Lefokozásának hátteréről nem beszélhet, azt viszont elárulta, hogy a Mogyoródon történtek fényében szabályosan sokkolta a lefokozás híre. Pierre Gasly, a Red Bulltól a Toro Rossóhoz visszadelegált F1-es pilóta a Belga Nagydíj csütörtöki sajtónapján beszélt először a fejlemény óta, az F+1 Blog pedig ott volt és meghallgatta a franciát, aki állítja: nem tört meg.

 

Gasly lefokozása csupán a vezetőség részéről elhangzott ígéretek fényében okozott meglepetést, a pilóta teljesítménye valóban gyatrának volt mondható. Nagy kérdés, hogy miért alakult így a szezonja? A háttérben zajló történésekről a pilóta nem beszélhetett, de akik nem a kritikusai közé tartoznak, azok úgy sejtik: rosszkor volt rossz helyen, hiszen a Red Bull nagycsapata jelenleg totálisan Max Verstappenről szól, aki mellett meglehetősen nehéz érvényesülni. Spa-Francorchamps-ban a csütörtöki sajtónap folyamán az apró részleteket összerakva is kirajzolódott, hogy a holland valóban mindenek felett áll: míg az érintettel a bejelentés napjának reggelén közölték, hogy lefokozzák, Verstappent saját bevallása szerint már az előző napon tájékoztatták mindenről…

Mikor tudtad meg, hogy a Red Bull visszaküldi a nagycsapattól a Toro Rossóhoz?

Aznap reggel értesítettek, hogy így döntöttek. Helmut Marko hívott telefonon, reggel 8 óra 42 perckor. Természetesen sokkolt a fejlemény, nagyon csalódott voltam, mert amikor elköszöntünk egymástól Budapesten, nekem teljesen mást mondtak. Hetekkel korábban megbeszéltük, hogy mi lesz, de sajnos nem az történt…

Mi történhetett, hogy változott a helyzet?

Nem tudom, hogy mi történt, és már nem is tudok változtatni rajta. Ez már a múlt, jómagam pedig a jelenre és a jövőre akarok koncentrálni, arra a munkára, amit a Toro Rossónál fogok végezni.

 

Teljes volt a médiaőrület Gasly körül csütörtökön Spa-Francorchamps-ban


Megérted, hogy így döntöttek?

Tökmindegy, hogy megértem-e vagy sem, semmin nem változtat. Őszintén szólva nem is fordítottam túl sok időt arra, hogy ezen morfondírozzak. Csak az érdekel, hogy a Toro Rossónál a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam a hátralevő kilenc futamon.

A nyári szünetig valóban gyötrelmesnek tűnt az idényed. Átgondoltad a pihenő alatt, hogy miért alakult így?

Sok olyan dolog van, ami hozzájárult ehhez, de ezeknek belül kell maradnia, nem beszélhetek erről.

A jelenlegi csapattársad, Danyiil Kvjat szintén megélte azt, amit most Ön. Beszéltetek erről, kapott tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan kezelje a helyzetet?

Nem.

Azok után, ami történt, lehet esélye arra, hogy visszakerülj a Red Bull Racinghez? Mondott valamit erről a vezetőség?

Tettek erre utalást, de jómagam nem gondolkodtam még ezen. Minden lehetőséget megragadok, hogy bizonyítsak.

Mennyire ígérkezik nehéznek a kihívás, hogy idény közben kell átülnöd egy teljesen másik versenyautóba?

Mindig nehéz egyik autóból átülni a másikba. Úgy gondolom, hogy kellően fel vagyok készülve erre a kihívásra, hiszen az együléses autók világában töltött időszakomban még soha nem versenyeztem egy évnél tovább ugyanazzal az autóval. Alkalmazkodni mindig kell, lesznek új dolgok, ezt láttam és tapasztaltam a gyárban, amikor ott jártam a hét elején. Azért mentem oda, hogy már a hétvége kezdete előtt megismerkedjek az új dolgokkal, hogy ne kelljen ilyesmi dolgokkal vesztegetni az időt.

Mi történt ott, hogyan zajlott a látogatás?

Találkoztam a mérnökeimmel, és azokkal a szakemberekkel, akikkel együtt fogok dolgozni. Elkészítettük az ülésemet és átvettük azokat a procedúrákat is, amelyek ilyenkor szükségesek. Elbeszélgettünk az idei autó viselkedéséről, valamint arról is, hogy milyen potenciállal rendelkezik a tavalyi autóhoz képest. Megpróbáltunk minél jobban felkészülni erre a hétvégére.

Nehéz megtartani a motivációt egy ilyen súlyos döntés után?

Versengő típusú srác vagyok, aki mindig azon van, hogy a lehető legjobbat nyújtsa. Hiszek benne, hogy képes vagyok jól teljesíteni, jól érzem magam, tele vagyok energiával és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a Toro Rosso jól szerepeljen. Dumálni nem akarok arról, hogy ezért vagy azért történt, ami történt. Megbeszéltük a dolgokat a Red Bullal és az a célom, hogy a pályán mutatott teljesítmény beszéljen helyettem.