F1 Forma-1 Pierre Gasly Max Verstappen Red Bull Toro Rosso
Aligha kétséges, hogy a 2019-es F1-es idény egyik legérdekesebb sztorijának Pierre Gasly előlépése ígérkezik a Red Bullhoz. A Toro Rossónál pallérozódott franciának Max Verstappen mellett kell majd bizonyítania: a holland veszedelemmel már kölyökkorukban is gyakran összetűzésbe keveredtek, ennek ellenére a gallok elsőszámú reménysége nem tart attól, hogy ezúttal a legmagasabb szinten, csapattársként kell majd összecsapniuk.

 

Gasly a Renault gyári csapatához távozó Daniel Ricciardo helyére lép elő azután, hogy a 2017-es idény utolsó harmadát, valamint a tavalyi szezont a Red Bull juniorcsapataként funkcionáló Toro Rossónál töltötte. Az energiaitalos juniorprogram legutóbbi portékájának épp azzal kell szembenéznie, amiből ausztrál elődjének – gyaníthatóan – elege lett: a jelenkor egyik legizgalmasabb tehetségének, egyben a sportprogramot felügyelő Helmut Marko aktuális csúcskedvencének számító Max Verstappen mellett kell majd érvényesülnie, ami részben a hollandban rejlő potenciál, részben pedig az őt segítő hátszél miatt egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak.

Mint Gasly a napokban egy interjúban elárulta: kölyökként a gokartpályán számos összetűzésük volt egymással, ennek ellenére nem tart attól, hogy Verstappennel kell házi csatát vívnia az idei szezonban. „Emlékszem, hogy volt olyan olaszországi versenyhétvége, amikor mind a négy futamot én kezdtem az élről, de ebből kettőt mindketten a fűben fejeztünk be. Max már akkoriban is nagyon agresszív volt. Nem voltunk közeli kapcsolatban, de tiszteltük egymást és kemény versenyeket vívtunk egymással. Idővel persze haverok lettünk és más-más úton, de eljutottunk az F1-be” – idézte a francia pilótát a Formule 1 című holland lap.
F1 Forma-1 Pierre Gasly Max Verstappen Red Bull Toro Rosso
Verstappen másfél évvel fiatalabb, mint a 22 éve Gasly, ennek ellenére többszörös futamgyőztesként és számos F1-es ifjúsági rekord tartójaként jóval komolyabb hírnévnek örvend, mint újdonsült csapattársa. A franciára jelentős nyomás nehezedik, ám maga az érintett – ahogyan eddig, úgy most is – mosolyogva hangsúlyozta, hogy nem tart ettől. „Eddig is mindig nagy nyomás alatt voltam, így hozzá vagyok szokva ehhez. Éppen ez az, amiért nem aggódom túlságosan, hogy a Red Bullnál fogok versenyezni. Sőt, kifejezetten várom a csatát Max-szal” – fogalmazott bátran Gasly, aki 29 ponttal az egyéni tabella 15. helyén fejezte be a 2018-as idényt, eddigi legjobb F1-es eredménye pedig a tavalyi Bahreini Nagydíjon elért 4. helyezés volt.

Gasly érkezése egyébként kulcsfontosságú lehet a Red Bull számára, amely több mint egy évtized után motorszállítót vált és az idei évtől a Renault helyett már a Honda erőforrásaival száll harcba. A japánok F1-es visszatérésének első három szezonja katasztrofálisan alakult a McLarennel, tavaly azonban már a Toro Rossóval dolgoztak együtt: egyik fél sem titkolja, hogy a faenzai csapat a kísérleti nyúl szerepét töltötte be, Gasly pedig sok minden látott, hallott és tapasztalt, így jelentősen megkönnyítheti a mezőny egyik topcsapatának számító Red Bull és a japán gyártó közös munkáját.

F1 Forma-1 Pierre Gasly Max Verstappen Red Bull Toro Rosso
A francia pilóta az F+1 Blognak az előző idényt lezáró Abu Dhabi Nagydíjon kifejtette: elvárásokat nem kíván megfogalmazni a 2019-es idény vonatkozásában, ám azzal tisztában van, hogy csodák nincsenek, így kőkemény munkás év vár rá, a Red Bullra és a Hondára is. Arra a kérdésre, hogy milyen tekintetben tudja elősegíteni az új szövetségesek közös munkáját, a versenyző így felelt: „Kommunikációs frontján sokat jelenthet, hogy nekem már van egy évnyi tapasztalatom a Hondával. Tudják, hogy mit várhatnak el tőlem, amikor a visszajelzésekről, esetleg problémák megoldásáról van szó. A Toro Rossóval töltött szezon során a Honda sokat javult, de így is biztos, hogy nem lesz túlságosan könnyű  a következő szezon!”