Szinte felrobbant a Williams istálló dugig tömött motorhome-ja, amikor Felipe Massa belépett a fotocellás ajtón néhány perccel azután, hogy az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén megszerezte a pole pozíciót. A grove-i alakulat túláradó öröme teljesen megérdemelt, ráadásul a kvalifikációs eredményük nagyon sokat jelent a Forma-1-nek is.


Akár a brazíliai foci-vb stadionjaiban egy-egy gól után, olyan taps- és hangorkán seper végig a spielbergi paddockban álló Williams motorhome-on, amikor a 2008-as Brazil Nagydíj óta első ízben pole pozíciót szerző Felipe Massa belép a fotocellás ajtón az időmérő edzést követően. A csapattagok arcán túláradó öröm, a megkönnyebbülés fakasztotta mosoly tükröződik, ami nem is csoda: az ígéretes előszezon után a közvélemény dobogós helyezésekre, jobb esetben győzelmekre számított, ám azok valahogyan mindig elmaradtak az eddigi futamok során. Massa és társa, Valtteri Bottas most változtatott ezen: győzelemről egyelőre még nem lehet beszélni, de a brazil-finn kombónak köszönhetően Ausztriában 11 év óta először fordul majd elő, hogy két Williams indul majd az első sorból.

Massa útja természetesen azonnal a sarokban ücsörgő szakvezető-legendához, Sir Frank Williamshez vezetett: „Hé, Frank, megcsináltuk! Boldog vagy?” – mondta a dél-amerikai pilóta odahajolva elsőszámú feletteséhez, aki szinte a könnyeivel küszködik örömében. Hasonlóan boldog ábrázattal toporog lánya, a sajtófőnökből csapatfőnök-helyettessé előlépett Claire is: „Hát persze, hogy nagyon elégedett vagyok! Remek ez a nap! Hogy volt-e valami titka ennek az eredménynek? Természetesen! Egy jó adag Martinit tankoltunk a kvalifikáció előtt az autókba!” – mondja nevetve a hölgy az F+1 Blognak.

Bottas, a hűvös finn suhanc szokás szerint rezzenéstelen arccal ácsorog a tömegben. Bár a taps és az üdvrivalgás elsősorban a csapattársnak szól, neki is van minek örülnie: „Ez pályafutásom eddigi legjobb kvalifikációs eredménye. Természetesen boldog vagyok. Sokan mondják a múltbeli versenyek alapján, hogy az első kör necces lehet, de jómagam nem tartok ilyesmitől. Minden rendben lesz és bízom benne, hogy jó eredménnyel zárhatjuk a futamot” – duruzsolja kérdésünkre a Mika Häkkinen által patronált északi tehetség.

Miután elkészültek a fotók és snittek a Frank Williamsszel ölelkező, majd a nejét puszilgató és kisfiát, a FC Barcelonás focilabdáját egész nap fáradhatatlanul kergető Felipinhót megbúboló Massáról, a fotósok és tévések hada már indulni készül. Egy részük már távozott is, de kénytelen visszafordulni, ugyanis váratlan vendég érkezik: Pastor Maldonado toppan be, aki a Williams legutóbbi rajtelsőségét és győzelmét jegyezte 2012-ben Barcelonában, ahol a mostanihoz hasonló ünnepléssel köszöntötték. A venezuelai gratulálni érkezett ex-csapatához, ahonnan a tavalyi évad végén lépett ki és nyilvánvalóan rossz vásárt csinált: a Lotushoz igazolt, amely szenved, küszködik. Joggal merül fel a kérdés, hogy a szombati fejlemények fényében sem bánja-e a váltást: „Őszinte legyek? Nem! Nincs könnyű dolgom, de most is úgy érzem, hogy eljött az ideje az átigazolásnak” – magyarázza az F+1 Blognak egy kényszeredett mosoly kíséretében a dél-amerikai, akihez pillanatokkal később magyar származású neje, Gabi, és pici lányuk, Victoria is csatlakozik.

