Valtteri Bottas bizakodó azzal kapcsolatban, hogy az idei évad után is a Mercedes kötelékében maradhat. A vb-éllovas finn versenyzőnek házon belül, és állítólag azon kívül is lehet konkurenciája, de reményei szerint gyorsan meg tudnak állapodni a csillagos alakulattal, amikor eljön a jövővel kapcsolatos egyeztetések ideje.

 

Négy forduló után Valtteri Bottas vezeti az egyéni tabellát az F1-ben: az idei évre önmagából 2.0-ás, kompromisszumot kevésbé ismerő változatot ígérő pilóta már nyert két futamot és az eddig látottak alapján magabiztosabb, mint valaha. A finn hangulatát javíthatja, hogy teljesítményének köszönhetően ezúttal talán kevésbé kell stresszelnie a jövője miatt, még úgy is, hogy konkurenciája akad bőven.


Mint ismeretes, Bottas 2017-ben kényszermegoldásként került a Mercedeshez, amikor vb-címe után néhány nappal Nico Rosberg váratlanul szögre akasztotta a bukósisakját: a pilótával egyéves szerződést kötött a csillagos csapat, amelyet az idény végén újabb egy évvel toldottak meg. Ugyan tavaly a vártnál jóval gyengébben muzsikált az ötödik vb-címét nyerő Lewis Hamilton mellett, egy évvel ismét meghosszabbították a szerződését, ezúttal viszont a 2020-as idényre szóló opciót is belefoglaltak a kontraktusba. Az opció garanciát nem jelent, ráadásul a helyére pályázókból nincs hiány: bevetésre vár a Mercedes által patronált, tartalékként alkalmazott Esteban Ocon, számításba jöhet a satnya Williamsnél az első idényét töltő George Russell, de a pletykák szerint biztos, ami biztos alapon a Mercedes vezérei szemmel tartják a pilótapiac alakulását.

Bottas a napokban rámutatott: még nem kezdődtek el a jövővel kapcsolatos egyeztetések, de nem is foglalkozik túlságosan ezzel a témával. A finnt saját bevallása szerint jelenleg csak a versenyzés és a teljesítmény köti le. 

Csak a győzelmek foglalkoztatják a finnt

„Tényleg csak ez foglalkoztat, mert azt szeretném, hogy esélyem legyen minden egyes futamgyőzelemre és a bajnokság megnyerésére. A tárgyalások majd elkezdődnek, amikor elkezdődnek, és reményeim szerint hamar le is zárulnak majd és nem tart sokáig a huzavona. Mostanáig egyetlen szó sem esett a következő szezonról, mert még nem is tartunk ott, hogy erről kelljen beszélnünk. Kizárólag a munkára összpontosítunk. Amikor eljön az ideje, remélem, hogy gyorsan meg tudunk állapodni. Eddig minden nagyon jól alakul” – mondta a 29 éves pilóta, aki Melbourne-ben és Bakuban győzött, Bahreinben és Kínában a 2. helyen intették le, így jelenleg egy pontnyi előnnyel vezeti a bajnoki tabellát Hamilton előtt.

Bár a felkészülési időszak alapján nem is a Mercedes tűnt az idei világbajnokság favoritjának, a turbós hibridkorszakot uraló formáció történelmi rekordot jelentő négy egymást követő dupla diadallal indította a szezont. Bottas és Hamilton eddig egymást váltották a dobogó legfelső fokán, az idény európai szakaszának kezdetén pedig semmilyen jel nem utal arra, hogy bárki beleszólhat a két versenyző bajnoki küzdelmébe. Bakuban például már a csapatfőnök, Toto Wolff is elárulta: szerencséjükre a két versenyző kapcsolata továbbra is felhőtlen, de a vezetőség már készül arra, hogy a versengés akár olyan puskaporos csatározássá is átalakulhat, mint a Hamilton-Rosberg páros közös éveinek durvább időszakaiban.

Bottas nem írja le a ferrarisok vb-esélyeit


A jelenlegi éllovas rendületlenül kitart amellett, hogy idén kevésbé lesz kompromisszumkész és sokkal inkább a saját érdekeit tartja majd a szem előtt. Hamiltont nyilvánvalóan a legfőbb vetélytársának tartja, de kihangsúlyozta azt is, hogy a vártnál jóval gyengébb szezonkezdés ellenére nem írja le a ferrarisok esélyeit sem: „Az évnek ebben a szakaszában lehetetlen bármit mondani, szerintem bennük is megvan a potenciál a bajnoki harchoz. Charles fiatal és szeretné legyőzni Sebastiant. Úgy gondolom, hogy túlságosan korai lenne arról beszélni, hogy kizárólag egy bajnoki ellenfél van” – fogalmazott Bottas.