Az idei vb-címet elhódító Mercedes-menő Lewis Hamilton a csapatfőnököket is meggyőzte: a szakvezetők a britet nyilvánították a szezon legjobbjának, mögötte azonban érdekesen alakult a sorrend…

Az Autosport című brit szaklap néhány éve minden szezon végén elkészíti a csapatfőnöki értékelésen alapuló rangsort. A módszer egyszerű: a szakvezetők név nélkül adják le saját, top 10-es listájukat, amelyeket a lap szerkesztői a Forma-1-ben érvényes pontrendszernek megfelelően értékelnek, így alakul ki a sorrend. Idén Toto Wolff (Mercedes), Christian Horner (Red Bull), Claire Williams (Williams), Marco Mattiacci (Ferrari), Eric Boullier (McLaren), Vijay Mallya (Force India), Franz Tost (Toro Rosso), Federico Gastaldi (Lotus), Graeme Lowdon (Marussia) és Monisha Kaltenborn (Sauber) értékelt, míg a Caterhamtől a menedzsment folyamatos változása miatt senkit nem kértek fel.

Hamiltonnak a csapatfőnöki értékelés 2009-es bevezetése óta első ízben sikerült diadalmaskodnia: az immáron kétszeres világelső Mercedes-klasszis 194 ponttal szerezte meg az elsőséget, az évad során 11 futamot nyerő pilóta három helyet javított az előző évhez képest. A szigetországi klasszis eredménye nem szorul túl sok magyarázatra, ám mögötte érdekesen alakult a sorrend.

A 2. helyet az utolsó ferraris szezonját teljesítő Fernando Alonso szerezte meg: a kétszeres vb-elsővel 2009 óta első ízben fordult elő, hogy egyetlen futamot sem tudott nyerni, amelyen még csak meglepődni sem lehet a vörösök idei csapnivaló teljesítménye láttán, ám a szakvezetők a jelek szerint nagyra értékelték a spanyol erőfeszítéseit és azt, hogy felmosta a padlót a gárdához visszatérő Kimi Räikkönennel. Olyannyira, hogy a 2015-től újra McLaren-színekben versenyző pilóta mindössze 39 ponttal kapott ki Hamiltontól.

Míg a lap szakírói Daniel Ricciardót találták az évad legjobbjának, addig a Red Bull ausztrál szenzációja a csapatfőnöki listán a 3. pozícióban végzett. Az egyetlen pilóta, aki a Mercedes-ászokon kívül futamot tudott nyerni idén – mindjárt hármat is -, 135 pontot kapott, amellyel az évad másik nagy felfedezettjét, a Williams kötelékében egyre meggyőzőbben teljesítő és a vb-ponttáblázaton is a 4. helyen záró Valtteri Bottast utasította maga mögé, aki 119 pontot „szerzett”. Ők korábban még nem tudták felverekedni magukat az Autosport csapatfőnöki értékelésen alapuló top 10-es listájára.

Bár a pole-király Nico Rosbergnél senki nem tudott nagyobb nyomást gyakorolni Hamiltonra, a Mercedes másik versenyzője – akárcsak tavaly – az 5. pozícióban zárta a listát, 115 ponttal. A németet a Williams brazilja, Felipe Massa követi: a Ferraritól való távozását követő első idényben a dél-amerikai 2008 óta először rajtelsőséget tudott szerezni, háromszor a dobogón is láthattuk és teljesítményét a szakvezetők 55 egységgel jutalmazták. A 6. hely négy helyes előrelépést jelent a pilótának az előző évhez képest.

Sebastian Vettel idei mélyrepülése a csapatfőnöki értékelésen is érezteti hatását: az előző négy szezon világbajnoka 2009 óta három alkalommal – legutóbb épp tavaly - bizonyult a legjobbnak a főnökök szerint, a gyötrelmes utolsó Red Bull-idény után viszont csak a 7. helyre sorolták. A Ferrarinál vigaszt kereső német 2 ponttal kapott ki Massától. Őt a lista meglepetésembere, Jules Bianchi követi: a suzukai horrorbaleset óta még mindig lábadozó francia a Monacóban összehozott 9. hellyel megszerezte az azóta már meg is szűnt Marussia fennállásának első pontjait, ami komoly fegyverténynek számított. A pilóta 44 egységet szedett össze a csapatfőnököktől.

A lista alsó házában Jenson Button és Dannyil Kvjat szerepel: a McLarennel szerződést hosszabbító rutinos brit világbajnok 40 pontot szerzett és megőrizte előző évi helyezését, míg az előzetesen sokak által túl fiatalnak tartott, ám a Toro Rossónál magát azonnal feltaláló, és a Red Bull vezetői által Vettel pótlására is alkalmasnak találtatott orosz 28 egységet gyűjtött.



A csapatfőnöki top 10:

1. Lewis Hamilton – 194 pont (2013-ban: 4.)
2. Fernando Alonso – 155 pont (2013-ban: 2.)
3. Daniel Ricciardo – 135 pont (új belépő)
4. Valtteri Bottas – 119 pont (új belépő)
5. Nico Rosberg – 115 pont (2013-ban: 5.)
6. Felipe Massa – 55 pont (2013-ban: 10.)
7. Sebastian Vettel – 53 pont (2013-ban: 1.)
8. Jules Bianchi – 44 pont (új belépő)
9. Jenson Button – 40 pont (2013-ban: 9.)
10. Danyiil Kvjat – 28 pont (új belépő)