Mr. Dakar, azaz a Dakar-ralit tizenegy alkalommal megnyerő Stephane Peterhansel is azok közé tartozik, akik a Forma-1-es mezőnyből Kimi Räikkönennel szimpatizálnak. A franciák legendája múlt hétvégén a romániai Nagybányán versenyzett, ahol néhány érdekességet is elárult az F+1 Blognak.

„A motorsport mindenféle műfaját imádom, a MotoGP-től kezdve a Forma-1-en át a WRC-ig” – mondta mosolyogva Peterhansel a múlt hétvégi FIA Világkupa-kandidáló futam idejére szervizparkká alakított nagybányai repülőtér parányi termináljában, röviddel azután, hogy megnyerte a motorosok küzdelmét.

A 47 esztendős tereprali-szupersztárt a Romanian Baja ideje alatt az újságírók A-tól Z-ig kifaggatták saját szakágáról, így csillogó szemmel fogadta a nem terepralis vonatkozású kérdéseket. Az F+1 Blog lecsapott a lehetőségre és puhatolózni kezdtünk: figyeli-e a Forma-1-es világbajnokság történéseit, van-e a kedvence a jelenlegi mezőnyből?

„Bár mi terepen versenyzünk, természetesen érdeklődéssel figyelem a Forma-1 eseményeit, mindig megnézem a futamokat. Hogy van-e kedvencem? Azt kell mondanom, hogy Kimi Räikkönen versenyzési filozófiája tetszik a leginkább, nagyon tetszik az, hogy versenyről versenyre ennyire kiegyensúlyozott és jó teljesítményt nyújt. Nem csodálkozom azon, hogy honfitársamnak, Romain Grosjeannak nincs könnyű dolga mellette…” – fogalmazott a Dakar-legenda.

Peterhansel hozzátette: „Nagyra értékelem azt is, hogy Kimi vállalta a megmérettetést a rali-vb-n. Közös bennünk a motokrossz iránti szenvedély is, azt pedig talán kevesen tudják, hogy a mai napig működtet és finanszíroz egy motorkrossz-versenycsapatot. Remek fickó!”

Mr. Dakarnak saját bevallása szerint nincs közeli barátja a jelenlegi mezőnyből, azt ugyanakkor elárulta az F+1 Blognak, hogy Räikkönennel már volt alkalma együtt bulizni. „Egyszer találkoztunk személyesen, egy díjkiosztón, valamint az azt követő partin” – mondta a francia, aki a híres-hírhedt Räikkönen-féle bulizási és italfogyasztási potenciált firtató kérdésünkre nagyot nevetve így válaszolt: „Erről csak annyit mondanék, hogy jómagam képtelen lennék lépést tartani vele…”

Peterhansel egy eddig nem hallott érdekességről is fellebbentette a fátylat, amikor arról tudakozódtunk, hogy érzett-e valaha indíttatást pályaversenyzésre, esetleg a Forma-1 megízlelésére: „Néhány évvel ezelőtt egyszer lehetőségem nyílt egy rövid F1-es tesztre, mást azonban sajnos nem mondhatok erről… Végigcsináltam egy szezont a francia túraautó-bajnokságban is, de hamar rájöttem, hogy számomra az offroad versenyzés világa az igazi. Minden elismerésem a pályaversenyzőké, de nekem jobban fekszik a tereprali.”

Bár a tizenegy Dakar-győzelem közül hatot motorral szerzett, Peterhansel hosszú évek óta autóval versenyez, így joggal merül fel a kérdés: miért motorozgat ismét a Mini gyári csapatának kiválósága? A válasz egyszerű: mivel a szerződése lehetővé teszi, hogy júliusig motorozzon, neje, Andrea Mayer pedig a Yamaha kötélékében indul a Világkupán, a gall maga is nyeregbe pattan és gyakorlatilag száguldó mentorként segíti párját.

Ha valaki autóval versenyez, de közben terepmotorozik is, az komoly kockázatot vállal: akár egy kisebb bukás is eredményezhet olyan sérülést, amely miatt ugrik a Dakar-ralin való részvétel. Peterhansel köztudottan rendíthetetlen harcos, de nem titkolta: volt a nagybányai hétvégének olyan pillanata, amikor eszébe jutott a Robert Kubica Forma-1-es pályafutását taccsra tévő ralibaleset.

„Hát igen, Robert Kubica esete nekem is eszembe jutott a hétvégén párszor. Legutóbb épp ma reggel, amikor az egyik quados versenyző eltévedt és szembe jött rám a pályán. Csak egy hajszálon múlt, hogy nem ütköztünk össze. Nagyon nagy baj lehetett volna, így tényleg roppant szerencsésnek mondhatom magam. Utólag az ember már nem tulajdonít nagy jelentőséget az ilyen helyzeteknek, de ott és akkor, abban a pillanatban természetesen átfut az agyán a gondolat, hogy ’atyaég, ez rosszul is elsülhetett volna'’”

Fotók: Romanian Baja Kommunikáció