Múltat idézett szombaton, Hockenheimben Mick Schumacher: az F2-es pilóta hétszeres világbajnok édesapja, Michael 2004-es Ferrarijával száguldozott a hazai közönsége előtt. Ugyan a juniorszériák csúcsosztályában maradandót még nem alkotott, néhány F1-es csapatfőnök szerint borítékolható, hogy a fiatal versenyző eljut a királykategóriáig.

 

Szinte felrobbant a nézőtér, amikor a Német Nagydíj harmadik szabadedzése után Mick Schumacher a pályára hajtott az F2004 típusjelű Ferrarival, amellyel édesapja, a hétszeres világbajnok Michael 2004-ben a hockenheimi futamot és a vb-t is simán nyerte. Mivel az F2-es sorozat nem szerepel a hockenheimi versenyhétvége menetrendejében, a szervezők jobb híján ezt a demo-menetet fundálták ki közönségcsalogatónak – a fiatal pilóta legnagyobb örömére!

„Csodás volt” – mondta a menetpróbba után a 20 esztendős versenyző. „Hihetetlen, hogy itt vezethettem, ráadásul úgy, hogy az édesapám ülése volt az autóban. Minden tökéletes volt. Egyszerűen lenyűgözött, hogy V10-es versenygépet vezethettem és megtapasztalhattam, hogyan viselkedett, hogyan szólt egy ilyen autót.”


A kis Schumi köreit hangorkán kísérte a nézőtérről, ebből azonban saját bevallása szerint semmit nem hallott a V10-es motor semmi máshoz nem fogható zaja miatt. Az ifjú kiválóság 2017-ben, Spa-Francorchamps-ban édesapja 1994-es, V8-as Ford erőforrással hajtott Benettonját is kipróbálhatta néhány forduló erejéig, így ki lehet jelenteni, hogy a szombati futással képet kapott az F1 elmúlt 25 évéről: „Túlzás nélkül mondhatom, hogy óriási a fejlődés 1994-től 2004-ig, onnan pedig mostanáig” – fogalmazott a német, aki áprilisban, Bahreinben az idei Ferrarit is tesztelte.

Mick Schumacher az F3-as Európa-bajnokság tavalyi megnyerése után idén egyelőre csak vegetál az F1 előtti utolsó lépcsőfoknak számító F2-ben, ahol a legjobb eredménye az ausztriai sprintfutamon elért 4. helyezés. Bár egyelőre maradandót még nem sikerült alkotnia, az F1-es paddockban mindenki biztosra veszi, hogy hamarosan eljut a legelitebb géposztály mezőnyébe: erről az FIA pénteki sajtótájékoztatóján két F1-es csapatfőnök is beszélt.

„Volt már néhány jó futama és néhány versenyen incidensek akadályozták, de ez a tanulóéve az F2-ben. Szerintem jövőre is az F2-ben fog versenyezni. Számára és a közönség számára is izgalmas, hogy lehetőséget kap az édesapja versenyautójával. Meggyőződésem, hogy Mick el fog jutni az F1-ig” – mondta a német pilótáról a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost.


Toto Wolff, a Mercedes vezére hozzátette: „Remek fiatalember, fantasztikus személyiség, ráadásul nagy neve van, ami néhány inkább hátrányt jelent, mert óriási nyomásnak vagy kitéve. Eddig nagyszerűen megbirkózott ezzel, most pedig időt kell adnunk neki, hogy emberként és versenyzőként is fejlődjön. Semmi kétségem nincs afelől, hogy a Forma-1-ben is látni fogjuk őt!”

A fiatal német reménység a szombati menetpróba után újfent kijelentette, hogy egyelőre az F2-es bajnokságra összpontosít, amelynek következő fordulóját a jövő hétvégén, a Hungaroringen rendezik.

„Természetesen nagyon várom” – mondta az F+1 Blognak Mick Schumacher. „Remélhetőleg forróság lesz, mert Silverstone-ban nagyon hűvös volt. A pályát ismerem tavalyról és tudom, hogy a magyarok közül sokan szurkolnak nekem. Mindent megteszek majd a jó eredmény érdekében.”