Sebastian Vettel a versenypályákon a Red Bull Racing Forma-1-es csúcs-versenygépeivel száguldozik, nem mellékesen az osztrák-brit egylettel szövetségben álló Infiniti autógyár márkanagykövete. Ennek ellenére a fiatal kiválóság a hétköznapokban egy igazán szerény járművel rója az utakat Svájcban.

Vettel a The Sun című brit bulvárlapnak adott interjújában fedte fel az igazságot: elmondása szerint legszívesebben nem valamelyik Infinitivel vagy más nagyvérű sportkocsival cirkál lakóhelye, a Boden-tó közelében található Thrugau környékén, hanem egy fehér színű Volkswagen Caravelle-el, ráadásul egy használtan vásárolt példánnyal.

„Ez egy személyszállító kisbusz” – mondta a becslések szerint 35 millió fontos vagyonnal rendelkező 25 éves pilóta. „Sokkal egyszerűbb így nekem, hátul elfér az összes sz.r. 2007-ben vásároltam használtan, 30 ezer fontért. Nagyon jó, mert az üléseket is ki lehet szedni. Amit nagyon kedvelek benne, az a sebességszabályozó, de a forgalomban nem igazán lehet száguldozni.”

Vettel elárulta, hogy gyűlöli a forgalmi dugókat, ezért általában igyekszik rövidíteni az útvonalon, s nem ritka, hogy – mint fogalmazott – ’közben megállítanak a rendőrök’. Leszögezte a fiatal kiválóság azt is, hogy nem száguldozik őrült módjára a közúton: „Az emberek azt gondolják, hogy mániákus száguldozó vagyok, csak azért, mert autóversenyző vagyok, de ez nem így van. Nyugodtan közlekedem, éppen ezért nincs szükségem nagy autóra.”

Vettel és a róla elnevezett Infiniti FX

Az utóbbi három évad világbajnoka híres arról, hogy vagyona és sikerei ellenére nem él rongyrázó életet. Az például, hogy Lewis Hamiltonhoz hasonlóan magánrepülőgépet vásároljon, saját bevallása szerint elképzelhetetlen. Igaz, nem is veti meg ezért a McLarentől a Mercedeshez átigazoló, egyre inkább rapsztárosodó 2008-as vb-elsőt…

„Lewis és én ugyanazt a munkát végezzük, így ha szerinte ez kényelmesebbé teszi az életét, akkor én nem fogom leszólni, kritizálni érte” – mondta Hamilton magánrepülőgépével kapcsolatban a pilóta. „Az emberek azt mondják, hogy ez költekezés, de neked kell meghoznod azokat a döntéseket, amelyek a leginkább kedveznek számodra. Nekem nincs repülőgépem. Természetesen nekem is vannak olyan játékszereim, amikre talán semmi szükségem, de semmi olyan, mint például egy magánrepülőgép.”

Mint ismeretes, Hamilton a közelmúltban Svájcból visszaköltözött Monacóba. Vettel ebben a tekintetben sem kívánja követni brit pályatársát, inkább Svájcban marad, ahol elmondása szerint abszolút nyugodt körülmények között élhet gyerekkori barátnőjével, Hanna Praterrel.

„Nem érzem a kísértést, hogy olyan csillogó helyre költözzek, mint Monaco. Gyönyörű hely, ez kétségtelen, de egy hétnél tovább nem igazán jó. Ahol most élek, ott több a tehén, mint az ember, így nagyon más ahhoz képest, amihez Forma-1-ben hozzá vagyunk szokva. Itt ráadásul elmehetek a boltba és saját magam vásárolhatom meg magunknak az élelmiszert. Nem tudnám elképzelni, hogy másképp legyen” – fogalmazott az energiaitalos egylet kiválósága.

Vettel különcnek számít abban a tekintetben is a mezőny többi tagjához képest, hogy nem él a legnépszerűbb internetes közösségi platform, a Twitter kínálta lehetőségekkel. Mint leszögezte: ezen a jövőben sem kíván változtatni.