Ha az FIA valóban betiltja a sisakfestések évközi változtatását 2014-től, az kétségkívül Sebastian Vettelt érinti majd a leginkább. A német nem titkolja: egyelőre nem tudja, hogy az utóbbi években alkalmazott többtucat színezet közül melyiket választaná, ha jövőre egyetlen, állandó festést kell majd használnia.

Először szeptemberben, a Szingapúri Nagydíj idején lehetett hallani olyan híreszteléseket, hogy az FIA elejét veszi az egyre inkább elharapódzó sisakfestés-őrületnek a Forma-1-ben, s bár döntés azóta sem született erről, állítólag csak formalitás lesz, hogy regulába foglalják: egy versenyző egy szezonban csak egy mintázatot használhat a fejfedőjén. Ez minden bizonnyal Sebastian Vettelt érinti majd a legérzékenyebben: az immáron négyszeres vb-első minden futamon más és más mintázatú sisakkal versenyez, jövőre viszont valószínűleg kénytelen lesz lemondani eme hóbortjáról.

A német a héten az újabb címvédés óta első ízben látogatott el a Red Bull főhadiszállására, Milton Keynes-be, ahol természetesen kérdésekre is válaszolt az idei, illetve a jövő évi szezonnal kapcsolatban. A sisakügy túlságosan magas labda volt ahhoz, hogy a kérdezz-felelek során ne csapják le…

„Jó sok, valamikor a tavalyi szezon során értük el az ötvenedik festést, ami még engem is letaglózott” – felelte a The Racer's Edge-nek Vettel arra a kérdésre, hogy számon tartja-e, hányszor variált eddig a fejfedője színezetével, mióta az energiaitalos egylet kötelékébe tartozik.

A különös hóbort hátterével kapcsolatban kifejtette: „A tervezőmmel soha nem úgy álltunk a dologhoz, hogy igyekezzünk minél többféle festést összehozni, csak egyszerűen élvezzük a közös munkát és azt, hogy mindig új ötletekkel rukkolunk elő. Egyelőre még nem fogytunk ki az ezekből, ráadásul voltak olyanok, amelyek tényleg igazán jól sikerültek. A tavaly, Szingapúrban viselt világító sisak például jól mutatott az éjszakai versenyen, de sajnos ezt a lehetőséget már betiltották, így többé ilyen biztosan nem lesz. Úgy gondolom, hogy azóta is voltak olyan festések, amelyekre büszkék lehetünk.”

S hogy melyiket választaná, amennyiben 2014-ben valóban kizárólag egyetlen mintázat lesz engedélyezett? „Nehéz lenne kiválasztani csak egyet az eddigiek közül, a lista túlságosan hosszú” – fogalmazott egy cinkos mosoly kíséretében a német klasszis.

Vettel sisakjának mintázatáról egyébként egy német mester, Jens Munser gondoskodik. A Red Bull-fenegyerek mellett Mark Webbernek, Fernando Alonsónak, Felipe Massának, Nico Rosbergnek, Daniel Ricciardónak, Jules Bianchinak, Adrian Sutilnak és Nico Hülkenbergnek is dolgozó szakember az évad rajtja előtt beszélt arról, hogy nem könnyű kreatívnak lenni, s elárulta azt is, hogy a lehető legváltozatosabb forrásokból igyekszik ihletet meríteni.