni, de mégsem így alakult. Információink szerint a Forma-2-es ART istálló társtulajdonos-főnöke nem is tervez látogatást Spielbergbe ezen a hétvégén, ami arra utalhat, hogy még tovább kell várni. Nem tudni, hogy min „megy a matek” a háttérben, abban viszont biztosak lehetünk, hogy az utóbbi években csak vegetáló alakulatnak jót tenne, ha a közismerten határozott francia szakember venné át a karmesteri pálcát.

Vasseur az évek során igazi sikercsapatot csinált az ART-ból (amelyet az FIA-vezér Jean Todt fiával, Nicolas Todttal együtt működtetnek), tavaly pedig első ízben belekóstolt a Forma-1-be is. A Renault a gyári csapat irányítását bízta rá, de az együttműködés túlságosan rövidnek bizonyult: az enstone-i gárdánál nemcsak a franciák és a britek balhéztak egymással a színfalak mögött, hanem a gall vezetők is, így Vasseur és a sportigazgató Cyril Abiteboul belső csörtéjének az lett a vége, hogy Vasseur az idei év elején kilépett az együttestől.

F1 Forma-1 Sauber Fred Vasseur Monisha Kaltenborn Osztrák Nagydíj
A Sauber új tulajdonosa, a Longbow Finances nyilvánvalóan lendületbe szeretné hozni az évek óta küszködő svájci alakulatot, amely jövőre a Honda ügyfele lesz, Vasseur pedig kiválóan alkalmas lehet arra, hogy gatyába rázza a formációt. A Todt-kapcsolat révén a hinwilli csapat sportdiplomáciai fronton is erősödne, így nincs okunk azt feltételezni, hogy más lehet a befutó. Úgy tűnik egyébként, hogy a Saubernél is bizakodnak, hogy még ezen a hétvégén lehet valami a bejelentésből, ugyanis az FIA pénteken tartandó csapatfőnöki sajtótájékoztatóján nekik is képviseltetniük kell magukat, ám az esemény kiírásában csak annyi szerepel, hogy az együttes később nevezi meg, hogy kit delegálnak az eseményre.

Jól látszik az is, hogy a Saubernél igyekeznek felszámolni a Kalternborn-vonulat utolsó csápjait is. Információink szerint az utóbbi napokban több, a csapatvezetés környékén dolgozó háttérembernek kellett távoznia Hinwillből, a héten pedig menesztették az együttes kommunikációs főnökét is, akit tavaly a csapatfőnöknő nevezetett ki. „Ilyen az élet, ilyen a Forma-1. Emberek jönnek-mennek, mert minden vezető a saját bizalmasaival szeret és akar dolgozni. Hogy ki lesz az új főnökünk? Hamarosan biztosan kiderül” – mondta az F+1 Blognak a Red Bull Ringen a Sauber istálló egyik munkatársa, kérve neve elhallgatását.

 

F1 Forma-1 Sauber Fred Vasseur Monisha Kaltenborn Osztrák Nagydíj
Kaltenbornnak távoznia kellett


A Sauber az Osztrák Nagydíj előtt 5 ponttal utolsó előtti, azaz 9. a Forma-1-es csapatok konstruktőri tabelláján. A Longbow-kegyelt Marcus Ericsson még nem tudott pontot szerezni, a gárda egységeit a másik pilóta, a Mercedes által patronált Pascal Wehrlein gyűjtötte, aki ezzel a 15. pozíciót foglalja el az egyéni tabellán.