F1 Forma-1 Bahreini Nagydíj 2019 Louis Camilleri Ferrari Mattia Binotto Charles Leclerc Sebastian Vettel
Új szelek fújnak a Ferrari háza táján Louis Camilleri szerint: az olasz márka vezérigazgatója a Bahreini Nagydíjon tett látogatása során megszellőztette, hogy új szellemiséget igyekeznek meghonosítani Maranellóban, arra törekedve, hogy erősítsék a csapategységet. A nagyfőnök rendületlenül hisz abban, hogy alakulata idén elérheti a hőn áhított célt, de tudja: az ellenfelek roppant erősek.

 

Charles Leclerc pályafutása első pole pozícióját szerezte második ferraris futamán, a Bahreini Nagydíjon: a monacói pilóta örömét a boxutca fala mögé visszahúzódva, sokat mondó mosollyal az arcán szemlélte Louis Camilleri vezérigazgató is, aki a gyatrán sikerült melbourne-i nyitány után úgy döntött, hogy Szahírban személyesen tesz látogatást az alakulatnál. A tavaly nyáron, Sergio Marchionne halála után hivatalba lépett Ferrari-főnök nem sokkal korábban, a kvalifikáció előtt beszélt az olasz sajtóval és elejtett néhány figyelemre méltó gondolatot.

F1 Forma-1 Bahreini Nagydíj 2019 Louis Camilleri Ferrari Mattia Binotto Charles Leclerc Sebastian Vettel
Louis Camilleri, a Ferrari vezérigazgatója


Hogy miről beszélt a maranellói vezér? Megszellőztette például, hogy a Scuderia télen összeállt új vezetősége igyekszik az eddigiektől eltérő filozófia mentén irányítani a versenycsapatot. Köztudott, hogy se az F1-ben, se az autósport világának más műfajában nincs még egy alakulat, amelyet olyannyira átjárna a politika, mint a Ferrarit, s ezzel együtt nyilvánvaló az is, hogy az istálló mindenkori pilótáinak a királykategória jelentette, egyébként óriási nyomás többszöröse alatt kell teljesítenie. Camilleri szavaiból arra lehet következtetni: az új vezetőség igyekszik enyhíteni ezen a helyzeten.

„Hogy megpróbálunk-e harmóniát teremteni a csapaton belül? Teljes mértékben ezen vagyunk. Sok minden változott és az újdonságok révén remélhetőleg higgadtabbak tudunk lenni. A múltban mindig óriási volt a nyomás a csapaton belül, márpedig amikor óriási a nyomás, akkor sokkal könnyebb hibázni is. Jelenleg harmóniában, higgadtan és átláthatóan tudunk dolgozni. Úgy gondoljuk, hogy ez a siker receptjének egyik fontos eleme, mert tisztában vagyunk azzal, hogy a többiek nagyon erősek. Mostantól együtt dolgozunk, együtt nyerünk és együtt is veszítünk. A jövőben is ennek mentén kell mennie a dolgoknak a csapatunknál” – fogalmazott Camilleri.

F1 Forma-1 Bahreini Nagydíj 2019 Louis Camilleri Ferrari Mattia Binotto Charles Leclerc Sebastian Vettel
A vezérigazgató szerint egyebek mellett az új irányvonal is segített a Ferrarinak abban, hogy a melbourne-i fiaskó után rövid idő alatt talpra álljanak: „Már az Ausztrál Nagydíj után is megmutatkozott a csapat erőssége, hiszen higgadtak maradtunk és ez nagyon fontos egy ilyen helyzetben. Úgy gondolom, hogy feldolgoztuk és megértettük a Melbourne-ben történteket. Nagyon bízom benne, hogy ennek meg is lesz a hatása ezen a hétvégén” – mondta a nagyfőnök, akinek reményeit máris alátámasztotta Leclerc pole pozíciója és Sebastian Vettel 2. rajtkockája.

Camilleri újfent megjegyezte, hogy a vörös alakulatnál az ausztráliai botlás ellenére is hisznek az SF90 típusjelű versenygép képességeiben. A szakvezető szerint az idei évre alkotott autó alkalmas arra, hgy elhódítsák a világbajnoki titulust.

F1 Forma-1 Bahreini Nagydíj 2019 Louis Camilleri Ferrari Mattia Binotto Charles Leclerc Sebastian Vettel
Az új jövevény Leclerc szállította a Ferrari idei első pole pozícióját


„Mi a Ferrarinál továbbra is úgy érezzük, hogy megvan az autónk a sikerhez. Éppen ezért a legfontosabb dolog az, hogy minden egyes futamon jó teljesítményt nyújtsunk. Higgadtnak kell maradnunk és mindenkinek együtt kell dolgoznia a közös cél elérése érdekében. Úgy gondolom, hogy fel tudunk jutni a csúcsra, de egyetlen pillanatra sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a riválisaink tényleg nagyon erősek. Éppen ezért kell pozitívnak maradnunk minden körülmények között” – jelezte a maranellói vállalat első embere.

Melbourne és az évadnyitós lebőgés komoly próba volt a Ferrari számára, s mindjárt itt a csapategység újabb próbája. Míg Leclerc érkezésének hivatalos bejelentése óta csak teoretikusan merült fel, hogy mi lesz akkor, ha a monacói ifjonc tényleg képes lesz éles helyzetben rálépni a négyszeres világbajnok tyúkszemére, addig most érdemben kell foglalkozni ezzel a kérdéssel. Mi történik, ha a 21 éves pilóta a futamon is felülmúlja csapattársát, akiről köztudott, hogy nehezen viseli az ilyesmit? A nyitányon helyre utasították az új jövevényt, amikor szerette volna megelőzni a németet, ezúttal viszont – mint azt Mattia Binotto csapatfőnök már a hétvége korábbi szakaszában kijelentette – szabad lesz a verseny, csupán arra kell ügyelnie a két versenyzőnek, hogy ne üssék ki egymást.

F1 Forma-1 Bahreini Nagydíj 2019 Louis Camilleri Ferrari Mattia Binotto Charles Leclerc Sebastian Vettel
Binotto állítja: nem szabályozzák le Leclerc-t


„Charles annyira gyors lehet, amennyire csak tud, megpróbálkozhat a pole pozíció megszerzésével, megpróbálhat az élen maradni a futamon, mi nem fogjuk meggátolni ebben. Viszont nagyon fontos, hogy a versenyzőink ne harcoljanak egymással, ne vállaljanak kockázatot és ne törjék össze egymást. Semmi kétség, ha Charles az első körben az élen áll majd, ott is maradhat, ha pedig a verseny végén áll majd az élen, akkor is ott maradhat” – fogalmazott a Scuderia csapatfőnöke, aki méltatta a pályafutása 23. F1-es nagydíjhétvégéjén rajtelsőséget szerző ifjoncot: „Elsősorban a Ferrari miatt vagyok boldog, de természetesen örülök Charles-nak is, hiszen az első pole nagyon fontos mérföldkő egy pályafutás során. Biztos vagyok benne, hogy ez a kvalifikációs elsőség csak az első volt a sok közül. A versennyel kapcsolatban nyugodtnak kell lennünk, mert a kockás zászló még nagyon messze van, ráadásul láthattuk, hogy a Mercedesek elég közel vannak, így biztosan nehéz futamunk lesz.”