Egy órával később már jóval szellősebb a Williams motorhome és a téma is komolyodik: Rob Smedley, a versenyautók teljesítményéért felelős főmérnök érkezik a szokásosnál nagyobb számban felvonuló újságíróhadhoz. A brit szakember – aki a Ferrarinál Massa versenymérnökeként dolgozott és a brazillal együtt érkezett a Williamshez – közvetlen, mint mindig és nem köntörfalaz: „Igen” – feleli határozottan, amikor arról kérdezik: hitt-e abban a Ferraritól való távozás után, hogy lesz még alkalma a mostanihoz hasonló sikert ünnepelni Massával együtt. „Ha nem hittem volna abban, hogy csapatként nem tudjuk elérni a céljainkat, nem vágtam volna bele a kalandba.”

Massáék és Maldonadóék

Függetlenül attól, hogy mi lesz a vasárnapi futam végkimenetele, a Williams spielbergi dupla első rajtsora több tekintetben is üdvös: egyrészt a számos viszontagságon átesett csapat és pilóta miatt, másrészt a Forma-1 egésze miatt, ugyanis most először fordult elő, hogy az évad eleje óta domináló Mercedest - közvetlenül a kanadai betli után - sikerült elkapnia valakinek a kvalifikáción. Ezúttal is a csillagos páros, Nico Rosberg és Lewis Hamilton volt a legesélyesebb, akik minden egyes szektorban megfutották a legjobb időt, ám a lépés ezúttal a grove-i duónak jött ki jobban. Smedley szerint az egykoron szebb napokat megélt alakulat felemelkedésének újabb lépcsőfokát láthattuk: „Ha összeadjuk a legjobb szektoridőket, a Mercedes 3 tizeddel jobb nálunk. Rögtön a kvalifikáció után is mondtam, hogy az első sorunkban szerepet játszott az is, hogy a Mercedes dolgai nem a legjobban alakultak, de ilyen az autósport. Ha a tied a legjobb autó, akkor is hibátlanul kell csinálnod mindent. Ma biztosan nem a mienk volt a leggyorsabb autó, de határozottan javulunk és a számunkra kedvező pályákon képesek vagyunk jól teljesíteni. Úgy gondolom, hogy nagyon kell örülnünk annak, hogy az évad nyolcadik versenye előtt már csak 3 tized a hátrányunk a domináns Mercedesekhez képest.”

Smedley jól ismeri a versenyzői lélek rejtelmeit, így természetesen kitér arra is, hogy mit jelent Massának és Bottasnak a dupla első rajtsor: „Ha egy Forma-1-es autót pole pozícióba kvalifikálsz, az mindenki számára nagy dolog, semmi kétség efelől” – mondja a szakember, miközben az asztalon heverő iPhone-jának kijelzőjén megjelenik egy SMS, amely magától Ross Brawntól érkezett. „Biztos vagyok benne, hogy Valtterinek is sokat jelent ez az eredmény, hiszen még soha nem indult ennyire előkelő pozícióból. Remek, hogy ilyen versenyzőpárosunk van. Egy tapasztalt, rutinos pilóta és a kevésbé tapasztalt, de nagyon gyors srác, akik egyenlő feltételek mellett, nagyon hasonló teljesítményt nyújtva hajtanak és egymást motiválják arra, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. A mai eredmény után mindketten magabiztosabbak lesznek és nemcsak ők, hanem a csapat is.”

A Martini-palotából távozva egy másik fontos személyiségbe bukkanunk, mégpedig Nicolas Todtba, Massa menedzserébe, aki komoly sakkjátszámát vívott annak érdekében, hogy a Ferraritól menesztett brazilnak, valamint másik pártfogoltjának, a Williamstől távozni óhajtó Maldonadónak is megfelelő helyen legyen idén. „Nagyon boldog vagyok én is, mert mindig tudtam, hogy Felipében továbbra is ott lobog a szenvedély. Örülök, hogy ez végre eredmény formájában is megmutatkozott, de persze boldogabb lennék, ha vasárnap is lenne mit ünnepelni. Tudjuk jól, hogy a vasárnap az, ami igazán számít, a pontokat ugyanis akkor osztják!” – figyelmeztet a fiatal, ám annál ravaszabb, rutinosabb menedzser.