Tojásokon lépked a hétvégi Koreai Nagydíjon Romain Grosjean: a Lotus francia tehetségét a versenybíróság jóelőre figyelmeztette, hogy amennyiben újabb balesetet okoz, nem csak egy, hanem akár több futamos eltiltással is sújthatják, miközben az együttes így is tanácstalan a törő-zúzó gall pilótával kapcsolatban.

Mint ismeretes, a versenybíróságnál egyszer már betelt a pohár idén, a rajtoknál rendre kalamajkát okozó korábbi GP2-bajnokot a Spában okozott durva rajtbaleset miatt egyfutamos eltiltással sújtották. Szingapúrban nem követett el hasonló vétséget a Lotus versenyzője, Suzukában azonban újra zúzott, emiatt a sportfelügyelők minden mozdulatát árgus szemekkel figyelik a jeongami pályán.

Paul Gutjahr, a svájci FIA tagszervezet elnöke – aki a venezuelai Enzo Spanóval, a koreai Jang Sung Kukkal és az ex-versenyző Martin Donellyvel együtt alkotja a versenybíróságot Koreában – sportfelügyelőktől egyáltalán nem megszokott módon egy újságnak elárulta: jóelőre figyelmeztették Grosjeant, hogy nem lesznek elnézőek vele szemben.

„Figyelmeztettük. Még egy baleset és csak nézőként lehet jelen, s nem csak a következő futamon” – idézte Gutjahrt a svájci Blick című lap.

Pastor Maldonado esetében hatott a hasonló jellegű fenyegetés: a Williams vademberként emlegetett venezuelai versenyzője is közel állt az eltiltáshoz túlságosan agresszív manőverei miatt, de miután a Belga Nagydíjat követően figyelmeztették, hogy Grosjeanhoz hasonlóan eltiltást kaphat, a dél-amerikai beszüntette a bajkeverést.

Bár Grosjean gyorsaságával nincs probléma, a rendszeres balesetokozás miatt lassan odáig fajul a helyzete, hogy a Lotusnál megkérdőjeleződik a helye. Koreában a 26 esztendős pilóta már a nyilvánosság előtt is elismerte: izzik a talaj a lába alatt a fekete-arany együttesnél.

„A csapat szólt, hogy elégedetlenek velem” – mondta a Radio Monte-Carlónak. „Jómagam sem vagyok elégedett ezzel a helyzettel. 550 ember dolgozik a Lotusnál azért, hogy minél jobb autót kapjunk és tisztában vagyok vele, hogy ez mekkora felelősség. Nekem kell megtalálnom a megoldást.”

Grosjean legutóbbi, suzukai húzásának szenvedő alanya, Mark Webber nemes egyszerűséggel ’dilinyósnak’ titulálta a franciát, aki – mint azt maga az érintett elárulta – utólag elnézést kért a történtekért. Lassan egyébként trenddé válik az is, hogy azok, akik a nyurga ex-banktisztviselővel kerülnek egy rajtsorba, sajtónyilatkozataikban külön kihangsúlyozzák, hogy reményeik szerint nem lesz semmi vész. Így tett például a koreai időmérő edzés után Felipe Massa is: „Az, hogy Grosjean indul mellőlem? Úgy gondolom, már megértette, hogyan kell viselkednie, így aggódom különösebben” – mondta a brazil, burkoltan hangot adva versenyzőtársával kapcsolatos aggodalmának.

Nagy kérdés, hogy mit lehet kezdeni Grosjeannal? Amit lehetett, a Lotus már elkövetett: a média- és szponzorkötelezettségek csökkentésével tehermentesítették a versenyzőt, szerződtettek mellé egy fizioterapeutát, ám Suzuka után már Eric Boullier csapatfőnök – akinek menedzsercége egyengeti Grosjean útját - is úgy nyilatkozott, hogy többet aligha tehetnek a gallért.

Sir Jackie Stewart, a Lotust birtokló Genii Capital utazó nagykövete újfent előhozakodott ötletével, amely szerint trénerként talán segíthetne Grosjeannak túljutni a nehéz időszakon, Bernie Ecclestone pedig egészen radikálisan nyilatkozott: az F1-főmogul szemorvosi kivizsgálásra küldené a versenyzőt.

„A Lotusnak el kellene vinnie egy teljes kivizsgálásra” – mondta a napokban Ecclestone. „Számomra úgy tűnik, hogy versenyzőként rendkívül gyors, de a látásával van gond, nem látja rendesen azt, ami körülötte van. Az idei gondjai közül sok azért történt, mert a perifériás látása miatt nem tudott reagálni arra, ami körülötte történik. Ez lehet a probléma. Ha rajtam múlna, nem indítanám el néhány futamon, hanem inkább elküldeném a vizsgálatokra, hogy kiderüljön, minden rendben van-e a látásával.”

A 82 pontjával az egyéni tabella 8. helyén állomásozó, idén három dobogós helyezést is szerző Grosjean egyébként – mi mást tehetne? – töretlenül optimista: „Tudom, amikor túljutok ezen a nehéz időszakon, nagyon erős leszek.”