Lehetetlen megmondani, hogy a Mercedes házi versenyfutását melyik pilóta nyerheti, ám a Monacói Nagydíj esetleges megnyerésével egyikük lélektanilag is hatalmas lépést tehet a bajnoki győzelem felé – mondta az F+1 Blognak a korábbi kétszeres vb-első, Mika Häkkinen, aki elárulta azt is: véleménye szerint a halk a Forma-1 egyfajta befektetés a jövőbe.

A Monacói Nagydíj szombat délutáni időmérő edzése után talán nem túlzás kijelenteni: a két Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton és Nico Rosberg eddigi házi versengése mostantól kezd hadiállapotba átmenni.  A paddock-közvélemény szerint a brit és a német – akiket jelenleg 4 egység választ egymástól az egyéni tabellán – a vb-harc szempontjából sorsdöntő összecsapásra készül: tény, hogy a pole pozíciót egy fura incidens után begyűjtő Rosbergnek győzelemre kellene váltania a rajtelsőséget, hogy megszakítsa Hamilton négy futam óta tartó diadalmenetét és helyreállítsa saját reputációját, de nem mindenki gondolja úgy, hogy a vb-t már a mostani futam után lefutottnak lehet tekinteni.

Alain Prost csütörtökön fejtette ki álláspontját, amely szerint a Mercedes-páros vb-csatája akár az idény végéig eltarthat és izgalmas házi versengésre készül az F+1 Blog által megkérdezett kétszeres vb-első, Mika Häkkinen is, aki ráadásul kivételezett helyzetben van, ugyanis mindkét jelenlegi nagyágyút gyerekkora óta közelről ismeri. Hamilton nevelését akkor kezdte a McLaren, amikor az északi klasszis a wokingi egyletnél hajtott, Rosberg pedig egykori menedzsere, Keke Rosberg csemetéje.

„Ebben a pillanatban szerintem lehetetlen megmondani, hogy melyikük nyerheti meg a vb-t, én legalábbis biztosan nem mernék pénzben fogadni a csata végkimenetelére” – mondta az F+1 Blognak Häkkinen, aki percekkel a kvalifikáció leintése után Rosberg incidensével kapcsolatban megjegyezte: „Ismerem a mentalitását, soha nem lenne képes szándékosan ilyen piszkos trükkökre.”

Häkkinen szerint a Mercedesnek ’biztosan nem lesz könnyű dolga’ a két versenyző kordában tartásával, ugyanakkor a finn hangsúlyozta, hogy nem is csak a csapaton múlik a helyzet kezelése: „Szerintem a legtöbb azon múlik, hogy a kiélezett helyzetben hogyan tud kommunikálni egymással a két versenyző.”

Az Ayrton Sennával legendás háborút vívó Prost szerint a legapróbb nüanszok is képesek elindítani a házi háborúhoz vezető lavinát, s ezzel Häkkinen is egyetért: „Tényleg elképesztő apróságokon múlhat és talán nem csak a kívülállók, hanem még itt, a sportágon belül mozgók közül sem tudja mindenki, hogy mennyire kiélezett a csata, amikor a csapattársaddal harcolsz a vb-címért. Ha csak egyetlen pillanatra is úgy érzed, hogy a mérnököktől, a tervezőktől vagy épp a csapat vezetőitől nem kapsz elég figyelmet, az már elég. Ahhoz, hogy csak a versenyzésre, a gázpedál taposására összpontosíthass, mindennek rendben kell lennie körülötted. Nem véletlenül nehéz eljutni a világbajnoki címig!”

Monacóban, a Forma-1-es versenynaptár legfényűzőbb, legkülönlegesebb helyszínén nyerni minden versenyző számára sokat jelent: egyesek – ilyen például Mark Webber – vallják, hogy a hercegségbeli győzelem némi kárpótlást is jelent azok számára, akik sohasem tudták megnyerni a vb-t. A futam jelentőségét aláírja a Grimaldi-birodalomban első világbajnoki évében, 1998-ban diadalmaskodó Häkkinen is, aki rámutatott: bár Hamilton és Rosberg is nyert már a legendás helyszínen – utóbbi épp tavaly -, az idei siker lélektani tekintetben is fontos tényező lehet.

„Amikor győztem itt, csodálatos verseny volt, és nagyon magabiztossá tett, abszolút magabiztossá. Van is egy mondás, hogy amennyiben képes vagy megnyerni a Monacói Nagydíjat, akkor képes vagy megnyerni a világbajnokságot is. Az én esetemben ez be is bizonyosodott. Olyan pluszt adott, amire szükségem volt, amitől még magabiztosabb lettem. A Forma-1-ben meghatározó jelentőségű az, hogy mennyire vagy magabiztos és ezen a területen egy monacói győzelem mindennél többet tud jelenteni” – fogalmazott az ex-pilóta, aki jelenleg a Williamsnél versenyző Valtteri Bottas menedzsmentjében ténykedik.

Häkkinen azon Forma-1-es személyiségek közé tartozik, akik nem borzonganak az új hanghatástól: a finn még inkább támogatja is azt, s egészen sajátosan érvelt amellett, hogy miért jó a halkabb F1.

„A rajongók panaszkodnak a hang miatt, de jómagam úgy érzem, hogy a Forma-1-nek már a szurkolók új generációjára kell összpontosítania. Ebben a műfajban a jövő miatt mindig gondolnod kell az újabb és újabb technológiákra. A Forma-1 nem csak kőkemény sport, hanem kőkemény üzlet is, így az érintetteknek itt is ki kell szolgálniuk az ügyfeleket. Szerencsére az F1-nek továbbra is óriási közönsége van, de gondolni kell a következő generációra is. A családok mostantól a kisebb gyermekeket is elhozhatják a versenyekre, mert nem akkora a zaj. Szerintem ez csodálatos, és tulajdonképpen egyfajta befektetés a jövőbe. A döntéshozók jól kalkuláltak, még akkor is, ha ennek hatását nem egyik napról a másikra, hanem csak a jövőben fogjuk érezni.”