F1 Forma-1 Sebastian Vettel Ferrari Pirelli Le Castellet Paul Ricard

Sebastian Vettel túlzott elvárásnak tartja az évadnyitó Ausztrál Nagydíj megnyerését, ám a Pirelli esőgumis tesztjének utolsó napján sokat sejtető széles mosollyal az arcán beszélt a készülő új Ferrariról. A barcelonai tesztprogram nyitányáig a német némi fogyókúrát is igyekszik beiktatni.

 

Noha még nincs vége az év első hónapjának, Vettel már másodszor ült Forma-1-es autóban: a nemrégiben megejtett fioranói reklámfilm-forgatás után kedden a Pirelli esőgumis tesztjén vezette a tavalyi Ferrarit a Paul Ricard pályán. A tréninget követően természetesen nem csak az olasz gyártó abroncs-prototípusai kerültek szóba, amikor a maroknyi tudósítóhad – köztük az F+1 Blog – bekerítette a négyszeres vb-elsőt.

A legfőbb téma természetesen Sergio Marchionne Ferrari-elnöki minap tett kijelentése volt, amely szerint a nagy tekintélyű vezető azt várja a tavaly újra lendületbe jött maranellói gárdától, hogy megnyerik az Ausztrál Nagydíjat. A német jól kezeli a helyzetet, amikor elvárásokról esik szó és ezúttal is bölcs, diplomatikus választ adott.
F1 Forma-1 Sebastian Vettel Ferrari Pirelli Le Castellet Paul Ricard
„Nincs abban semmi meglepő, hogy az elnökünk győzelmet vár tőlünk” – kezdte válaszát a Ferrarinál töltött első idényében három futamot nyerő és a ponttáblázat 3. helyén záró pilóta. „Természetes, hogy mindannyian győzni akarunk. A mi csapatunk elég nagy, és bárkit kérdeznek, mindannyian egyetértenek abban, hogy a cél a győzelem. Tudjuk azonban, hogy ez eléggé ambiciózus cél, mert tavaly jelentős volt a hátrányunk. Idén lesz néhány változás és fontos, hogy jól kezdjük a tesztidőszakot. Ausztrália csak egy futam a huszonegy közül. Ha nyerünk, az remek lesz, ha viszont nem, akkor igyekeznünk kell minél több pontot szerezni. Hosszú lesz ez a szezon.”

Vettel sokat sejtető széles mosollyal az arcán beszélt új munkaeszközéről, az idei Ferrari-versenyautóról: „Még csak készülünk a bemutatójára. Már elkezdték összerakni és tudom, hogyan fog majd kinézni, de egyben még nem láttam” – fogalmazott szemlátomást felvillanyozódva a pilóta, aki a tesztidőszak február végi kezdetéig egyetlen fontos küldetést szeretne megvalósítani: ”Próbálok felkészülni, elmegyek majd Maranellóba néhányszor, ahol együtt készülünk a csapattal, lesznek szimulátoros tréningek. Igyekszünk minél jobban előkészülni, jómagam pedig szeretnék megszabadulni azoktól a plusz súlyoktól is, amelyek karácsonykor ragadtak rám.”
F1 Forma-1 Sebastian Vettel Ferrari Pirelli Le Castellet Paul Ricard
Vettel a Paul Ricardon bonyolított gyakorlás második napján a Red Bull versenyzőjével, Danyiil Kvjattal és a McLaren tesztpilótájával, a mindkét napon köröző Stoffel Vandoorne-nal együtt próbálgatta a Pirelli esős aszfaltra szánt portékáinak prototípusait. Abroncsok frontján mindhárman vakon mozogtak, ugyanis milánói gyártó felségjelzés nélkül bocsátotta a csapatok rendelkezésére a gumikat.

„Mindig hasznos vezetni az autót, esőben pedig kiváltképp mókás. A program során különféle prototípusokat teszteltünk, eltérő gumikat eltérő eredményekkel, ráadásul nem tudtuk, hogy milyen konstrukciókról van szó, melyek kerülnek majd használatba. Bár tudjuk jól, hogyan viselkedtek a tavalyi esőgumik, és ehhez tudunk viszonyítani, hogy a különböző prototípusok milyenek voltak most a pálya különböző részein, de mindez semmit nem számít, hiszen az adatok elemzése után úgyis a Pirelli dönt majd arról, hogy milyenek lesznek az új esőgumik” – összegzett a teszteléssel kapcsolatban Vettel, aki 134 kört teljesített a pálya „2Ab SC” jelű,3530 méter hosszú konfigurációján.
F1 Forma-1 Sebastian Vettel Ferrari Pirelli Le Castellet Paul Ricard
Noha a program során született időeredmények nem relevánsak, érdemes megjegyezni: Vettelé volt a két nap leggyorsabb köre, a német 1:06,750-es kört repesztett, míg Kvjat legjobbja 1:08,833, Vandoorne-é pedig 1:07,758 volt.