Csupán néhány hete derült ki, hogy Pierre Gasly, a Toro Rosso ifjonca léphet elő a Red Bull Racinghez a Daniel Ricciardo távozásával megüresedő helyre, de a francia reménység saját bevallása szerint máris érzi a jövő évi kihívással kapcsolatos nyomást. A 22 éves pilótára tényleg durva váltás vár, hiszen egy éve ilyenkor még csak a tévében nézhette a Forma-1-es futamokat…

 

Nem kotorászott sokáig a Red Bull, miután a nyári szünetben megtudták, hogy Daniel Ricciardo a biztosnak gondolt szerződéshosszabbítás helyett inkább továbbáll a Renault gyári csapatához. Helmut Marko és stábja úgy határozott, hogy a Toro Rossónál pallérozódó fiatal pilótát, Pierre Gasly-t ültetik a távozó ausztrál helyére 2019-ben, ráadásul nem is húzták az időt, hogy kíméljék a nyomástól: rövid úton be is jelentették, hogy a 2016-ban GP2-es bajnoki címet nyerő, a japán Super Formula versenysorozat bajnoki titulusáról tavaly egy tájfun miatt hajszállal lemaradó pilótára esett a választásuk.



Gasly az Olasz Nagydíj hétvégéjén, Monzában tartott sajtóértekezletén beszélt arról, hogy mit tapasztal a bejelentés megtörténte óta. Mint elárulta: már érzi az előléptetéssel kapcsolatos nyomást, de továbbra is igyekszik kizárólag az idei feladataira összpontosítani.

„Érzem” – mondta a személyére irányuló fokozódó figyelemmel kapcsolatban az ifjú gall a monzai sajtóeseményen, amelyen részt vett az F+1 Blog is. „Miután megtörtént a bejelentés, megpróbáltam nem túl sok figyelmet fordítani a felhajtásra, de azóta is egyre több kérdést kapok ezzel kapcsolatban, ráadásul azt tapasztalom, hogy az emberek már nem a Toro Rosso pilótájaként, hanem a Red Bull következő versenyzőjeként emlegetnek. Tény, hogy picit nagyobb figyelem irányul rám, mint eddig, de ez része a Forma-1-es életnek. Az, hogy fokozódik az érdeklődés irántam, egyben azt is jelenti, hogy jó irányba halad a fejlődésem. Nagy változás ezt leszámítva nincs.”



Túlzás nélkül lehet nagy sikernek titulálni, hogy Gasly jövőre már a Red Bull versenyzője lesz, pláne annak fényében, hogy egy éve ilyenkor a pilóta még csak a tévében nézhette az F1-es futamokat. A francia hangsúlyozza, hogy nem részegíti meg a hirtelen jött változás: „Nem szeretném, hogy akár a szurkolók, akár én magam is túlságosan belemerüljünk a következő szezonnal kapcsolatos találgatásokba. A célok akkor már teljesen mások lesznek. Jelen pillanatban a mostani feladataimmal vagyok elfoglalva, azzal, hogy minél többet kihozzak a kínálkozó lehetőségekből. A következő idényben más célokért fogok küzdeni, de szerintem a téli időszak elég lesz arra, hogy felkészítsem magam erre a kihívásra” – mondta a 28 pontjával az egyéni tabella 13. helyén álló Gasly, akinek eddigi legjobb eredménye az F1-ben az idei bahreini futamon elért 4. helyezés volt.

Noha az ugrás szédítő, a versenyző szerint kiváló példák vannak előtte, akik már megmutatták, hogy nagyon is lehet sikerrel venni a hirtelen előrelépést: „Óriási lesz a változás, de a múltban is volt néhány Toro Rosso-pilóta, akik sikeresen végigcsinálták ezt a folyamatot, elég csak Sebastian Vettelre vagy Max Verstappenre gondolni. Az példájuk azt mutatja, hogy ez lehetséges. Azt szeretném én is csinálni, amit ezek a srácok, szeretnék eljutni a csúcsra a Forma-1-ben. Ők kiváló példák arra, hogy bár óriási az ugrás, de nem lehetetlen a küldetés. A Red Bull megadja nekem az esélyt erre, ez pedig azt mutatja, hogy hisznek bennem, hisznek a képességeimben és elégedettek azzal, amit produkáltam azóta, hogy csatlakoztam a programhoz.”


Gasly értékelte is eddigi Forma-1-es karrierjét, amellyel kapcsolatban úgy érzi, hogy nincs oka az elégedetlenségre. 

„Jól érzem magam, mióta itt vagyok a Forma-1-ben. Úgy gondolom és érzem, hogy folyamatosan, versenyről versenyre javulok és sokkal jobban érzem magam, mint például tavaly Malajziában, amikor először indultam futamon a csapattal. Minden szupergyorsan történt eddig, nem is számítottam arra, hogy ennyire gyorsan eljutok idáig, de kiéhezetten várom a rám váró kihívásokat” – fogalmazott a pilóta, aki számára biztosan előnyt jelent majd 2019-ben, amikor a Red Bull Racing is Hondára vált, hogy neki akkor már lesz egy évnyi tapasztalata a japán gyártó hajtásláncával kapcsolatban.