F1 Forma-1 Magyar Nagydíj MNASZ Oláh Gyárfás FIA

Átvette a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által megítélt különdíjat a Forma-1-es Magyar Nagydíj sportszakmai stábja, amelyet 2015-ben a világ legjobbjának választottak az illetékes szakemberek. A trófeát Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke adta át a stáb vezetőinek múlt szombaton, a hazai sportbírók évindító értékezletén.

 

Mint arról az F+1 Blog tavaly októberben elsőként beszámolt, Oláh Gyárfás a 30. Magyar Nagydíj apropóján terjesztette fel különdíjra a hungaroringi futam posztos- és gyorsbeavatkozó sportbíróinak csapatát, akik hosszú évek óta nagy elismerésnek örvendenek nemzetközi autósport-berkekben. November közepén derült ki, hogy az FIA oda is ítélte honfitársainknak az elismerést.

A trófea megérkezett Magyarországra, február 6-án, azaz múlt szombaton pedig a sportbírói gárda Budapesten tartott évadnyitó értekezletén az MNASZ elnöke át is adta azt a stáb vezetőinek. 

F1 Forma-1 Magyar Nagydíj MNASZ Oláh Gyárfás FIA
Oláh Gyárfás és a sportszakmai stáb vezetői a díjátadón (Fotó: MNASZ)


„A ’Best Marshals of the Year' díjat a hungaroringi Formula 1-es futam versenyigazgatója, Faluvégi Péter és a csoportvezetők, Zettner Tamás Jr a posztos bírók nevében, Bolgár Iván a gyalogos beavatkozó csapat vezetője és Sípos Tamás, a pitlane bírók vezetője vette át. Ez a gyönyörű díj ékes bizonyítéka annak a professzionális sportszakmai munkának, amely jellemzi a Magyar Nagydíjat és bizonyítja azt is, hogy Magyarországon nem csak versenyzőink és csapataink tartoznak a világ legjobbjai közé, hanem a háttérben dolgozó szakmai csapat is. Ezúton is gratulálok minden díjazottnak és hálásan köszönöm a sportbíróknak azt a fáradhatatlan, odaadó munkát, amelyet hétvégéről-hétvégére, versenyről versenyre végeztek!” – nyilatkozta Oláh Gyárfás, a hazai autósport-szövetség első embere.

Az MNASZ sportbírói 1986 óta dolgoznak a Hungaroringen, képzésüket a szervezet Sportbírói Bizottsága végzi. A 300 fős csapat évente közel 50 eseményen vesz részt, amelyek sorában az F1, a WTCC, az ETRC és a Ferrari Challenge sorozat magyarországi futamai a kiemelt kategóriába tartozó versenyek. A magas szintű szakmai tudást és megbízható feladat ellátást az FIA mellett más, a világ több országából érkezett felkérések is elismerik: a magyar sportbírók több alkalommal is teljesítettek már szolgálatot az FIA GT sorozat bakui viadalán, a DTM Red Bull Ringen tartott összecsapásán, valamint a Le Mans-i 24 órás futamon és az Abu Dhabi versenypálya különféle eseményein, például az ottani F1-es versenyeken is.

F1 Forma-1 Magyar Nagydíj MNASZ Oláh Gyárfás FIA
Az MNASZ elnöke és az életműdíjas Bolgár Iván (Fotó: MNASZ)


A múlt szombati eseményen egy életműdíjat is átadott az MNASZ első embere, mégpedig a Magyar Nagydíjak és más hazai autósport-események élő legendájának, Bolgár Ivánnak. A gyalogos beavatkozók vezetője az összes eddigi hazai Forma-1-es futamon részt vett a lebonyolításban, négy évtizedes pályafutása során pedig más eseményeken is tevékeny részese volt a sportszakmai lebonyolításnak.

„Bolgár Iván 1976 óta dolgozik pályáinkon. Megszámlálhatatlan versenyen vigyázott a szabályok betartására, irányította, felügyelte a bírói csapatát. Szigorúan a szabályokat szem előtt tartva, de versenyzőbarát módon döntött a vitás helyzetekben. Jóleső érzés visszagondolni a régi gokartos időkre, amikor engem is magához rendelt, eligazításra egy-egy kritikus helyzetben. Az MNASZ elnöksége és a Sportbírói Bizottság egyhangú döntésével megítélt életműdíjat a magyar autósport társadalom nevében, hálánkat kifejezve adományoztuk Ivánnak négy évtizedes munkájáért. Példamutató helytállása, kitartása, céltudatos munkája bizonyítja, hogy el lehet jutni a kívánt célig, a közösség, a munkatársak megbecsüléséig” – fogalmazott Oláh Gyárfás, aki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az életműdíjas szakember tapasztalataival és munkájával a jövőben is segíteni fogja a magyar autósportot.